Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sute de kilograme de rosii sunt aruncate. Micii fermieri se confrunta cu preturi prea mici in piata

sute-de-kilograme-de-rosii-sunt-aruncate-micii-fermieri-se-confrunta-cu-preturi-prea-mici-in-piata

Micii fermieri sunt nevoiti sa arunce sute de kilograme de rosii din cauza preturilor. Transportul tomatelor pana la piata nu se justifica din cauza pretului ridicat la carburanti.


Rosiile romanesti sunt in continuare aruncate, in ciuda faptului ca in acest an a fost relansat programul Tomata. Micii fermieri au inceput sa arunce sute de kilograme de tomate dupa ce a expirat perioada de comercializare a rosiilor pentru subventia de 3.000 de euro, pentru cultura din Ciclul I. 
 
Fermierii sustin faptul ca nu pot vinde rosiile din cauza preturilor mult prea scazute din piata sau din cauza preturilor la carburanti.
 
Pretul cu care micii legumicultori de langa Bucuresti vand tomatele en-gros nu acopera nici costurile pentru cules si transport. In acest sens, fermierii sunt nevoiti sa renunte la recolta pentru a nu iesi in pierdere, potrivit digi24.ro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
In judetele Giurgiu si Ilfov, producatorii pefera sa arunce mii de kilograme de rosii bune, pe care in mod normal le-ar vinde la piata cu 4 - 5 lei pe kilogram.
 
Acest fenomen a luat prin surprindere fermierii. Pretul la en-gros a scazut foarte mult, iar pentru un transport al marfii la Bucuresti, motorina a ajuns 10 lei pe litru. Astfel, vanzarea tomatelor nu mai este rentabila, aruncandu-le la gunoi.
 
"Sute de kilograme! Pai nu s-au vandut. Oricum, astea au fost bune, dar daca nu s-au mai vandut, le-am taiat si le ducem la groapa. A scazut pretul la en-gros. Pai daca nu se mai vinde… Si motorina e 10 lei kilogramul… Nu luam pe rosii cat dadeam pe motorina, pe drum pana la Bucuresti", a declarat un legumicultor.
 
La problema prezenta se adauga si pagubele create de seceta si de caldurile excesive. Din cauza diferentei mari de temperaturi intre zi si noapte, tomatele bune au ajuns sa se crape. De asemenea, bolile in randul rosiilor s-au intensificat si au dus la aruncarea acestora.
 
"Astea care sunt crapate, asa, deja se arunca. Din cauza de la soare. E prea soare. Caldura prea mare, dimineata prea rece. Si uite, se crapa", a explicat un alt fermier.
 
In aceste conditii, viitorul fermierilor nu arata foarte bine. Pentru a-si continua activitatea, multi dintre acestia au apelat la banci pentru imprumuturi. Totusi, fermierii se tem ca nu vor obtine suficient pentru a-si plati la timp ratele.
 
De maine, 20 iunie, fermierii pot apela la creditul "De trei ori subventie" cu 2% dobanda, de unde pot imprumuta de trei ori valoarea subventiei APIA pe care o incaseaza anual, cu o dobanda modica prin CEC. 
 
Insa acest fapt nu este un motiv de siguranta pentru fermierii care nu stiu daca vor avea bani pentru a inapoia imprumutul.
 
"Ratele cresc zi de zi. Iar daca nu poti acoperi, ce faci? Inchei un contract si, in timp, te trezesti ca tot baga, baga, baga. Nu ai cu cine sa te certi. Ai semnat, esti bun de plata. Foarte greu. Foarte greu in ziua de astazi ca noi sa ne mai descurcam", a spus un alt agricultor.
 
Multi legumicultori prefera sa nu se imprumute, cu riscul de a nu avea castiguri garantate. Solarul este o metoda buna pentru unii, care incearca sa-si salveze cultura.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016