ANSVSA: Noi reguli si interdictii pentru cresterea porcinelor
ANSVSA a publicat in consultare publica un proiect de Hotarare de Guvern privind aprobarea masurilor de control si eradicare a pestei porcine africane in tara.
In acest sens, cele trei tipuri de exploatatii de porcine de pe teritoriul Romaniei pe care le defineste documentul sunt: exploatatii nonprofesionale, exploatatii comerciale, cresctorii de vant si/sau complexuri de vanatoare - organizate in conditii stabilite de Ordonanta Guvernului nr.81/2004, aprobata cu modificari prin Legea nr. 486/2004, cu modificarile ulterioare.
In ceea ce priveste cresterea porcinelor, aceasta poate fi facuta de catre:
- persoane fizice in cadrul exploatatiilor nonprofesionale, inregistrate in SNIIA, cu respectarea normelor de biosecuritate si bunastare; porcii sunt sacrificati in exploatatie, carnea si produsele din carne rezultate in urma sacrificarii acestora nu se comercializeaza si sunt destinate exclusiv consumului familial;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
- persoane fizice in cadrul exploatatiilor de tip „gospodarie taraneasca” care indeplinesc conditiile prevazute in Legea nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
- persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane juridice, in cadrul exploatatiilor comerciale, inregistrate in SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, inclusiv care cresc in sistem semideschis rase autohtone.
Confrm proiectului de HG, in perioada in care este confirmata pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei este interzisa cresterea porcinelor in exploatatii in aer liber tip stane, tabere de vara, cantoane silvice, cantoane de pe langa diguri, societati agricole vegetale.
De asemenea, cei care detin porci in cadrul exploatatiilor nonprofesionale si comerciale au urmatoarele obligatii:
- Operatorul are obligatia de a solicita inregistrarea exploatatiei in SNIIA
- Operatorul are obligatia de a solicita identificarea porcinelor si inregistrarea acestora in Baza Nationala de Date, componenta a SNIIA, precum si a tuturor miscarilor si evenimentelor care au loc in exploatatie cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare in vigoare.
- Operatorul are obligatia respectarii cerintei de a achizitiona porcine vii numai daca sunt identificate conform cerintelor legale in vigoare si daca sunt insotite de documentele prevazute de legislatia in vigoare.
- Operatorul are obligatia sa solicite inregistrarea in Baza Nationala de Date a porcinelor cumparate, in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
- Operatorii au obligatia respectarii urmatoarelor cerinte minime de biosecuritate pentru exploatatiile nonprofesionale:
* sa detina porcinele in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porcinele detinute din alte exploatatii sau cu porci salbatici;
* sa ofere facilitati pentru persoana care lucreaza cu porcinele in vederea schimbarii incaltamintei la intrarea si iesirea in/din adapostul porcinelor si spalarea mainilor;
* sa amenajeze dezinfectoare pentru incaltaminte, atat la intrarea, cat si la iesirea din adapost;
* sa nu intre in adapostul de porcine, timp de 48 ore, daca participa la activitati de vanatoare;
* sa notifice medicul veterinar de libera practica imputernicit /medicul veterinar oficial cu privire la:
** orice modificare a starii de sanatate a porcinelor;
** orice sacrificare de urgenta efectuata in exploatatie, precum si ori ce modificare constatata la nivelul carcasei si/sau organelor;
** orice mortalitate aparuta la porcinele pe care le detine in exploatatie in termen de maximum 24 de ore;
* echipamentele, ustensilele utilizate la ingrijirea porcinelor din exploatatie sa fie folosite exclusiv acestei activitati;
* sa fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane straine/neavizate la nivelul adapostului porcinelor;
* sa detina maxim 15 porcine;
* sa nu detina in exploatatie masculi necastrati in varsta de peste patru luni;
* sa notifice medicului veterinar de libera practica imputernicit detinerea de scroafe pentru insamantare artificiala in vederea luarii in evidenta de catre acesta.
- Procedura de notificare si inregistrare a scroafelor pentru reproductie din exploatatiile nonprofesionale se stabileste prin ordin comun al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale in termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
- Operatorii au obligatia respectarii urmatoarelor cerinte minime de biosecuritate pentru exploatatiile comerciale autorizate:
* imprejmuirea cladirilor in care sunt tinute hrana pentru animale si asternutul;
* incintele si cladirile unitatii in care sunt tinute porcine trebuie:
** sa fie construite astfel incat niciun alt animal sa nu poata intra in incinte si cladiri sau sa nu poata intra in contact cu porcinele detinute sau cu hrana si materialul de asternut ale acestora;
** sa permita curatarea si dezinfectarea incintelor;
** sa dispuna de instalatii adecvate pentru dezinfectia incaltamintei la intrarea in spatiile in care sunt tinute porcine;
* nu trebuie sa existe niciun contact direct sau indirect intre porcinele detinute si porcine din alte exploatatii si porcine salbatice;
* absenta oricarui contact cu porcinele detinute timp de cel putin 48 de ore dupa orice activitate de vanatoare legata de porcinele salbatice sau dupa orice alt contact cu porcine salbatice;
* interdictia ca persoanele sau mijloacele de transport neautorizate sa intre in unitate, inclusiv in spatiile in care sunt tinute porcine;
* interdictia ca mijloacele de transport SNCU sa intre in zona curata;
* interdictia ca in interiorul unitatii sa fie amplasate depozite de cereale si moara;
* tinerea unei evidente adecvate a persoanelor si a mijloacelor de transport care intra in unitatea in care sunt detinute porcinele;
* sa detina un plan de urgenta;
* sa detina un plan de biosecuritate aprobat de directia sanitar – veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, tinand seama de profilul unitatii si de legislatia nationala; acest plan de biosecuritate trebuie sa includa cel putin:
** crearea zonelor „curate” si „murdare” pentru personalul corespunzator tipologiei fermei, cum ar fi vestiare, dus, sala de mese;
** stabilirea si revizuirea, dupa caz, a modalitatilor logistice pentru intrarea in unitate a unor noi porcine;
** procedurile de curatare si dezinfectare a instalatiilor, a mijloacelor de transport, a echipamentelor si procedurile referitoare la igiena personalului; procedura de predare a SNCU;
** norme privind hrana personalului de la fata locului si interzicerea detinerii de porcine de catre personalul din unitate;
** programul specific de sensibilizare periodica a personalului din unitate;
** stabilirea si revizuirea, dupa caz, a masurilor logistice pentru a asigura o separare adecvata intre diferitele unitati epidemiologice si pentru a evita ca porcinele sa intre in contact, direct sau indirect, cu subproduse de origine animala si cu alte unitati;
** procedurile si instructiunile pentru aplicarea cerintelor de biosecuritate in timpul construirii sau repararii incintelor sau cladirilor;
** audit intern sau autoevaluare pentru aplicarea masurilor de biosecuritate.
Proiectul de HG poate fi citit integral
AICI.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.