Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lista neagra a pesticidelor din UE: 209 pot prezenta riscuri pentru sanatate si mediu

lista-neagra-a-pesticidelor-din-ue-209-pot-prezenta-riscuri-pentru-sanatate-si-mediu

Greenpeace Germania a publicat astazi o noua versiune a catalogului intitulat “Lista neagra a pesticidelor in UE” [1].


Acest raport a fost realizat de Lars Neumeister, un expert independent, si inventariaza toate pesticidele autorizate in Uniunea Europeana in functie de potentialele riscuri pe care le reprezinta pentru sanatatea oamenilor si a mediului. In primul rand acest catalog poate fi folosit de politicieni, fermieri si industria aferenta pentru a identifica si micsora riscurile pe care le implica folosirea pesticidelor cu toxicitate ridicata. Pe aceasta cale, Greenpeace le solicita politicienilor si comerciantilor sa sprijine fermierii in ceea ce priveste inlaturarea pesticidelor si ingrasamintelor sintetice si sa incurajeze trecerea catre un model de agricultura ecologic.

“Cele mai periculoase pesticide pentru oameni si mediu trebuie sa dispara de pe campuri si din alimentatia oamenilor. In plus, trebuie sa ne asiguram ca o substanta toxica nu este inlocuita de o alta. Am vazut acest lucru in cazul a trei neonicotinoide interzise. De la punerea in aplicare a interdictiei partiale pentru aceste substante, se foloseste in locul lor tiacloprid. Aceasta substanta e un pesticid din aceeasi clasa a neonicotinoidelor, o amenintare pentru albine si alti polenizatori. Lista neagra trebuie sa serveasca in primul rand ca un ghid menit sa reduca si in final sa inlocuiasca pesticidele chimice de sinteza cu alternative ecologice, non-chimice”, spune Christiane Huxdorff, coordonator al campaniei  pentru agricultura ecologica din cadrul Greenpeace Germania.

Raportul analizeaza cele 520 de substante active permise in UE si le evalueaza riscul potential. Lista neagra a pesticidelor contine 209 dintre cele mai periculoase pesticide, care au un impact toxic asupra mediului si sanatatii oamenilor, si a caror inlaturare din uz ar trebui sa fie prioritara [2].

111 pesticide ar trebui interzise imediat pentru a proteja sanatatea oamenilor. Este vorba de substante precum glifosatul, care a fost clasificat de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca un posibil cancerigen, sau abamectinul, un insecticid foarte toxic pentru oameni.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


62 de pesticide indeplinesc cel putin doua criterii de interzicere imediata pentru a proteja mediul. Este vorba de substante precum imidaclopridul, care este toxic pentru albine si alte insecte si a carui utilizare este restrictionata in prezent.

Pe langa acestea, alte 36 de pesticide se afla pe lista neagra pentru un cumul de toxicitate. Printre acestea se numara un fungicid numit captan, o substanta  cancerigena, imunodepresiva, toxica pentru pesti si alte organisme.

“Fermierii care doresc sa iasa din epoca de piatra a pesticidelor au nevoie de sprijin din partea politicienilor si comerciantilor. Eliminarea treptata a celor mai daunatoare pesticide reprezinta un pas vital spre un model modern de agricultura ecologica, care nu are nevoie de pesticide. Fermele organice ne arata ca modelul ecologic poate inlatura dependenta de pesticide si ne permite sa ne asiguram diversitatea hranei si siguranta acesteia, protejand in acelasi timp solul, apele, mediul si nu in ultimul rand sanatatea”, spune Christiane Huxdorff.
 
Note
[1]  Neumeister, Lars (2016) “The EU Pesticide Blacklist”, Greenpeace Germania e.V.
[2] Criteriile folosite in sistemul de evaluare: caracterul acut, caracterul cancerigen, caracterul mutagen, impact asupra functiei de reproducere, nivelul acceptat de expunere a operatorului, doza maxima zilnica, toxicitate pentru sistemul imunitar, perturbarea glandelor endocrine, impact asupra pasarilor, nevertebratelor si pestilor, asupra organismelor benefice, albinelor, persistenta, bioacumulare, jumatatea perioadei de viata pe plante, potential de levigare, volatilitate.

Informatii suplimentare cu privire la agricultura ecologica: Tirado, Reyes (2015) “Ecological Farming - The seven principles of a food system that has people at its heart”, Greenpeace International

Raportul este disponibil la aceasta adresa: https://goo.gl/7dPMwy

Foto: www.chemservice.com
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016