Sute de kilograme de rosii sunt aruncate. Micii fermieri se confrunta cu preturi prea mici in piata
Publicat la data de 19 Iul. 2022 in:
Stiri Micii fermieri sunt nevoiti sa arunce sute de kilograme de rosii din cauza preturilor. Transportul tomatelor pana la piata nu se justifica din cauza pretului ridicat la carburanti.
Rosiile romanesti sunt in continuare aruncate, in ciuda faptului ca in acest an a fost relansat programul Tomata. Micii fermieri au inceput sa arunce sute de kilograme de tomate dupa ce a expirat perioada de comercializare a rosiilor pentru subventia de 3.000 de euro, pentru cultura din Ciclul I.
Fermierii sustin faptul ca nu pot vinde rosiile din cauza preturilor mult prea scazute din piata sau din cauza preturilor la carburanti.
Pretul cu care micii legumicultori de langa Bucuresti vand tomatele en-gros nu acopera nici costurile pentru cules si transport. In acest sens, fermierii sunt nevoiti sa renunte la recolta pentru a nu iesi in pierdere, potrivit digi24.ro.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
In judetele Giurgiu si Ilfov, producatorii pefera sa arunce mii de kilograme de rosii bune, pe care in mod normal le-ar vinde la piata cu 4 - 5 lei pe kilogram.
Acest fenomen a luat prin surprindere fermierii. Pretul la en-gros a scazut foarte mult, iar pentru un transport al marfii la Bucuresti, motorina a ajuns 10 lei pe litru. Astfel, vanzarea tomatelor nu mai este rentabila, aruncandu-le la gunoi.
"Sute de kilograme! Pai nu s-au vandut. Oricum, astea au fost bune, dar daca nu s-au mai vandut, le-am taiat si le ducem la groapa. A scazut pretul la en-gros. Pai daca nu se mai vinde… Si motorina e 10 lei kilogramul… Nu luam pe rosii cat dadeam pe motorina, pe drum pana la Bucuresti", a declarat un legumicultor.
La problema prezenta se adauga si pagubele create de seceta si de caldurile excesive. Din cauza diferentei mari de temperaturi intre zi si noapte, tomatele bune au ajuns sa se crape. De asemenea, bolile in randul rosiilor s-au intensificat si au dus la aruncarea acestora.
"Astea care sunt crapate, asa, deja se arunca. Din cauza de la soare. E prea soare. Caldura prea mare, dimineata prea rece. Si uite, se crapa", a explicat un alt fermier.
In aceste conditii, viitorul fermierilor nu arata foarte bine. Pentru a-si continua activitatea, multi dintre acestia au apelat la banci pentru imprumuturi. Totusi, fermierii se tem ca nu vor obtine suficient pentru a-si plati la timp ratele.
De maine, 20 iunie, fermierii pot apela la creditul "
De trei ori subventie" cu 2% dobanda, de unde pot imprumuta de trei ori valoarea subventiei APIA pe care o incaseaza anual, cu o dobanda modica prin CEC.
Insa acest fapt nu este un motiv de siguranta pentru fermierii care nu stiu daca vor avea bani pentru a inapoia imprumutul.
"Ratele cresc zi de zi. Iar daca nu poti acoperi, ce faci? Inchei un contract si, in timp, te trezesti ca tot baga, baga, baga. Nu ai cu cine sa te certi. Ai semnat, esti bun de plata. Foarte greu. Foarte greu in ziua de astazi ca noi sa ne mai descurcam", a spus un alt agricultor.
Multi legumicultori prefera sa nu se imprumute, cu riscul de a nu avea castiguri garantate. Solarul este o metoda buna pentru unii, care incearca sa-si salveze cultura.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>