Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Gradina de legume

Lucrarile trebuie sa inceapa din toamna, cand se face fertilizarea terenului cu ingrasaminte minerale cu fosfor si potasiu, iar primavara se administreaza cele cu azot.
Cele mai bune culturi premergatoare celor de sfecla rosie sunt tomatele, ardeii, castravetii, vinetele pentru cultura de primavara, mazarea verde, ceapa, verdeturile, in afara de spanac, pentru cultura succesiva.
Cultura pentru consum in timpul verii necesita pregatirea terenului, care se face in mod asemanator cu pentru morcov. Lucrarile incep din toamna, cand se face fertilizarea terenului cu ingrasaminte minerale cu fosfor si potasiu, iar primavara se administreaza cele cu azot.
Inainte de semanat, pentru cultivarea sfeclei rosii in bune conditii se erbicideaza cu Ro – NEET 4 – 6 l/ha in 450 l apa, incorporarea facandu-se rapid in sol. Semanatul se face la inceputul lunii aprilie, cand in sol sunt temperaturi de 6 – 8° C la adancimea de 2 – 4 cm, pe teren modelat sau nemodelat. Se folosesc 12 – 14 gk de samanta poligerma la hasi 7 kh samanta monogema.
Lucrarile de intretinere aplicate in cultivarea sfeclei rosii sunt prasitul mecanic de 3 – 4 ori si manual de 3 – 5 ori, raritul la 12 – 14 cm intre plante pe rand si irigarea de 3 – 5 ori cu norme de 400 – 500 m³/ha, 2 fertilizari faziale ( prima la cateva zile de la rasarire, cu cantitati mai mari de azot si fosfor, iar a doua dupa o luna, marind doza de potasiu )
Cultivarea sfeclei rosii optime presupune combaterea bolilor si daunatorilor, cercosporioza ( Cercospora beticola ) cu dithane M 45 0,2 % sau Turdacupral 0,4 %, fainarea cu Morestan 0,05 5, afidele cu Carbetox 0,4 5. Recoltarea se face esalonat incepand cu luna iunie, manual. Se obtin 15 – 20 t/ha.
Cultura sfeclei rosii de toamna destinata radacinilor pentru pastrare in timpul iernii, este o cultura succesiva, care se aseamana cu cea a morcovului de toamna. Semanatul se efectueaza in iunie dupa aceleasi scheme ca la cultura timpurie, iar lucrarile de ingrijire sunt aceleasi, marind numarul de udari la 4 – 6.
Recoltarea sfeclei rosii pentru consumul de iarna si pastrare se face integral prin dislocarea radacinilor, toamna inainte de inghet. Productiile realizate sunt de 20 – 25 t/ha. Radacinile se curata de frunze si pamant, se sorteaza si se ambaleaza in lazi tip P, in vederea pastrarii in silozuri sau depozite.
Cultura pentru consum in timpul verii necesita pregatirea terenului, care se face in mod asemanator cu pentru morcov. Lucrarile incep din toamna, cand se face fertilizarea terenului cu ingrasaminte minerale cu fosfor si potasiu, iar primavara se administreaza cele cu azot.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Inainte de semanat, pentru cultivarea sfeclei rosii in bune conditii se erbicideaza cu Ro – NEET 4 – 6 l/ha in 450 l apa, incorporarea facandu-se rapid in sol. Semanatul se face la inceputul lunii aprilie, cand in sol sunt temperaturi de 6 – 8° C la adancimea de 2 – 4 cm, pe teren modelat sau nemodelat. Se folosesc 12 – 14 gk de samanta poligerma la hasi 7 kh samanta monogema.
Lucrarile de intretinere aplicate in cultivarea sfeclei rosii sunt prasitul mecanic de 3 – 4 ori si manual de 3 – 5 ori, raritul la 12 – 14 cm intre plante pe rand si irigarea de 3 – 5 ori cu norme de 400 – 500 m³/ha, 2 fertilizari faziale ( prima la cateva zile de la rasarire, cu cantitati mai mari de azot si fosfor, iar a doua dupa o luna, marind doza de potasiu )
Cultivarea sfeclei rosii optime presupune combaterea bolilor si daunatorilor, cercosporioza ( Cercospora beticola ) cu dithane M 45 0,2 % sau Turdacupral 0,4 %, fainarea cu Morestan 0,05 5, afidele cu Carbetox 0,4 5. Recoltarea se face esalonat incepand cu luna iunie, manual. Se obtin 15 – 20 t/ha.
Cultura sfeclei rosii de toamna destinata radacinilor pentru pastrare in timpul iernii, este o cultura succesiva, care se aseamana cu cea a morcovului de toamna. Semanatul se efectueaza in iunie dupa aceleasi scheme ca la cultura timpurie, iar lucrarile de ingrijire sunt aceleasi, marind numarul de udari la 4 – 6.
Recoltarea sfeclei rosii pentru consumul de iarna si pastrare se face integral prin dislocarea radacinilor, toamna inainte de inghet. Productiile realizate sunt de 20 – 25 t/ha. Radacinile se curata de frunze si pamant, se sorteaza si se ambaleaza in lazi tip P, in vederea pastrarii in silozuri sau depozite.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 3.68 din 30 voturi
Urmareste-ne pe Google News