Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poti creste fazani in captivitate?

cum-poti-creste-fazani-in-captivitate

Cresterea in voliere este mult mai simpla decat cresterea in libertate (aceasta din urma nefiind accesibila oricui) si mai putin riscanta, mai ales in cazul populatiilor de tineret, care nu sunt astfel expuse riscurilor vietii in libertate.


In functie de scopul urmarit, se pot folosi voliere in serie destinate cresterii la scara industriala (in scopul sacrificarii) sau custi mari pentru reproducatorii si fazanii destinati repopularii anumitor zone.
 
Volierele pentru fazani au anumite caracteristici specifice. In primul rand, inaltimea lor trebuie sa fie relativ redusa. Daca ele sunt inalte, pasarile vor avea tendinta sa zboare, lovindu-se cu capul de partea superioara a acestora. O inaltime de 1,5 m este suficienta, dar, in general, pentru a usura accesul personalului de ingrijire in interiorul adaposturilor, se prefera custile care au 1,8-2 m latime, 2-3 m latime si 5-6 m lungime.
 
In fiecare volier se vor plasa un mascul si 4-5 femele. Prezenta a doi masculi in aceeasi cusca este riscanta, deoarece ei vor duce lupte furioase pentru suprematie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Masculii sunt uneori agresivi si cu femelele, de aceea este recomandat sa se amenajeze adaposturi, in care femelele sa se poata refugia in cazul unui atac, sau sa se monteze traverse (eventual se pot planta arbusti sau braduti) care, de asemenea, sa ofere refugiu. Pentru izolarea batausilor se pot realiza si garduri mobile, care sa-i izoleze in cazul unui acces de furie.
 
Solul trebuie sa fie drenat si sa aiba o panta usoara, care sa usureze evacuarea apei de ploaie, caci fazanii nu suporta umiditatea. In acest scop, este bine ca terenul sa fie acoperit cu un strat de pietris, peste care sa se puna nisip de rau. Se va obtine astfel o porozitate crescuta a solului si un drenaj natural eficient. 

In fiecare volier se va amenaja un adapost (un cotet) construit din caramida, care sa aiba si un mic spatiu in aer liber, inchis cu plasa de sarma cu ochiuri mici (pentru a evita accesul sobolanilor). In aceasta curticica, dar si in interiorul cotetului, se vor amplasa stinghii, montate la 1 m de sol.
 
Fazanii sunt pasari rezistente si nu au nevoie de amenajari suplimentare pentru vreme rea: cotetul este suficient. Pentru a proteja totusi volierele impotriva soarelui prea puternic si a vantului, se pot planta in jurul acestora arbusti si pomi cu coroana bogata.
 
In cazul cresterii pe scara industriala, volierele vor avea dimensiuni mai reduse si vor fi plasate in asa-numitele baterii, care formeaza o fazanerie: custile vor avea 1,5 - 2 m latime si maximum 3 m lungime.
 
O alta solutie o constituie volierele mari, care trebuie sa indeplineasca si ele conditiile generale: sa existe un adapost confortabil, un spatiu deschis vast, solul sa fie bine drenat, inaltimea lor – redusa, iar plasa de sarma care formeaza peretii laterali sa fie suficient de deasa pentru a nu permite accesul sobolanilor. Numarul de pasari care se pot creste intr-o astfel de voliera se obtine calculand cate 2 mp pentru fiecare exemplar.
 
Pentru a reduce costurile de constructie se poate recurge la o solutie extrem de simpla si convenabila: pe terenul unde se vor creste fazanii se vor planta o serie de stalpi care sa sustina o plasa de corzi (asemanatoare navoadelor pescaresti), iar in interiorul incintei astfel formate se vor construi adaposturi fixe.
 
O alta solutie consta in ridicarea unei imprejmuiri din plasa de sarma, intarite de stalpi metalici plasati din 2 in 2 m, peste care se va monta o plasa din material plastic sustinuta si ea de stalpi metalici (ansamblul va avea forma unui cort de circ).
 
In crescatoriile in care se practica reproducerea artificiala este necesara constructia unor voliere speciale, cu dimensiuni de 2-3 m latime si 5-6 m lungime, destinate tineretului in varsta de 20 de zile.

Adapostul fix trebuie sa fie bine protejat si incalzit (se poate utiliza un radiator sau o lampa cu infrarosii, dar si una cu gaz sau electrica, care trebuie suspendata in mijlocul incintei si a carei intensitate se va regla in functie de conditiile climaterice).
 
Efectivele unei custi de acest tip se vor stabili calculand cate 4 pui pentru fiecare metru patrat al adapostului deschis si cate o duzina/mp pentru cotet. Pe masura ce puii cresc, ei vor fi transferati in coliviile pentru adulti.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.93 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016