DNA-ul padurilor, votata de Camera Deputatilor
DNA-ul padurilor, structura speciala de anchetare a taierilor ilegale, a fost votata de Camera Deputatilor.
Proiectul de lege a trecut cu 200 de voturi "pentru", 107 "abtineri" si 4 "impotriva". Acum va trebui aprobat si de Senat, for decizional.
"Sanatatea si functionarea mediului este o tema cu adevarat majora pentru societate.Trebuie sa sa trecem de faza in care adoptam legi privind protectia mediului care puncteaza strict la capitolul impresie artistica. Avem nevoie de legi si institutii care sa trateze problemele pe masura gravitatii lor. Pierdem anual 1 miliard de euro doar de pe urma furturilor de paduri. Un miliard. Si riscam pierderea a sute de mii de euro in urma procedurilor de infringement. Si, mai ales se pierd vieti. Oameni ucisi de aerul otravit sau oameni imbolnaviti de aerul otravit din orasele mari ale Romaniei, inclusiv in Bucuresti. Din aceasta perspectiva, raportul cost-beneficiu este net in favoarea DNA-ului padurilor. Cer, si am toata increderea, ca Guvernul va implementa legea dupa ce va fi votata.", transmite deputatul Dan Barna, presedintele USR.
Proiectul USR de infiintare a unei Directii de Investigare a Infractiunilor de Mediu, “DNA-ul padurilor”, ar urma sa fie o structura specializata de parchet care sa aiba in competenta investigarea infractiunilor de mediu, si a carei activitate va fi prezentata Parlamentului, periodic, prin rapoarte. USR face apel la Guvern, care acum are alta viziune asupra proiectului de lege, sa sprijine implementarea DNA-ului padurilor dupa votul final.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
"In Romania avem o problema de mediu foarte foarte grava. Atat cu privire la taierile ilegale de paduri, cat si cu privire la protectia fondului cinegetic, dar si celorlalte elemente ale naturii: a apei, a solului, a aerului. O astfel de structura nu ar face decat sa responsabilizeze organele judiciare in a face cercetari, a face anchete, a dispune tragerea la raspundere a celor care incalca cele mai elementare norme de convietuire. E foarte important sa facem front comun. Guvernul, care acum are acum alta viziune, sper sa sprijine aceasta directie intelegand ca prin rapoartele pe care aceasta structura le va da anual, prin faptul ca va trebui sa ne arate ce a facut, va responsabiliza parchetul si rezultatele nu vor intarzia sa vina. Acest proiect nu este un proiect pentru un partid anume, ci este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre romanii care isi doresc sa traiasca intr-o tara in care mediul sa fie respectat.", declara deputatul USR Stelian Ion, membru in Comisia juridica, de disciplina si imunitati, co-initiator al proiectului de lege.
USR considera ca votul de astazi este o victorie pentru mediu si pentru oprirea taierilor ilegale din tara noastra. Ne exprimam increderea ca proiectul de lege al USR va fi votat si la Senat deoarece adoptarea DNA-ului padurilor ar insemna o investitie pentru un viitor mai bun al urmatoarelor generatii.
Pe de alta parte, deputatul sucevean Daniel Popescu, co-initiator al proiectului, aminteste despre situatia aberanta din punct de vedere juridic si de mediu in care se afla de ani de zile Pasul Mestecanis, unde Consiliul Judetean Suceava a luat decizia absurda de a construi o groapa de gunoi.
"Pe langa defrisarile ilegale si alte infractiuni impotriva mediului din Bucovina, proiectul aberant al gropii de gunoi din Pasul Mestecanis judetul Suceava ar face obiectul activitatii procurorilor specializati de la “DNA-ul Padurilor”. In ciuda opozitiei comunitatii locale, care se lupta de peste 12 ani cu autoritatile locale si judetene impotriva construirii acestei bombe ecologice, inclusiv in instanta, si a interventiilor mele in Parlament, in noiembrie 2019 a fost semnata receptia finala a gropii de gunoi. Cu siguranta acest lucru nu ar fi fost posibil daca o institutie precum Directia de Investigare a Infractiunilor de Mediu ar fi instrumentat lungul sir de ilegalitati, minciuni, abuzuri si fraude ale Consiliului Judetean Suceava, Consiliului Local Pojorata si autoritatilor publice responsabile cu avizarea proiectului.“, conchide deputatul USR Daniel Popescu, membru in Comisia pentru agricultura si silvitultura.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>