Modificari in apicultura. Noi reguli pentru etichetarea mierii
Pe masa Parlamentului se afla o initiativa legislativa pentru modificarea Legii apiculturii privind etichetarea amestecurilor de miere provenite din comunitatea europeana si/sau tari terte.
Noul proiect de lege cere modificarea Legii nr. 383/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.14 din 9 ianuarie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare. In prezent, legea nu se afla in vigoare ci trebuie aprobata de Senat si Camera Deputatilor. Ulterior, aceasta are nevoie de promulgarea presedintelui Klaus Iohannis si publicarea in Monitorul Oficial.
Proiectul completeaza articolul 17', alineatul (2) care va avea urmatorul cuprins:
"Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeana si/sau tari terte, producatorii, procesatorii si comerciantii sunt obligati sa afiseze vizibil pe eticheta tara sau tarile de origine, dupa caz si cantitatea corespunzatoare acestora exprimata in procente".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Aproximativ 40 de operatori din Uniunea Europeana au fost anchetati, unii dintre acestia au fost ulterior si sanctionati, argumenteaza initiatorii proietului. De asemenea, investigatiile intreprinse de statele membre pe baza inspectiei la fata locului, prelevarea de probe si examinarea acestora au subliniat complicitatea dintre exportatori si importatori, cat si urmatoarele practici:
- utilizarea siropurilor de zahar pentru a altera mierea si a reduce pretul acesteia
- analize adaptate astfel incat sa fie evitate eventualele problematici ce ar putea fi gasite in legatura cu amestecurile de miere/zahar
- utilizarea de aditivi si coloranti pentru a adultera adevarata sursa botanica a mierii
- mascarea adevaratei origini geografice a mierii prin falsificarea informatiilor de trasabilitate
Potrivit proiectului de lege, se va permite comercializarea mierii etichetate inainte de 1 octombrie 2023 pana la epuizarea stocurilor aflate in piata.
"Dupa articolul 17 se introduce un nou articol, art. 17(1), cu urmatorul cuprins: Se permite comercializarea produselor care nu sunt conforme cu art. 17, dar care au fost etichetate inainte de 1 octombrie 2023 in conformitate cu legislatia in vigoare pana la epuizarea stocurilor", arata proiectul.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>