Publicat in: Legislatie
Proiect de lege pentru infiintarea Fondului Mutual Agricol
Ministerul Agriculturii a publicat pe pagina proprie acest proiect de ordonanta care prevede ca fondul se infiinteaza in scopul acordarii de compensatii fermierilor activi care contribuie financiar la constituirea fondului de compensare.
Conform documentului legislativ aflat la acest moment in dezbatere publica, Fondul Mutual Agricol va acorda compensatii financiare fermierilor romani in caz de calamitare a culturilor agricole sau daca au suferit pagube in fermele de animale.
 
Proiectul legislativ reglementeaza si modul de acordare a compensatiilor financiare pentru fermierii activi contributori prin Sistemul national mutual agricol de gestionare a riscurilor, in cazul producerii evenimentelor care genereaza pierderi economice.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Administrarea Fondului se realizeaza prin Agentia pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol, care se infiinteaza ca institutie publica, autonoma, cu personalitate juridica in coordonarea Ministerului Agriculturii si care se finanteaza din subventii de la bugetul de stat, prin bugetul MADR si din venituri proprii.
 
In vederea stabilirii si recunoasterii naturii riscurilor, intensitatii daunelor produse si delimitarii arealului in care se produc evenimentele care genereaza pierderi, se infiinteaza Comisia Nationala pentru Monitorizarea Riscurilor din Agricultura, organism colegial interinstitutional, fara personalitate juridica, pe langa MADR.
 
La nivel judetean se constituie comisiile judetene pentru constatatea pagubelor, denumite comisii judetene, pe langa institutia prefectului, cu scopul de a analiza, a evalua, a constata si certifica producerea evenimentelor, arealul si intensitatea pagubelor.
 
Compensatiile se acorda pentru pierderi economice cauzate de fenomene climatice nefavorabile, boli ale animalelor, organisme daunatoare plantelor sau de un incident de mediu inclusiv prin contributii financiare in baza Regulamentului 1305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 347 din 20 decembrie 2013.
 
Agentia pentru Administrarea Fondului Mutual va fi condusa de un director general, numit prin ordin al ministrului agriculturii, si de un Consiliu de Administratie din care fac parte doi reprezentanti ai MADR, doi reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, un reprezentant al Camerei Agricole Nationale, cinci reprezentanti, cate unul din fiecare organizatie interprofesionala agricola recunoscuta.
 
De asemenea, agentia poate acorda stimulente fermierilor activi care au contribuit mai mult de 5 ani la constituirea fondului de compensare. Acordarea stimulentelor si cuantumul acestora se aproba de catre Consiliul de administratie, daca rezerva financiara a fondului de compensare a depasit cu cel putin 20% cuantumul maxim necesar pentru acoperirea eventualelor riscuri.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Aceste precizari vin in urma unor informatii eronate lansate in spatiul public prin care se...
AFIR: Instalarea tinerilor fermieri 2024
AFIR: Instalarea tinerilor fermieri 2024
In cazul depunerilor, acestea sunt deschise pana la sfarsitul lunii - 31 ianuarie 2024, ora...
Legea a fost votata de Parlament. Noi subventii pentru fermierii urbani
Legea a fost votata de Parlament. Noi subventii pentru fermierii urbani
Scopul proiectului este de a stimula dezvoltarea horticulturii in medii controlate si...

Ultima ora

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...
MADR desfiinteaza institutii
MADR desfiinteaza institutii
Actul normativ reglementeaza o serie de "masuri care sa vina in sprijinul fermierilor, prin...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016