Stanescu: Este foarte important sa oprim specula cu terenuri agricole
Alexandru Stanescu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, spune ca este "foarte important sa oprim, in primul rand, specula cu terenuri agricole".
Pentru ca acest lucru sa devina norma, deputatii introduc mai multe modificari la Legea nr. 17/2014.
Modificarile propuse de initiatorii proiectului tintesc trei obiective principale: limitarea vanzarii de terenuri agricole la profesionistii in domeniu, eliminarea speculei si accesul mai facil al tinerilor la suprafetele agricole. O conditie pentru validarea tranzactiilor cu terenuri agricole este calitatea profesionala a potentialilor cumparatori, ca o garantie ca utilizarea suprafetelor nu va fi schimbata. Astfel, persoanele fizice ar trebui sa aiba studii in domeniul agricol, iar persoanele juridice sa fi obtinut venituri din agricultura in proportie de 75% din totalul cifrei de afaceri. Dreptul de preemtiune va putea fi exercitat de ceilalti proprietari si de rude de gradul I, dar si de arendasi, cu respectarea unor conditii legate de resedinta, ca si in cazul celorlalti cumparatori, si de perioada in care au avut suprafetele in arenda.
In viziunea initiatorilor proiectului de lege, speculatiile in tranzactiile cu terenuri ar putea fi eliminate prin nivelul impozitarii. „Daca ai cumparat terenul si vrei sa-l vinzi intr-un orizont de timp de opt ani, diferenta dintre valoarea de vanzare si cea de cumparare va fi impozitata cu 80% atat in cazul persoanelor fizice, cat si juridice", a precizat deputatul Alexandru Stanescu, la Agro Jurnal.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
Discutii pe marginea proiectului de lege care se afla inca in comisia de specialitate din Camera Deputatilor au loc de mai bine de un an de zile, timp in care deputatii au avut mai multe runde de discutii si cu fermierii. Exista propuneri, inclusiv din partea unor parlamentari, de a se introduce, in viitoarele reglementari, plafoane maximale pentru cumpararea suprafetelor agricole, la 1.000 hectare in cazul persoanelor juridice si 500 – 700 hectare pentru persoane fizice. Alexandru Stanescu este adeptul grabirii aparitiei noii legi in forma conturata la comisie.
Vom urmari evolutia acestei initiative si vom reveni cu actualizari.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>