Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ceapa de tuns - Allium fistulosum
CEAPA DE TUNS - specii perene de ceapa. Cum se cultiva ceapa de tuns, originea cepei de tuns, inmultirea in gradina la ceapa de tuns.
Desi ai fi tentat sa crezi ca ceapa este o leguma anuala, cel mult bienala, exista mai multe specii, din care unele sunt perene. Ceapa de tuns - Allium fistulosum, este o specie de ceapa foarte veche, originara din Asia de Nord. Frunzele sale verzi, subtiri si lungi de 20-30 cm, au acelasi gust cu ceapa verde. Bulbii in schimb sunt mult mai mici decat la ceapa normala si nu sunt comestibili. Frunzele se recolteaza prin taierea de la colet.
Ceapa de tuns este un ingredient popular in bucataria japoneza (cautati pe internet Welsh onion) si in nordul Chinei.
Fiind o planta perena obisnuita cu o clima temperata, ceapa de tuns rezista fara probleme la temperaturi scazute. Face parte din primele plante care vor incepe sa se dezvolte in primavara, de aceea este cu atat mai valoroasa. Mai mult decat atat, nu are pretentii mari nici fata de umiditate, fiind rezistenta la seceta prelungita.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
O caracteristica specifica acestei cepe este faptul ca in jurul bulbului principal se nasc alti bulbi tineri, de aceea este foarte simplu de inmultit prin despartirea tufelor astfel formate. Tulpina florala este lunga de 30 de cm si seamana cu cea a cepei normale - Allium cepa. Inflorescenta are forma globuloasa si o culoare violacee. Semintele cepei de tuns se pastreaza bine o perioada de 3-4 ani, tinute in conditii optime.
Ideal, o parcela de ceapa de tuns se infiinteaza pe un teren usor, nisipos, desfundat pana la 30 de cm, bine ingrasat cu compost. Se seamana primavara devreme si datorita faptului ca semintele de ceapa sunt foarte mici, se amesteca cu rumegus sau nisip si abia apoi se imprastie pe brazda, Dupa aceasta operatie se niveleaza usor brazda, astfel incat semintele sa intre bine in contact cu particulele de sol.
Prima recoltare a frunzelor se poate face dupa doua luni de la semanat, avand grija sa nu tai toate frunzele din jurul unei tulpini. Incepand din al doilea an, plantele vor fructifica si vor produce si seminte, pe care le poti recolta pentru a infiinta si alte brazde. De la plantele lasate sa fructifice nu este bine sa recoltezi frunze, in acel an.
Lucrari de ingrijire in cultura cepei de tuns:
- * semanatul se poate face toamna, in luna septemrbie - octombrie sau primavara devreme, pe randuri
- * rarirea se face la 10 cm intre plante pe acelasi rand si 20 cm intre randuri
- * obligatorie indepartarea sistematica a buruienilor, ele pot sufoca usor ceapa perena
- * la nevoie, udarea brazdelor, pentru a stimula cresterea frunzelor; in orice caz, ceapa perena este rezistenta la seceta si riscul de a se usca complet este mic
- * fertilizarea, toamna, cu compost
- * despartirea tufelor, pentru inmultirea vegetativa
- * recoltarea semintelor, in cazul plantelor lasate special in acest scop
- * recoltarea frunzelor, periodic
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.79 din 7 voturi