
Conform responsabilului pentru sectiunea de asigurari agricole a Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare, Lucian Marin, din totalul suprafetei agricole cultivate a tarii doar 30 la suta este asigurata la diversele societati de pe piata.
Fermierii autohtoni considera ca sigurarea culturilor ar insemna pentru ei o cheltuiala in plus, caruia multi nu ii vad rostul, preferand sa mearga pe principiul „nu mi se poate intampla tocmai mie”, decat sa isi faca o asigurare sare sa acopere o parte in paguba n caz de calamitate sau o alta situatie neplacuta ce le-ar putea afecta culturile.
In aceste conditii, o masura complementara de gestionare a riscurilor o reprezinta fondurile mutuale pentru agricultura, masura propusa prin Planul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, cu o alocare publica de 235,29 milioane euro, dupa cum a precizat recent Adela Stefan, sef de serviciu la Directia de Dezvoltare Rurala din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Riscurile acoperite prin fondurile mutuale, ca instrument complementar asigurarilor private, vizeaza evenimente precum conditii climatice nefavorabile, seceta, inundatii, inghet de iarna, boli ale plantelor si animalelor, incidente punctuale de mediu, a aratat reprezentantul MADR.
Fenomenele meteorologice din ultima perioada au provocat pierderi majore fermierilor din mai multe regiuni ale tarii, iar pentru a acoperi pagubele cauzate de caderile de grindina, Ministerul Agriculturii este pregatit sa despagubeasca agriculturii printr-un sprijin financiar acordat sub forma unui ajutor de minimis.
Ministrul Daniel Constantin a precizat in repetate randuri necesitatea infiintarii unor fonduri mutuale pentru agricultura prin intermediul carora fermierii sa fie protejati impotriva riscurilor neacoperite de societatile de asigurare, precum grindina, seceta, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piata.
„Solutia pe termen mediu, am mai spus-o, o reprezinta fondurile mutuale. Avem legislatie pregatita, avem fonduri europene prevazute in PNDR si atunci toti cei care vor fi membri, prin contributia ministerului si prin fonduri europene, vor primi despagubiri”, a precizat Daniel Constantin.