Amenzi de 40.000 lei pentru gospodariile ce nu permit accesul medicilor veterinari
Gopodariile ce nu permit accesul in curte medicilor veterinari vor primi pe loc amenzi. In cazul exploatatiilor, acestea vor fi puse sub restrictie timp de 14 zile de catre autoritatile sanitar-veterinare.
In ceea ce priveste gospodariile, orice animal trebuie sa fie identificat si sa detina un cod de exploatatie. Acesta se obtine de la Directiile Sanitar-Veterinare si pentru Siguanta Alimentelor de care apartine proprietarul, potrivit anuntului facut de directorul DSVSA Timis, Dr. Flavius Alin Nicoara.
In conditiile in care aceste prevederi nu sunt respectate, micii gospodari risca amenzi si restrictii pe exploatatie.
"Codul de exploatatie este obligatoriu pentru orice cetatean care vrea sa creasca animale si se obtine de la DSVSA-ul de care apartine. Noi avem deja descoperite 25 de exploatatii in ultimele 5 zile, din verificari, sunt exploatatii care nu sunt inregistrate la directia veterinara sau sunt inregistrate, dar animalele nu sunt identificate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru ca sunt situatii in care crescatorul are cod de exploatatie dar ori animalele nu sunt identificate sau o parte sunt identificate si altele nu.
Crescatorii risca o sanctiune si respectiva exploatatie se poate pune sub restrictie timp de 14 zile, de catre medicul veterinar, perioada in care se monitorizeaza starea de sanatate a animalelor si atunci nu are voie sa faca nicio miscare din respectiva exploatatie.
De ce se monitorizeaza? Pentru ca animalele nefiind identificate medicul veterinar nu a fost anuntat si nu a apucat sa isi faca actiunile veterinare obligatorii. Pentru Gospodaria Populatiei (GP) sanctiunea este de 600 de lei cu plata la 300 de lei daca se achita in 15 zile", a explicat Dr. Flavius Alin Nicoara.
Directorul DSVSA Timis a facut apel la crescatori sa respecte regulile impuse de autoritati. De asemenea, a subliniat ca fermierii sa aiba grija mai ales in zonele unde sunt restrictii si este interzisa miscarea sau sacrificarea porcilor. Acesta a mentionat ca medicii veterinari isi vor desfasura in continuare activitatea pentru ca virusul PPA este o problema majora pentru fermele mari si mici.
"Va citesc mesaje: bagati furca (in medici n.r) daca vin sa va ia animalele din batatura. Vedem astfel de amenintari zilnic. Vreau sa subliniez clar ca nu exista nicio conspiratie. E doar pesta porcina africana, lipsa de responsabilitate din partea cetateanului si uneori este si o abordare mai relaxata a autoritatilor.
Cele 8 luni si jumatate de liniste epidemiologica din Timis au dus, poate, si la o scadere a vigilentei si a crescatorilor din fermele comerciale, si a cetatenilor care isi cresc porcii in gospodarii. Din pacate, virusul este prezent permanent.
Exista un rezervor natural de boala, porcul mistret. Cred ca in judetul Timis avem doua rezervoare. Avem un rezervor de pesta porcina africana in congelatoarele banatenilor", a mai spus specialistul.
Crescatorii sunt obligati sa permita accesul medicilor veterinari in gospodarii pentru a realiza controale. In cazul in care accesul le este interzis, crescatorii vor fi amendati cu 40.000 lei.
De asemenea, seful DSVSA Timis a mentionat ca in Vietnam se lucreaza la un vaccin impotriva pestei porcine africane. In conditiile in care va aparea pe piata, acesta nu are sanse de a fi administrat pe teritoriul UE.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>