Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oportunitati de castig la cultura de floarea soarelui: genetica de ultima generatie cu valoare superioara agroalimentara

oportunitati-de-castig-la-cultura-de-floarea-soarelui-genetica-de-ultima-generatie-cu-valoare-superioara-agroalimentara

Floarea soarelui este o cultura de traditie pentru Romania, fapt ce a cladit din tara noastra un jucator in bazinul Marii Negre, alaturi de Ucraina si Rusia.


Accesul facil al Romaniei la rute de transport si piete de desfacere intracomunitare este un atribut important in acest context. Astfel productia agricola locala cu caracteristici agroalimentare superioare poate fi valorificata la preturi competitive, acolo unde exista posibilitatea de procesare respectiv punere in piata.

Din rolul nostru, traditia de 10 ani, portofoliul specific pus in piata si interactiunea cu producatori si integratori am elaborat un al doilea material informativ ce vine in completarea articolului anterior.

Dorim sa punctam cateva idei referitoare la piata si oportunitati in contextul utilizarii unui hibrid cu continut ridicat de acid oleic.

Piata – intre trend si necesitate

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Informatiile disponibile din ultimii ani despre suprafetele cultivate au evidentiat valoarea agroalimentara superioara a uleiului de floarea soarelui cu continut ridicat de acid oleic. Beneficiile pentru consumatorul final sunt transformate in premiu/bonus pentru stimularea cultivatorilor sa obtina o astfel de recolta.

In urma cu 10 ani acest bonus era acordat cu precadere fermierilor din vestul Europei, acolo unde sunt si majoritatea fabricilor de procesare. In aceiasi perioada s-au facut primii pasi catre implementarea in Romania a uor astfel de programe. Acestea au influientat simtitor evolutia suprafetelor cultivate din ultimii 4 ani.

Cateva repere din estimari proprii:

Din imaginea de ansamblu putem observa cateva tendinte:

- In Romania s-a acordat in mod traditional un bonus pentru aceasta cultura speciala

- Premiul platit in 2014 a creeat in anul urmator (2015) o oferta de recolta peste nivelul ce poate fi pus in piata, fapt ce a diminuat bonusul iar ca o consecinta naturala au scazut si suprafetele un an mai tarziu (2016).

- Cererea sporita din partea cutlivatorilor din ultimii ani a creeat presiune asupra producatorilor de samanta pentru a aduce in piata un volum mai mare de seminte decat in mod uzual

- Prin introducerea in cultura la un nivel extins al hibrizilor cu continut ridicat de acid oleic (aproximativ 15% din suprafata totala de floarea soarelui) producatorii au putut face propria selectie privind hibrizii valorosi

- Producatorii agricoli s-au bucurat de o improspatare a geneticii; astazi regasim in portofoliile companiilor de seminte hibrizi complet noi, adaptati exigentelor actuale de productie

- Utilizand acesti hibrizi de generatie noua s-a constatat nivelul productiv comparabil cu variantele “linoleice” inclusiv in testari specializate.

Floarea cu continut ridicat de acid oleic si restrictii sau limitari

Un alt capitol important pe care dorim sa-l parcurgem este riscul impurificarii culturii de floarea soarelui cu continut ridicat de acid oleic.

Recomandarea amelioratorilor este de regula asigurarea unei distante (de la 150 m pana la 500 m) fata de alte campuri cu floarea soarelui pentru micsora riscul impurificarii cu polen din alte sole. Pe de alta parte entomofauna utila, polenizatoare, parcurge distante zilnice de pana la 5km fara a face selectie intre campurile cu floarea soarelui cu continut ridicat de acid oleic si cele clasice.

Dorim mai departe sa expunem cateva atentionari cel putin la fel de utile si importante din experienta indelungata a cultivatorilor, a clientilor nostri.

Trebuie precizat ca analiza pentru stabilirea continutului de acid oleic se face prin presarea catorva seminte pentru a rezulta o picatura de ulei. Daca o samanta provine din alt lan atunci rezultatul analizei poate sa fie atipic. Iata solutiile adoptate de cultivatori:

- Decalarea perioadei de semanat (mai devreme sau mai tarziu) fata de solele invecinate; in acest fel se decaleaza si perioada infloririi
- Utilizarea a doi hibrizi cu perioade de maturitate diferite (timpuriu si semitimpuriu) pentru a compensa data de semanat sau pur si simplu pentru inflorirea in perioade diferite.
- Utilizarea a doua maturitati diferite imparte riscul si in cazul unui an atipic; este vorba despre productia medie realizata cat si formarea continutului de ulei si acid oleic
- Utilizarea unui echipament si operator dedicati pentru aceasta cultura. Astfel se evita amestecul accidental al semintelor de catre mecanizatori
- Identificarea si delimitarea unui spatiu de depozitare dedicat pentru aceasta cultura si instruirea personalului in acest sens pentru evitarea riscului de amestec
- Utilizarea de echipamente dedicate sau curatarea minutioasa a echipamentelor de recoltare si transport.
- Recoltarea marginilor separat fata de restul lanului si gestionate ca si floarea soarelui clasica/linoleica. In acest fel se previne amestecul cu eventuale seminte rezultate din calatidii fecundate cu polen provenit din lanurile vecine, cu floarea soarelui clasica/”linoleica”.

Variatia genetica = succesul producatorului

Asa cum spuneam mai devreme s-a constatat o intensificare, pe fondul cererii, a programelor de ameliorare si inregistrare pentru hibrizi noi de floarea soarelui cu continut ridicat de acid oleic, asa cum se intampla si cu restul cultivarelor.

Hibrizii distribuiti producatorilor in anii de inceput in Romania ai acestei culturi de nisa se puteau numara pe degetele de la o mana. In acelasi timp ponderea bonusului raportat la pretul de desfacere era mai mare; in anii recenti s-a mentinut valoarea bonusului in vreme ce pretul de valorificare a productiei a crescut, concomitent cu pretul de achizitie al restului inputurilor. Astfel este de inteles interesul si necesitatea de a obtine maximul de productie dar si venit pe unitatea de suprafata de catre orice producator.

In ultima perioada atentia amelioratorilor s-a concentrat pentru asigurarea unei game vaste de hibrizi adaptati provocarilor. Sutem mandri sa ne aliniem si sa raspundem exigentelor pietei. In portofoliul de floarea soarelui avem un hibrid de ultima generatie care a surprins, confirmat si in final a capatat pozitia meritata intre hibrizii de floarea soarelui pusi in piata de Biocrop.

Hibridul Duet CL, inscris in catalogul European al plantelor de cultura in 2015, este o evolutie a “surorii” mai rustice si mai timpurie MS Oliva CL .

Testarile din anul introducerii in piata (2015) au confirmat ceea ce am observat si in conditii de ferma: un potential productiv peste medie coroborat cu o foarte buna stabilitate productiva in conditii variate de clima si sol.

Un atribut important si apreciat de echipa Biocrop la hibridul de floarea soarelui Duet CL nu se limiteaza la productivitatea ridicata doar in conditii intensive si de favorabilitate ridicata. Hibridul Duet CL a excelat si in conditii dificile (soluri grele, conditii tarzii pentru desprimavarare ori aport pluviometric redus).

Cateva productii de referinta:

Duet CL obtine in mod traditional productii cu o masa hectolitrica cuprinsa intre 38 si 42 kg/hl iar masa a o mie de boabe s-a situat intre 45g (conditii de arsita si seceta atmosferica si pedologica pronuntata) si 70g (in conditii de favorabilitate ridicata).

Asa cum spuneam mai devreme este un hibrid semitimpuriu, care ajunge in fenofaza de inflorire intre 52 zile (Muntenia si Olteina) si pana la 64 zile (zone din Banat si Moldova) de la rasarire. Maturitatea fiziologica s-a atins in cel mai devreme la 93 de zile de la rasarire. In conditii normale de acumulare a sumei gradelor utile maturarea fiziologica este atinsa in intervalul de 105-121 zile. Parcurgerea rapida a fazelor de vegetatie pana la inflorire ii asigura un potential productiv viabil din punct de vedere economic in regiunile cu conditii dificile de cultura. In acelasi timp hibridul beneficiaza de un potentialul productiv ridicat si astfel valorifica superior conditiile climatice favorabile.

Talia hibridului este medie-joasa; ceva mai scund decat MS Oliva CL cu circa 10cm ajunge la o inaltime totala de 140 pana la 165 cm. Diametrul calatidiului este mediu-mare (18 pana la 25 cm) cu pozitie semi-aplecata.

Duet CL este un hibrid recomandat in special pentru tehnologia intensiva. Densitatea la care a inregistrat productii ridicate s-a situate intre 60 si pana la 65.000 (in functie de zona si clima) de plante recoltabile la hectar.

Ca si in cazul MS Oliva CL nu s-au inregistrat din cunostintele noastre nici un fel de refuzuri din partea achizitorilor pentru preluarea si incadrarea recoltei drept floarea soarelui cu continut ridicat de acid oleic.
Continutul de ulei este in jurul valorii medii 44-48%. Pe acest subiect dorim sa punctam un amanunt ce-l consideram util pentru producatori: influienta vremii asupra formarii continutului de ulei. Din studiile de specialitate nu s-a creat o conexiune foarte clara insa se emit anumite teorii din partea cercetatorilor (atat cei americani cat si de cei romani).

- Uleiul este ultima componenta acumulata in bob iar clima influienteaza nivelul acestuia
- O clima racoroasa la momentul infloririi favorizeaza acumularea continutului de ulei
- Acizii ce compun uleiul sunt impartiti intre acizii grasi saturiati (linoleic si stearic) si cei nesaturati, sanatosi pentru consumul uman (linolenic si oleic). O clima cu temperaturi ridicate la momentul umplerii bobului favorizeaza formarea acizilor grasi nesaturati

Astfel, daca MS Oliva il recomandam a fi semanat la finalul epocii optime, recomandarea pentru Duet CL este a fi semanat in conditii intensive la inceputul epocii optime pentru a asigura conditiile necesare formarii unui continut cat mai ridicat de ulei.   

Nu inainte de incheiere vrem sa mentionam despre toleranta foarte buna a hibridului Duet CL fata de principalele boli. Este un aspect important pentru toti hibrizii din portofoliul Biocrop. Toleranta fata de sclerotinia este foarte buna. Toleranta fata de mana, probabil cea mai pagubitoare boala a florii soarelui, este asigurata de gena PL6 care freste plantele de cultura de infectia secundara.

Hibridul este accesibil tuturor celor interesati prin intermediul aplicatiei Biocrop, in retelele nationale ori locale de distributie iar fiecare pachet de 10 saci achizitionat beneficiaza de al 11-lea sac oferit cu valoare zero din partea Biocrop.


Foto: pixabay.com
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton