Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Subventia pe suprafata 2013: Cat vor primi in cont, practic, fermierii din sectorul vegetal
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un numar de sapte hotarari cu aplicabilitate in sectorul agricol. Cea mai importanta dintre acestea se refera la stabilirea cuantumului subventiei pe suprafata in anul 2013.
Astfel, pentru anul 2013, fermierii vor primi 139,17 euro/ha din plati europene, la care se va adauga suma de 21 de euro din plati nationale. Asadar, teoretic, un cultivator de cereale va primi pentru anul 2013 suma de 160,7 euro pe un hectar.
Fata de anul trecut, contributia europeana a crescut cu circa 20 de euro, insa cea de la bugetul national a scazut cu 14 euro.
Pe hartie, subventia aferenta acestui an este cu doar 6 euro mai mare decat cea acordata anul trecut, care a fost de 154,66 euro (compusi din 119,66 bani europeni la care se adaugau 35 de euro din contributia nationala).
Asta scriptic, pentru ca in realitate, anul trecut, la suma totala de 154,66 s-a aplicat coeficientul de reducere liniara in valoare de 90,0667%, astfel incat fermierii au primit doar aproximativ 140 de euro pe hectar. Prin aplicarea unui coeficient similar, subventia incasata anul acesta de fermierii din sectorul vegetal nu va depasi cu mult valoarea de anul trecut, asta in conditiile unui an agricol in care pretul cerealelor a scazut foarte mult iar acestia au incasat sume mult mai mici.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Coeficientul de reducere liniara
Prin negocierea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana s-a stabilit o suprafata de 8.716.370 ha, terenuri arabile cultivate, pentru care tara noastra poate primi subventia pe suprafata. Pe langa faptul ca subventia este net mai mica decat cea a altor state membre UE, si suprafata luata in calcul este mai mica decat cea reala. In 2012, au fost depuse cereri pentru o suprafata de 9.811.738,26 hectare. In urma calculelor facute de APIA, institutia a comunicat ca din acest motiv se va aplica un coeficient de reducere liniara de 90,0667% aplicat subventiilor.
In campania din 2013, au fost depuse cereri de plata pentru o suprafata de 9.883.807,16 hectare, deci mai mult decat anul trecut. Suprafata finala luata in calcul este stabilita dupa centralizarea tuturor verificarilor facute de angajatii APIA, verificari cu privire la eligibilitatea si veridicitatea cererilor de plata, insa este de asteptat ca o eventuala corectie aplicata acestei suprafete sa fie neglijabila.
De aceea, este de asteptat ca, la randul sau, coeficientul de reducere liniara sa creasca proportional, deoarece s-a depasit suprafata de referinta cu 1.167.437,16 hectare, mai mult decat in 2012.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiUltima ora
- » AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
- » AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
- » APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
- » Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
- » APIA a autorizat la plata 35 milioane de euro
Idei de afaceri in agricultura