ANSVSA: Normele de aplicare a Legii porcului vor fi emise pana la finalul acestei luni
Normele de aplicare a Legii porcului, prin care se propune combaterea pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, vor fi emise pana la finalul lunii septembrie, potrivit presedintelui ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.
"Inca se lucreaza la norme, dar speram sa le avem pana la finalul acestei luni. Legea Porcului este o lege care a fost agreata inclusiv de reprezentantii de la Bruxelles si ne propunem sa combatem pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei. Desi nu mai exista o limitare in ceea ce priveste numarul de animale care pot fi crescute in gospodariile populatiei, sunt niste masuri draconice de biosecuritate care vor trebui respectate de crescatorii de porci", a precizat seful ANSVSA.
De asemenea, acesta sustine ca pentru a reglementa zona privind despagubirile acordate crescatorilor de porci a fost cooptat Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltarea Rurala. Acesta va furniza saptamanal preturile din acest sector pentru a nu mai exista discrepante intre diferite zone ale tarii.
"Un lucru bun pe care l-am reusit este aducerea unui institut in aceasta ecuatie, care ne va raporta saptamanal preturile. Este vorba de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala din subordinea Ministerului Agriculturii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Ce iti promite Amazon Spatii de depozitare Recomandari de gestionare a stocurilor Piata larga Lista nelimitata de clienti DAR Cum inveti sa investesti Cum inveti sa alegi distribuitorul Ce sunt strategiile de marketing Cum alegi una potrivita pentru tine Pentru aceste intrebari si multe altele am...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acesta ne va da saptamanal pretul, pentru ca au fost foarte multe discrepante, iar auditurile efectuate le-au semnalat de-a lungul timpului. Intrebarea de ce dam la Olt, de exemplu, cinci lei si la Satu Mare 12 lei, era legitima. Am hotarat ca aceste norme de despagubire sa le transformam intr-un HG si sa mergem cu ele la Guvern pentru a avea o putere mult mai mare.
Consider ca aceste norme vor intra efectiv in vigoare in luna octombrie, iar toate masurile incluse in lege ne vor ajuta sa limitam raspandirea pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei", a mai spus presedintele ANSVSA.
Numarul focarelor de pesta porcina africana s-a redus in ultimii doi ani de peste trei ori, de la 1.660 la cateva sute in prezent. Cele mai multe sunt active in gospodariile populatiei.
PPA evolueaza in 190 de localitati din 21 de judete, fiind active 481 de focare, potrivit ultimelor date centralizate de ANSVSA. De la prima semnalare a virusului in tara noastra la 31 iulie 2017 si pana in prezent au fost eliminati peste 1,6 milioane de porci afectati de boala, iar 7.259 cazuri au fost semnalate la mistreti.
Romania primeste in continuare de la UE 75% din banii pentru despagubirile acordate crescatorilor de porci, pentru ca a reusit prin Legea porcului sa transpuna toate recomandarile CE din ultimii 5 ani. In 2022, sumele totale deschise pentru plata despagubirilor pe PPA au depasit 135,47 milioane de lei, conform datelor ANSVSA.
Legea porcului a fost promulgata de presedintele Romaniei in luna mai a acestui an in forma adoptata de Camera Deputatilor la data de 19 aprilie 2023. De asemenea, din textul final al legii au fost eliminate mai multe prevederi care ii alertase pe crescatorii de porci in gospodarie, si anume interzicerea reproducerii, hranirea cu resturi alimentare si amenajarea unui vestiar in proximitatea cotetului.
In ceea ce priveste Legea exploatatiilor de crestere a porcinelor si combaterea pestei porcine africane, in Romania, proprietarii de porci trebuie sa respecte anumite conditii de reproductie, crestere, sacrificare si comercializare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>