Proiect de lege in vederea stabilirii relatiilor contractuale din sectorul laptelui
Guvernantii Romaniei au adoptat un proiect de lege ce se refera la relatiile contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate, dar si recunosterea organizatiilor de producatori din acestor sector.
In proiectul de lege se prevede ca livrarea de lapte crud pe teritoriul tarii noastre sa se faca in baza unui contract scris, cu o durata minima de 6 luni, intre producatori si primii cumparatori. Prin intocmirea contractului, se estimeaza ca se va ameliora repartitia preturilor si adaptarea ofertei la cerere, dar se pot evita si practicile neloiale.
Prin recunosterea organizatiilor de producatori, formate doar din agricultorii producatori de produse lactate sau asociatii ale acestora se vor putea negocia in mod colectiv clauzele contractului, dar in special pretul laptelui. Aceasta reglementare ar ajuta la consolidarea puterii de negociere a producatorilor fata de unitatile de prelucrare a produselor lactate.
Organizatiile de producatori si asociatiile acestora, care activeaza pe piata laptelui si a produselor lactate, stau sub indrumarea MADR, mai precis a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
O astfel de lege este asteptata de mult timp de producatorii de lapte, acestia sunt de parere ca trebuie sa fie protejati de stat in fata multinationalelor.
„Aveam mare nevoie de o lege care sa stabileasca conditiile de negociere a contractelor deoarece producatorii de lapte sunt foarte usor de dominat, deoarece sunt raspanditi iar Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui isi face usor jocurile si preturile. Situatia producatorilor nu este deloc buna deoarece au fost mari cheltuieli cu costul furajelor si le este imposibil sa le recupereze din pretul de livrare, pentru ca fabricile nu vor sa cumpere laptele decat cu o anumita suma. Daca nu beneficiam de subventiile europene, va spun sincer, ca dadeam faliment pentru ca nu aveam de unde sa ne acoperim cheltuielile. Negocierea unui producator cu o fabrica de lactate decurge in felul urmator: fabrica vine si spune la ce pret cumpara, iar daca producatorul vrea un pic mai mult, fabrica refuza sa mai cumpere. Nu prea sunt multe optiuni in afara vanzarii la pretul pe care il vor ei. Sunt multe initiative legislative, insa sper sa exista si vointa politica incat sa poata rezista si castiga pe piata si producatorul de lapte, nu numai procesatorii”, a sustinut presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Bovine - Alba, Nicolae Stanescu.
Sursa foto: www.sxc.hu