Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Viticultorii au mari dificultati in recrutarea de zilieri pentru culesul viei

viticultorii-au-mari-dificultati-in-recrutarea-de-zilieri-pentru-culesul-viei

Anul acesta, tot mai putine persoane se arata interesate pentru o astfel de activitate, iar pretentiile fianciare sunt mai mari.


In aceasta perioada are loc culesul viei in marile podgorii, dar proprietarii acestora se confrunta cu un deficit de forta de munca mai acut decat in 2016, in conditiile in care zilierii sunt mai putini si cer mai multi bani.
 
Intre 60 si 100 de lei pe ziua de lucru cer oamenii veniti la culesul marilor podgorii, pentru ca sunt mai putini la numar si, implicit, au mai mult de munca. De cealalta parte, proprietarii podgoriilor spun ca acest fenomen este accentuat de faptul ca oamenii primesc ajutoare sociale atat de consistente incat le vine tot mai greu sa iasa la munca.
 
Cele mai multe societati comerciale care administreaza podgorii ofera, pe langa plata in bani, si transportul zilierilor, dar si masa calda sau un echivalent in produse. Nici aceste facilitati nu sunt insa convingatoare pentru a-i atrage la munca pe oamenii care nu au de lucru, ei temandu-se ca ar putea pierde definitiv ajutoarele de la stat daca se angajeaza.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

In Prahova, proprietarii de vie cauta persoane care sa lucreze cu ziua, pentru recoltat. Numai ca, desi au nevoie de bani, mulţi fug de munca. Iar cei care accepta vor bani mai mulri.
 
„Anul acesta, zilierii vin pentru 60 pe zi, dar numai pe 8 ore. Pe langa acesti bani, noi le mai dam cafea, vin sau tuica. Alţii, care au si fabrici de mezeluri, dau pe langa bani carnati sau salam. Sunt mai scumpi zilierii anul acesta. E bataie pe zilieri, sunt puţini si se duc la cine da mai mult”, a declarat, pentru proprietarul unei culturrde vita de vie din Ceptura.
La randul sau, directorul Centrului de Vinificatie Rovit din Valea Calugareasca, Mihai Garvil, a declarat ca angajeaza zilieri, insa plata este in natura. „Noi aducem zilieri la cules. Nu le dam bani. Plata se face in natura. Le dam 10-12% din ceea ce culeg, adica struguri. Aducem zilieri din Valea Calugareasca, dar si din Telerman. Facem asa de ceva ani”, a declarat Mihai Gavril.
 
La Galati, zilieri sunt recrutaţi inclusiv prin reţelele de socializare. Deoarece nu au cu cine sa culeaga viile, fermierii galateni apeleaza la muncitori din alte judete.
 
Statiunea de Cercetare Viticola de la Tg. Bujor, are nevoie de cel puţin 300 de persoane pentru a culege strugurii din via care se intinde pe 370 de hectare. Activitatile la vie au inceput zilele trecute si pana in prezent la munca nu au venit decat 200 de persoane.
 
Cei mai mulţi zilieri sunt din alte judete, deoarece administratorii nu au gasit muncitori in Tg. Bujor sau in localitaţile invecinate. Acestia au fost recrutati pe internet prin intermediul reţelelor de socializare. Muncitorii care vin de la distanta primesc doua mese calde pe zi si cazare, ceea ce creste cheltuielile Staţiunii de Cercetare.
 
Fermierii galateni nu gasesc forţa de munca in condiţiile in care in judetul Galati somajul este ridicat. Judetul se afla pe locul trei in topul somajului, avand un numar dublu de someri fata de media naţionala. Localnicii refuza sa vina la munca şi prefera sa traiasca din ajutoare sociale.
 
In trecut, fermierii galateni utilizau muncitori din Republica Moldova. Din momentul in care Romania a devenit stat membru UE, persoanele de peste Prut au avut nevoie de permis de munca. Documentul este greu de obtinut, asa ca numarul basarabenilor care lucreaza la fermele galatene s-a imputinat.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016