ANSVSA: Nou ordin pentru cresterea porcilor
Crescatorii de porci au de respectat noi reguli. Documentul semnat de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu, vizeaza porcinele din exploatatiile comerciale.
Ordinul publicat in Monitorul Oficial modifica si completeaza normele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat. Acest lucru se realizeaza in vederea asigurarii statusului minim de bunastare a porcinelor din exploatatiile comerciale, aprobate prin Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 129/2017, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 998 din 15 decembrie 2017.
Principalele aspecte modificate referitoare la crescatorii de porci sunt:
- Apa si/sau hrana nu trebuie sa contina nicio substanta care ar putea produce suferinte inutile, exceptie facand substantele administrate in scop terapeutic, profilactic ori in scopul unui tratament zootehnic, cu respectarea prevederilor legislatiei sanitare veterinare specifice
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
- Proprietarii sau detinatorii porcinelor din exploatatiile comerciale pot practica codotomia numai daca anterior au realizat o evaluare a riscurilor legate de aparitia/incidenta codofagiei, luand in considerare in mod deosebit parametrii si indicatorii din anexa care face parte integranta din prezentele norme metodologice, si detin rezultate care demonstreaza ca mentinerea/cresterea animalelor cu cozile intacte prezinta un risc pentru statusul de sanatate
- Proprietarii sau detinatorii porcinelor din exploatatiile comerciale trebuie sa monitorizeze lunar incidenta codofagiei si sa detina evidente in acest sens; evidentele sunt pastrate pentru o perioada de trei ani
Mai jos puteti citi intregul Ordin pentru pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, in vederea asigurarii statusului minim de bunastare a porcinelor din exploatatiile comerciale, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 129/2017.
Ordin - pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, in vederea asigurarii statusului minim de bunastare a porcinelor din exploatatiile comerciale, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 129/2017
Vazand Referatul de aprobare nr. 1.903 din 20.04.2022, intocmit de Directia generala sanatatea si bunastarea animalelor din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitarveterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. I. — Normele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, in vederea asigurarii statusului minim de bunastare a porcinelor din exploatatiile comerciale, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 129/2017, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 998 din 15 decembrie 2017, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, alineatul (8) se abroga.
2. La articolul 3, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Apa si/sau hrana nu trebuie sa contina nicio substanta care ar putea produce suferinte inutile, exceptie facand substantele administrate in scop terapeutic, profilactic ori in scopul unui tratament zootehnic, cu respectarea prevederilor legislatiei sanitare veterinare specifice.”
3. La articolul 3, dupa alineatul (7) se introduc doua noi alineate, alineatele (71) si (72), cu urmatorul cuprins:
„(71) Proprietarii sau detinatorii porcinelor din exploatatiile comerciale pot practica codotomia numai daca anterior au realizat o evaluare a riscurilor legate de aparitia/incidenta codofagiei, luand in considerare in mod deosebit parametrii si indicatorii din anexa care face parte integranta din prezentele norme metodologice, si detin rezultate care demonstreaza ca mentinerea/cresterea animalelor cu cozile intacte prezinta un risc pentru statusul de sanatate.
(72) Proprietarii sau detinatorii porcinelor din exploatatiile comerciale trebuie sa monitorizeze lunar incidenta codofagiei si sa detina evidente in acest sens; evidentele sunt pastrate pentru o perioada de trei ani.”
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.