Publicat in: Legislatie
Contradictii si neclaritati in legislatia referitoare la fermele mici de animale si pasari
Fermieri si specialisti in domeniul cresterii animalelor au dezbatut timp de doua zile mai multe aspecte legate de statutul fermei taranesti, considerata ferma de familie.
La jumatatea lunii trecute s-a desfasurat la Iasi Reuniunea Regionala a Expertilor in Zootehnie, care s-a incheiat cu o suma de propuneri inaintate Ministerul Agriculturii, referitoare la clarificari si simplificari ale legislatiei care reglementeaza activitatea si organizarea fermelor mici.
 
In centrul dezbaterilor s-au aflat doua probleme concrete, prima privind statutul si perspectivele fermelor familiale, iar a doua referindu-se la distantele minime fata de locuinte, la care pot fi amplasate fermele zootehnice.
 Fermieri si specialitti in domeniul cresterii animalelor au dezbatut timp de doua zile mai multe aspecte legate de statutul fermei taranesti, considerata ferma de familie, dar care, se pare, beneficiaza de o legislatie ambigua si chiar contradictorie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
„Legislatia nationala este contradictorie, inclusiv cu cea europeana, in privinta dimensiunii fermelor. Chiar si masurile pentru proiectele fermei familiale promovate prin PNDR-ul nostru, in speta cele pe cresterea pasarilor, contravin reglementarilor europene. De ce? Aceste proiecte se refera la un efectiv de 4.000 de capete gaini ouatoare, iar OUG 108/27.06.2001 privind exploatatiile agricole, la Cap. II - Dimensionarea exploataţiilor agricole, art. 5 - (1), specifica faptul ca pentru exploatatiile cu gaini ouatoare efectivul minim trebuie sa fie de 2000 de capete, iar la pasari pentru carne - 5000 de capete”, a precizat in cadrul dezbaterii Leonard Stafie, reprezentant al Asociatiei Profesionale a Crescatorilor de Pasari pentru Carne si Oua din judetul Iasi.
 
 Specialistul precizeaza ca, potrivit aceleiaşi Ordonanţe, „exploatatiile agricole cu dimensiuni sub limitele prevazute la art. 5 alin. (1) sunt exploatatii agricole familiale. Daca legea spune ca exploatatia sub 2000 capete gaini ouatoare este ferma familiala, atunci cum poti promova proiecte cu o capacitate de 4000 de capete pentru aceste tipuri de ferme? Mai mult, standardele de bunastare la pasari se aplica pentru efective de la 350 capete gaini ouatoare si de la 500 capete pentru puii de carne. Observati, asadar, ca aici vorbim de o alta dimensiune minima a efectivului pentru fermele familiale”.

Pe de alta parte, la Iasi, a fost adusa in atentie si problema unor prevederi legislative nationale contradictorii, cu privire la aceiasi categorie de ferme de familie.
 
„De exemplu, OUG nr. 43/15.05.2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului fermierilor la finantare arata ca dimensiunea economica a fermei de familie este cuprinsa intre 2 si 50 UDE (unitate de dimensiune economica). Daca vom concretiza pe cresterea pasarilor, conform OUG nr. 43, ferma familiala trebuie sa aiba intre 568 capete (2 UDE) si 14.204 capete (50 UDE) gaini ouatoare, iar conform OUG 108/27.06.2001, ferma familiala trebuie sa detina sub 2000 capete (6,5 UDE). Nu vi se pare ceva in neregula?”, a mai precizat specialistul iesean.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Legea Zootehniei se schimba. Ce spune noua legislatie?
Legea Zootehniei se schimba. Ce spune noua legislatie?
Noua legislatie vine cu o serie de modificari pentru crescatorii de vaci, oi si capre care...
Se pregateste schimbarea legislatiei pentru cabinetele veterinare
Se pregateste schimbarea legislatiei pentru cabinetele veterinare
"Conditiile de infiintare si functionare a cabinetelor medicale veterinare si a firmelor din...
Modificari aduse legislatiei privind gestionarea fondurilor europene
Modificari aduse legislatiei privind gestionarea fondurilor europene
In sedinta de Guvern din data de 18.04.2018 s-a aprobat o Ordonanta ce completeaza Ordonanta de...
Hotararea Guvernului pentru modificarea HG nr. 975/2011 - Legislatie subventii BUNASTARE PORCI
- Suma suplimentara de 51,4 milioane lei pentru realizarea angajamentelor asumate in favoarea...

Ultima ora

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton