Lege simplificata pentru vanzarea terenurilor agricole
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala o lege privind vanzarea simplificata a terenurilor agricole. In acest sens, primariile nu vor putea achizitiona simplificat din extravilan, precum prevederea un proiect de lege aprobat de Camera Deputatilor. In urma sesizarii presedintelui la Curtea Constitutionala a Romaniei, institutia a admis contestatia.
Presedintele, Klaus Iohannis, a sesizat la Curtea Constitutionala a Romaniei legea prin care unitatile administrativ-teritoriale pot achizitiona simplificat terenuri agricole din extravilan, au precizat pentru Agerpres oficiali ai CCR.
De asemenea, presedintele a sesizat la CCR, pe data de 7 iulie, legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, potrivit Administratiei Prezidentiale.
In ceea ce priveste acest fapt, legea care a fost trimisa la promulgare, pe data de 20 iunie, modifica si completeaza Legea nr. 17/2014 in sensul excluderii din sfera de aplicare:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
- Terenuri agricole situate in extravilan pe care sunt amplasate culturi de pomi si vita-de-vie. Acestea sunt aflate in proprietatea persoanelor fizice si se pot instraina suprafete de cel mult trei ha intr-o perioada de trei ani.
- Instituirea posibilitatii de achizitionare a terenurilor agricole situate in extravilan pentru obiective de investitii de interes public local de catre unitatile administrativ-teritoriale. La acest aspect face exceptie exercitarea dreptului de preemptiune, de catre persoanele fizice, persoanele juridice si alti potentiali cumparatori.
- Inlaturarea obligatiei de plata a impozitului de 80% pe suma ce reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare, in baza grilei notarilor din respectiva perioada in cazul vanzarilor ce au ca obiect terenuri agricole situate in extravilan pe care sunt amplasate culturi de pomi si vita-de-vie, inainte de implinirea a opt ani de la cumparare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>