Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recoltarea si vanzarea trufelor, reglementate printr-o noua lege

recoltarea-si-vanzarea-trufelor-reglementate-printr-o-noua-lege

Recoltarea si vanzarea trufelor romanesti vor fi reglementate printr-o noua lege care garanteaza exploatarea sustenabila a acestor nelemnoase scumpe.


Autorizarea, recoltarea si vanzarea trufelor romanesti nu sunt reglementate. Un proiect de lege vine sa rezolve aceasta problema. 
 
Nu mai e niciun secret faptul ca trufele, cunoscute drept si "diamantele pamantului", castiga tot mai multa simpatie in tara noastra, mai ales in randul celor care vor sa obtina profituri rapide din exploatarea acestora. 
 
Trufele se formeaza pe radacini sau in apropierea radacinilor unor specii de arbori precum stejarul, alunul, pinul sau fagul, la o adancime de aproximativ 10 — 15 cm. Datorita micorizelor trufei, aceasta se afla in simbioza cu arborele, imprumutand de la acesta gustul, mirosul si culoarea specifca.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Tarile europene in care exista o cultura a exploatarii trufelor folosesc anumite metode pentru conservarea si protejarea speciei. Cautarea trufelor se realizeaza cu maxim 2 caini, dresati pentru identificarea acestora, iar ulterior pentru protejarea radacinilor arborilor la baza carora se dezvolta trufele, se utilizeaza un instrument special de sapatura, denumit generic, vanghina. Mai mult decat atat, pe langa procedura de extractie, pentru a se asigura regenerarea speciei, trufele se curata deasupra locului de unde au fost recoltate. 
 
Intelegem, asadar, ca recoltarea corecta este esentiala pentru supravietuirea speciei. In plus, trebuie luat in calcul si faptul ca operatiunile de vanzare nu sunt fiscalizate. Prin acest proiect de lege se urmareste rezolvarea acestor lacune. 
 
Conform proiectului de act normativ, trufa este definita drept corpul fructifer al unei ciuperci subterane comestibile din increngatura Ascomycota, familia Tuberaceae a carei recoltare sau achizitie si comercializare sunt permise. 
 
Pentru recoltare va fi nevoie de o autorizatie anuala, adica de documentul emis de catre administratorul fondului forestier ce cuprinde localizarea suprafetelor de pe care se poate face recoltarea la nivel de unitate de productie si unitate amenajistica in cazul fondului forestier si atesta dreptul ca o persoana fizica sau juridica sa recolteze produse forestiere nelemnoase in perioada stabilita in prezenta lege.
 
Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, organizeaza si realizeaza, prin personalul imputernicit al structurilor teritoriale de specialitate, controlul circulatiei trufelor. 
 
Recoltarea se va putea face doar cu vanghina, doar ziua si cu maximum 2 caini dresati. Nu se va putea sapa in alt loc decat cel indicat de caine. 
 
Conform propunerii legislative, va fi interzisa punerea pe piata, vanzarea si revanzarea, importul si exportul trufelor fara documente de provenienta justificative. 
 
Interesul pecuniar al "cautatorilor de trufe" ii ghideaza inspre maximizarea profitului, fara a exista vreun sentiment de remuscare asupra efectelor pe care le creeaza asupra mediului. Pentru a se putea regenera, atat solul, cat si cultura, este nevoie ca trufele, atat cele care cantaresc mai putin de 5 grame, cat si cele stricate, sa ramana in padure, in sol, pentru ca sporii sa fie asimilati. Astfel, conform propunerii, vor exista doua categorii de calitate pentru trufele romanesti: 
  • calitatea I - gramaj minim de 18 grame;
  • calitatea II - gramaj intre 5 si 18 grame.
 
In cazul incalcarii regulilor, amenzile pot fi aplicate de Romasilva, Garda Forestiera si personalul MAI. 
 
Pe langa sanctiuni in bani, pot fi instituite si: 
  • anularea autorizatiei anuale de recoltare;
  • confiscarea trufelor recoltate;
  • anularea tuturor autorizatiilor anuale de recoltare a speciilor de trufe;
  • suspendarea dreptului de a obtine autorizatia in vederea recoltarii speciilor de trufe pentru o perioada de 3 ani.
 
Amenda pentru lipsa autorizatie pentru persoane fizice este de maximum 5.000 de lei, iar pentru persoane juridice maximum 8.000 lei. 
 
Neutilizarea exclusiva a vanghinei va fi sanctionata cu maximum 7.000 lei.
 
Nerespectarea perioadelor de recoltare se pedepseste cu maximum 17.000 de lei.
 
Recoltarea trufelor cu o greutate de sub 5 grame va fi sanctionata cu maximum 8.000 lei.
 
Amenda cea mai mare va fi pentru recoltarea trufelor pe timpul noptii: 25.000 lei.
 
Proiectul de lege privind reglementarea recoltarii si vanzarii trufelor a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul final.
 
Momentan, prevederile de mai sus nu se aplica. 
 
Vom reveni cu actualizari.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.63 din 15 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016