Nou! Program de sustinere pentru crescatori de suine Bazna si Mangalita
Programul de sustinere a crescatorilor de suine din rasele Bazna si/sau Mangalita pentru activitatea de reproductie este propus printr-un nou proiect de lege care presupune introducerea unei scheme multianuale de sustinere a fermierilor!
Scopul acestui proiect de lege il reprezinta, asa cum spun initiatorii, instituirea unei scheme de ajutor de stat, avand ca obiectiv implementarea Programului mai sus mentionat si imbunatatirea nivelului de performanta si sustenabilitate al fermelor.
"Legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie reglementeaza instituirea unei scheme de ajutor de stat in vederea imbunatatirii nivelului de performanta si sustenabilitate a fermelor de reproductie sau de crestere ori de ingrasare a suinelor. Legea mentionata nu reglementeaza clar, precis si fara echivoc schima de ajutor de stat pentru fermele de reproductie cu rasele aflate in conservare sau in pericol de abandon, Mangalita si Bazna.
Plecand de la premisa ca rasele Mangalita si Bazna au o crestere mai lenta si un randament mai scazut decat rasele specializate pe productia de carne, se impun o serie de masuri economice pentru sprijinirea crescatorilor de animale, care cresc in mod traditional in libertate", sustin initiatorii in expunerea de motive.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
In plus, acestia mai arata ca "dezvoltarea acestui segment de crestere a suinelor in ferma traditionala romaneasca nu se poate face fara respectarea minima a normelor europene privind unele masuri de ecoconditionalitate ori sanitar-veterinare".
Semnatarii acestui proiect legislativ prin care se introduce Programul de sustinere a crescatorilor de suine din rasele Bazna si/sau Mangalita pentru activitatea de reproductie sunt: Stan Ioan - senator PSD; Bogdan Gheorghe-Danut - deputat PSD; Ciocan Dan - deputat PSD; Dirzu Ioan - deputat PSD; Iancu Marius-Ionel - deputat PSD; Iftimie Neculai - deputat PSD; Movila Petru - deputat PMP; Neata Eugen - deputat PSD; Nita Nicu - deputat PSD; Pale Danut - deputat PSD; Roman Ioan Sorin - deputat PSD; Serban Ciprian-Constantin - deputat PSD; Stanescu Alexandru - deputat PSD; Terea Ioan - deputat PSD.
Procedura de urgenta a fost deja aprobata, asadar aceasta initiativa ar trebui sa isi croiasca rapid drumul catre aprobare.
Program de sustinere pentru crescatori de suine Bazna si Mangalita - cine sunt beneficiarii?
Fondurile vor putea fi obtine de:
-
persoane juridice;
-
PFA;
-
intreprinderi familiale;
-
intreprinderi individuale.
Acestea vor trebui sa desfasoare activitati de reproductie si/sau crestere si/sau ingrasare pentru a fi eligibili.
Pentru a primi banii firmele si intreprinderile vor trebui sa se incadreze in categoria microintreprinderilor sau in categoria IMM-urilor, asa cum sunt acestea definite in Legea nr. 346/2004 si in OUG nr. 6/2011.
Totodata, banii se acorda doar pentru infiintarea a minimum 20 de locuri noi de cazare pentru animale de reproductie.
In plus, beneficiarii trebuie sa detina suprafata de teren necesara anterior cererii banilor.
Ajutorul de stat se acorda o singura data pentru un loc nou de cazare si beneficiarii acestui program nu pot accesa simulta un alt ajutor de stat, ajutor de minimis sau sprijin prin PNDR 2014-2020.
Program de sustinere pentru crescatori de suine Bazna si Mangalita - cheltuielile eligibile
Conform proiectului de lege, cheltuielile eligibile sunt:
-
constructia locurilor noi de cazare pentru reproductie;
-
achizitionarea sau achizitionarea prin leasing de utilaje si echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare si adapare, mijloace speciale pentru transportul animalelor vii, microclimat, dotarea spatiilor tehnice privind masurile de biosecuritate, depozitarea, evacuarea si tratarea dejectiilor;
-
costuri cu serviciile, respectiv elaborarea de studii de orice natura necesare investitiei, proiecte de constructie, servicii de arhitectura, organizare de santier, asigurarea utilitatilor, consultanta si autorizatii.
Atentie! TVA pentru cheltuielile de mai sus nu este cheltuiala eligibila.
Programul de sustinere pentru crescatori de suine Bazna si Mangalita va fi operationalizat prin aplicatia informatica disponibila la MADR si pusa la dispozitia tuturor DAJ-urilor din tara.
Program de sustinere pentru crescatori de suine Bazna si Mangalita - ce trebuie sa contina cererea?
Cererea de inscriere trebuie sa contina urmatoarele:
-
imputernicire/procura si o copie a BI/CI apartinand reprezentantului legal;
-
copie a certificatului de inregistrare la ONRC, precum si copie BI/CI al/a imputernicitului persoana fizica, dupa caz;
-
copie a actului constitutiv;
-
dovada cont activ banca/trezorerie;
-
documente care atesta dreptul de proprietate, administrare, uz, uzufruct, superficie, servitute sau altele;
-
plan cadastral;
-
copie de pe avizul/autorizatia sanitar-veterinara pentru exploatatiile cu activitate de reproductie.
Procedura de accesare a schemei va fi elaborata prin Ordin MADR, dupa intrarea in vigoare a legii.
Nota! Pentru incheierea contractului de finantare, beneficiarii vor trebui sa depuna urmatoarele documente:
-
aviz sanitar-veterinar;
-
aviz de mediu;
-
aviz emis de DSP;
-
declaratie pe propria raspundere ca nu a accesat sprijin simultan prin PNDR 2014 - 2020 pentru aceleasi masuri reglementate de prezenta lege;
-
devizul de lucrari estimate.
La 3 zile dupa primirea banilor, investitia va trebui marcata cu o placa indicator.
Valoarea totala a ajutorului de stat prin acest Program reprezinta echivalentul in lei a sumei de 10.000.000 de euro.
Normele metodologice de aplicare a legii vor fi eliberate prin Ordin MADR, dupa intrarea in vigoare a legii.
Atentie! Proiectul de lege B443/2019 nu se aplica momentan. Pentru intrarea in vigoare este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, promulgarea de catre presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial!
Vom urmari evolutia acestei initiative si vom actualiza acest articol cu noutati, imediat ce acestea vor fi disponibile.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.