ANSVSA: Micii producatori de alimente vor beneficia de flexibilitate
Micii producatori de alimente din Romanaia vor beneficia de flexibilitate in ceea ce priveste frecventa recoltarilor de probe din cadrul programelor de autocontrol, pentru aumite criterii microbiologice stabilite in regulamentele europene, potrivit unui proiect de ordin elaborat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Documentul a fost trimit Comisiei Europene, fiind luat in considerare principiul flexibilitatii in elaborarea sa. Romania a implementat acest concept, avand in vedere ca si alte state membre din UE il aplica, conform unui comunicat ANSVSA.
La baza proiectului se afla o serie de motivatii precum necesitatea inurajarii unitatilor din domeniul alimentar cu productie scazuta. De cele mai multe ori, acestea au lanturi scurte de aprovizionare cu materii prime, deoarece se aprovizioneaza preponderent de la producatori romani si sunt in relatii directe cu consumatorii din Romania prin magazinele proprii de desfacere, potrivit reprezentantilor ANSVSA.
De asemenea, se pune accent si pe dificultatea intampinata de unele unitati de pe teritoriul tarii de a pune in aplicare cerintele referitoare la frecventa de prelevare a probelor pentru criteriile de siguranta a alimentelor si de igiena. Printre acestea se numara abatoarele, unitatile care produc carne tocata, carne proaspata si carne proaspata de pasare. De asemenea, unitatile specificate prezinta probleme deoarece nu desfasoara o activitate zilnica sau detin o productie scazuta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Documentul incurajeaza gospodariile taranesti cu un numar redus de bovine, care livreaza catre micii producatori locali lapte. "Aceste derogari sunt realizate fara a compromite siguranta alimentelor si, implicit, pentru a asigura un nivel corespunzator de protectie a consumatorilor", sustin reprezentantii ANSVSA.
In ceea ce priveste sprijinirea unitatilor, aceste categorii vor beneficia de reducerea frecventei recoltarilor de probe in cadrul programului de autocontrol, fara a fi afectata sanatatea consumatorilor. Printre acestea se numara:
- abator de ungulate cu productie scazuta - abator de bovine, cabaline, porcine, ovine si caprine care sacrifica anual pana la 1.000 de capete bovine si cabaline, pentru fiecare specie in parte si 20.000 de capete porcine, ovine si caprine, pentru fiecare specie in parte
- abator pentru pasari de curte cu productie scazuta - abator ce sacrifica maximum 5.000.000 de pui de carne sau maximum 200.000 de curcani anual
- unitate cu productie scazuta de carne tocata - unitate a carei productie lunara este de maximum 10 tone
De aceste derogari va mai beneficia:
- unitati cu productie scazuta de carne preparata, de maximum 10 tone
- unitati cu productie scazuta de carne proaspata de pasare - unitate ce realizeaza transarea carnii de pasare primita de la un abator, dar care nu se afla in vecinatatea unui abator, a carei productie lunara este de maximum 10 tone
- unitatile de prelucrare lapte cu un volum mic de productie inseamna unitati a caror capacitate nu depaseste urmatoarele limite - 180.000 litri de lapte/an in cazul unitatilor de procesare a laptelui autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si 60.000 litri de lapte/an in cazul centrelor de prelucrare lapte integrate/apartinand exploatatiei care functioneaza in baza inregistrarii sanitar-veterinare
De asemenea, micii producatori locali sunt incurajati prin acest proiect legislativ. In acest sens, proiectul va contribui activ la crearea de locuri de munca si obtinerea de alimente cu cheltuieli mai reduse, conform ANSVSA.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.