Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Diverse

Reprezentantii Rompan spun ca se bazaeaza pe cererera crescuta in aceasta perioada a anului si pe faptul ca preturile la acest produs au scazut, datorita reducerii TVA de la 24 la 9 la suta.
Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - Rompan a declarat ca anul acesta, producatorii vor iesi pe piata cu peste 8 milioane de cozonaci, peste cifra de anul trecut, care a fost de 7,3 milioane.
Acesta mai spune ca a crescut atat cererea pe plan national cat si cea pentru export, o explicatie in acest sens fiind si faptul ca preturile au scazut cu aproximativ 12 la suta, datorita reducerii TVA.
Potrivit acestuia, cozonacul romanesc ajunge pe tot globul, exporturile dezvoltandu-se foarte bine in Germania, Marea Britanie, tarile nordice, dar mai ales in tarile unde sunt comunitati importante de romani.
„Mergem la export cu cozonaci pe tot globul. Acesta s-a dezvoltat foarte bine in Germania, Marea Britanie si tarile nordice, dar se mentine foarte bine in Spania si Italia si mai nou in Australia, SUA si Canada, peste tot unde sunt comunitati de romani. Noi mergem cu produsele traditionale romanesti si trebuie sa fim foarte atenti sa ne adresam si comunitatilor locale din fiecare tara in asa fel incat sa fie apreciat cozonacul si de populatia din tarile respective”, a declarat presedintele Rompan.
Popescu a afirmat ca patiserii romani au castigat razboiul in fata cozonacului de import, in conditiile in care mai mult de 80% dintre consumatorii romani prefera cozonacii traditionali in defavoarea celor din import, care sunt oferiti mai mult pentru cadouri, decat pentru consumul propriu, deoarece au un termen de valabilitate mult mai mare.
„Am castigat razboiul totalmente in fata cozonacului de import. Acesti cozonaci sunt luati mai mult de firme pentru cadouri, pentru protocol, pentru ca au o durata de valabilitate mai mare, dar romanii clar doresc cozonacul romanesc. Eu consider ca mai mult de 80% dintre romani vor cozonaci romanesti ca si la paine de altfel. Ei prefera gustul si aroma painii si a cozonacului romanesc”, a adaugat Popescu.
La ora actuala exista peste 70 de retete traditionale de cozonac consacrate, inregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producatorilor de a inregistra astfel de retete este foarte mare.
„In Romania sunt foarte multe retete traditionale consacrate pentru cozonaci si sunt foarte multe cereri din partea producatorilor de inregistrare pe programul MADR cu retete consacrate. Majoritatea incearca sa readuca in activitate ceea ce se facea odata. In momentul de fata avem 70 de astfel de retete”, a mai declarat Aurel Popescu.
Acesta mai spune ca a crescut atat cererea pe plan national cat si cea pentru export, o explicatie in acest sens fiind si faptul ca preturile au scazut cu aproximativ 12 la suta, datorita reducerii TVA.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Potrivit acestuia, cozonacul romanesc ajunge pe tot globul, exporturile dezvoltandu-se foarte bine in Germania, Marea Britanie, tarile nordice, dar mai ales in tarile unde sunt comunitati importante de romani.
„Mergem la export cu cozonaci pe tot globul. Acesta s-a dezvoltat foarte bine in Germania, Marea Britanie si tarile nordice, dar se mentine foarte bine in Spania si Italia si mai nou in Australia, SUA si Canada, peste tot unde sunt comunitati de romani. Noi mergem cu produsele traditionale romanesti si trebuie sa fim foarte atenti sa ne adresam si comunitatilor locale din fiecare tara in asa fel incat sa fie apreciat cozonacul si de populatia din tarile respective”, a declarat presedintele Rompan.
Popescu a afirmat ca patiserii romani au castigat razboiul in fata cozonacului de import, in conditiile in care mai mult de 80% dintre consumatorii romani prefera cozonacii traditionali in defavoarea celor din import, care sunt oferiti mai mult pentru cadouri, decat pentru consumul propriu, deoarece au un termen de valabilitate mult mai mare.
„Am castigat razboiul totalmente in fata cozonacului de import. Acesti cozonaci sunt luati mai mult de firme pentru cadouri, pentru protocol, pentru ca au o durata de valabilitate mai mare, dar romanii clar doresc cozonacul romanesc. Eu consider ca mai mult de 80% dintre romani vor cozonaci romanesti ca si la paine de altfel. Ei prefera gustul si aroma painii si a cozonacului romanesc”, a adaugat Popescu.
La ora actuala exista peste 70 de retete traditionale de cozonac consacrate, inregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producatorilor de a inregistra astfel de retete este foarte mare.
„In Romania sunt foarte multe retete traditionale consacrate pentru cozonaci si sunt foarte multe cereri din partea producatorilor de inregistrare pe programul MADR cu retete consacrate. Majoritatea incearca sa readuca in activitate ceea ce se facea odata. In momentul de fata avem 70 de astfel de retete”, a mai declarat Aurel Popescu.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News