Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Istoria legumelor: Stevia, barbarie de primavara

istoria-legumelor-stevia-barbarie-de-primavara

Planta Stevia. Istoria steviei, MANCARE DE STEVIE, cum se cultiva stevia, cum se mananca stevia. Tipuri de stevie


Binevenite după o iarnă îndestulată cu grăsimi şi şoricuri crescătoare de colesterol, tot soiul de ierburi se regăsesc în masa de primăvară a românului. Printre ele, la loc de preţ se află şi ştevia, o buruiano-legumă dătătoare de vitamine şi sănătate.


O putem numi plantă naţională, pe motiv că este aici încă de pe vremea dacilor. Cu toate acestea, ştevia creşte pretutindeni, pe toate meleagurile unde ploaia caldă de vară se îngână în fiecare an cu gerul iernii. Este atât de răspândită planta asta pe întreg pământul, încât şi specialiştilor le este greu sa spună unde şi când a apărut. Cert este că se află aici, în ţinutul tracilor, încă dinainte de Hristos - avem dovada în felurite ritualuri păgâne care întrebuinţează frunzele de ştevie.

De la vrăji până pe masa din bucătărie a fost un pas mic, aşa că, mai ales în Oltenia, ştevia sau dragavei, cum îi spune aici, se găteşte în toate felurile. Poate fi fiartă în sos cu legume (unii îi mai pun şi orez) sau poate fi friptă de-a dreptul pe grătar, sub formă de ”păpuşi”. La capitolul vitamine şi minerale îl detronează pe mai mediatizatul spanac, cantitatea de fier din ştevie fiind de două ori mai mare ca în acesta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - GHID PRACTIC - Cultivarea legumelor in sistem ecologic


Afacere pe timp de criza Castiga 27 500 euro an din cultivarea legumelor ecologice A produce legume in sistem de agricultura ecologica a practica agricultura ecologica inseamna inainte de toate a produce SANATATE Indiferent ce tip de om de afaceri sunteti exclusiv pragmatic sau preocupat si de caracterul benefic al produselor sale ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Păpuşi de dragavei
Ştevia este un bun înlocuitor al spanacului, iar românii o folosesc în toate mâncărurile în care el şi-ar fi găsit locul. Avem ciorbe de ştevie, mâncare de ştevie cu ochiuri româneşti şi chiar salată de ştevie. Niciuna dintre ele nu are însă gustul arhaic al “păpuşilor de dragavei”, mâncărică oltenească veche şi simplă precum lumea de altădată.

Frunzele tinere de ştevie se strâng şi se leagă în mănunchiuri cât palma, se trec prin ulei şi se frig pe grătarul încins, până ce frunzele din margine se ard de tot iar cele din miezul “păpuşii” rămân moi şi fragede. Se iau de pe grătar, se desfac de aţă într-o strachină de pământ şi peste ele se toarnă zeamă fierbinte de apă, ulei, sare şi oţet.

Se servesc cu ardei iute şi mămăligă, dar dacă vrei să le mănânci ca acum două mii de ani renunţă la ardei şi porumb! Alege în locul mămăligii o lipie uscată din făină de ovăz, iar pe post de ardei iute, toacă două-trei frunze de leurdă.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Istoria legumelor: Stevia, barbarie de primavara
Rating:
Nota: 4.08 din 20 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii1 comentarii





Lucia Bajan 2015-09-24 22:05:32

Interesant si de folos,bine documentat si...multumiri pentru traditionala reteta ...

Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
Daniel Cotofan spune: Avocado trebuie tuns? A crescut la înălțime de un metru
11 Mai 2019 09:32:57
Raspunde la intrebare
Ionică Simona Elena spune: Bună ziua ! Cum pot să intru în posesia a 4 scrofițe în jur de 30 Kg și care este pretul final la cele 4 scrofițe. Cum pot să intru în posesia lor? Va multumesc
10 Mai 2019 13:31:33
Raspunde la intrebare
Ionică Simona Elena spune: Bună ziua ! Cum pot să intru în posesia a 4 scrofițe în jur de 30 Kg și care este pretul final la cele 4. Cum pot să intru în posesia lor ? Va multumesc! Rog seriozitate
10 Mai 2019 13:21:17
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Viermi rotunzi (ca si limbricul sau trichinela), de 0,5—2 mm lungime si incolori. Daunatori ai pl ...

Un grup de frunze in forma circulara in apropierea solului. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016