Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Diverse

Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) anunta ca apele subterane ale Romaniei se afla in stare buna, dar exista anumite riscuri.
Directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), Gabriel Francisc Stika, a apreciat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca apele subterane joaca un rol esential in ciclul hidrologic si sunt vitale pentru mentinerea zonelor umede si a curgerii in rauri, actionand ca un rezervor-tampon in perioadele secetoase.
Totodata, specialistul considera ca efectul activitatilor umane asupra resurselor subterane va avea un impact semnificativ asupra calitatii ecosistemelor acvatice si a celor terestre direct dependente, daca nu va exista o atenuare a biodegradarii din sol si subsol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Datele centralizate de "Apele Romane" releva faptul ca, din totalul celor 143 de corpuri de apa subterane delimitate, doar 9% sunt in stare chimica slaba, din cauza concentratiilor ridicate de azotati. "Din punct de vedere cantitativ, toate corpurile de apa subterana sunt in stare buna", a subliniat seful ANAR.
"Specialistii Administratiei Nationale "Apele Romane" impreuna cu cei ai Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor au delimitat si caracterizat un numar de 143 de corpuri de apa subterana dintre care 115 sunt corpuri de apa subterana freatica, iar 28 sunt corpuri de apa subterana de adancime. Din cele mai recente evaluari efectuate de specialistii Administratiei Nationale "Apele Romane" realizate la nivel national, din totalul celor 143 de corpuri de apa subterane delimitate, 131, adica 91%, sunt in stare chimica buna, iar 12, respectiv 9%, sunt in stare chimica slaba, din cauza concentratiilor ridicate de azotati. Din punct de vedere cantitativ, toate corpurile de apa subterana sunt in stare buna.
Rezultatele obtinute au avut ca baza date colectate prin reteaua nationala de monitorizare de la nivelul Administratiilor Bazinale de Apa, iar evaluarea calitatii apelor subterane s-a realizat in urma procesului de actualizare a Planurilor de Management Bazinale 2021.
Poluarea difuza este principala sursa de poluare chimica a apelor subterane si aceasta este determinata de aglomerarile umane fara sisteme de colectare si epurare a apelor uzate, activitatile agricole (ferme agrozootehnice care nu au sisteme corespunzatoare de stocare a gunoiului de grajd, depozite neconforme de fertilizanti, utilizarea necorespunzatoare a ingrasamintelor si pesticidelor), activitatile industriale prin depozitarea necorespunzatoare a materiilor prime si auxiliare, a deseurilor, respectiv prin emisii de substante poluante.", a spus Gabriel Francisc Stika.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News