Noua lege: Pretul la energie va fi plafonat direct pe factura
In perioada urmatoare pretul la energie va fi plafonat direct pentru fermieri, crescatorii de animale si industria alimentara.
Proiectul de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 119/2022 privind plafonarea si compensarea preturilor la energia electrica a fost votat, marti, de parlamentarii din Senat. Printre amendamentele acceptate se numara si reducerea costurilor pentru fermieri, crescatori de animale si industria alimentara. In acest sens, pretul plafonat va urma sa se aplice pana la data de 31 august 2023.
De asemenea, pentru a intra in vigoare, proiectul are nevoie de votul Camerei Deputatilor care reprezinta in acest caz for decizional. Ulterior aprobarii, presedintele Klaus Iohannis va putea promulga si se va publica in Monitorul Oficial.
Senatorii au adoptat proiectul de aprobare a OUG 119/2022 care plafoneaza preturile la energie. In acest sens, parlamentarii au extins lista beneficiarilor de preturi compensate, amendamentele propuse si votate incluzand pentru sumele plafonate la facturile la energie si fermierii, crescatorii de animale si industria alimentara. S-au inregistrat 84 de voturi "pentru" si 36 de abtineri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste amendamentele introduse, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Senat a explicat ca la punctele de procesare de productie, pretul va fi plafonat la 1 leu cu TVA/kWh, indiferent de consum. De asemenea, amendamentul prevede doar punctele de procesare si nu sediile sociale sau magazinele unde se vinde productia.
"Primul, si cred ca eu cel mai important amendament este, si sper ca si camera decizionala, Camera Deputatilor, sa nu modifice acest amendament din OUG 119/2022, cu privire la faptul ca la punctele de procesare de productie pretul sa fie plafonat la 1 leu cu TVA/kWh, indiferent de consum.
Deci pretul sa fie 1 leu dar vorbim de partea de productie, a nu se intelege ca daca o societate sau un operator din industria alimentara care are sediul social in centru orasului nu stiu care sau puncte de lucru de vanzare, pentru ca au masura, au contor la fiecare unitate pretul va fi per societate.
Pretul va fi de 1 leu la punctele de productie unde se vor da pe declaratii de proprie raspundere a administratorului, a reprezentantului legal. Deci acesta este pentru punctele de lucru, un amendament", a declarat senatorul George Scarlat.
De asemenea, un alt amendament votat marti de senatori, cuprinde clasele de cod CAEN 10 (industria aliementara) si coduri CAEN 01 si 03 (fermele si crescatorii de animale din productia alimentara). Alaturi de punctele de lucru unde fac procesare se vor adauga si restul de puncte de lucru unde energia electrica va fi facturata cu 85% din consumul din luna respectiva. De asemenea, beneficiarul poate opta pentru media consumului din anul 2021.
"Si la productia primara aici vom avea, cu exceptia punctelor de lucru unde pretul per kWh va fi de 1 leu, aici restul punctelor de lucru vor fi facturate cu 85 la suta din consumul energiei din luna respectiva sau beneficiarul poate opta pentru media consumului pe 2021. Deci exista un amendament general propus de catre colegii din Comisia de Energie prin care fermierul poate opta, fie la media consumului pe 2021, fie la consumul realizat in luna curenta", a mai adus precizari George Scarlat.
De asemenea, George Scarlat a afirmat ca nu va ramane indiferent la semnalele de alarma transmise de fermieri, in special cei din Asociatia Forta Fermierilor si alt structuri asociative.
"Am sustinut si votat aceste amendamente in primul rand, si multumim Asociatiei Forta Fermierilor (AFF) si multi fermieri si membri ai acesteia si din alte aliante, ne-au sugerat si in special a producatorilor care isi deruleaza activitatea pe partea de productie primara vegetal, dar cu precadere in zootehnie in care au spus ca daca preturile vor fi asa cum le vin acum facturile la pretul liber, din nefericire ei nu o sa mai poata sa isi desfasoare activitatea.
Adica a venit un semnal de alarma clar si vedem criza laptelui in primul rand pentru ca deja pretul este de 3,2 lei/litru la poarta fermei si vor avea probleme reale cu costul de productie si foarte multi sunt in pragul falimentului. Si daca discutam de securitate alimentara cred ca si Guvernul si Parlamentul au datoria de a se apleca acestei probleme si a incerca sa gaseasca si solutii. Una din solutii acum, cand discutam despre pretul nereglementat si de piata libera plafonarea pretului la 1 leu kWh poate fi o diminuare a costurilor de productie", a declarat parlamentarul.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>