Publicat in: Legislatie
SOR: deputatii, aviz pentru impuscarea cormoranilor
Societatea Ornitologica Romana (SOR) anunta ca deputatii au dat aviz pozitiv pentru impuscarea cormoranilor.
Comisiile reunite pentru mediu si echilibru ecologic si cea pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor au adoptat, pe 5 mai 2020, modificarile proiectului de lege care prevede eliminarea cormoranului mare din categoria pasarilor interzise vanatorii si includerea acestuia pe lista celor care pot fi vanate in anumite perioade ale anului. Societatea Ornitologica Romana atrage atentia asupra efectelor distructive pe care le poate produce aceasta modificare legislativa.
 
Raportul comun asupra proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 si pentru completarea anexei nr. 5C la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, a fost adoptat cu majoritate de voturi in cele doua comisii ale Camerei Deputatilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
Legea a trecut initial de Senat in decembrie 2019. Plenul Camerei Superioare a Parlamentului a adoptat atunci modificarile legislative cu 60 de voturi "pentru" si 21 de voturi "impotriva".
 
Initiatorii sunt mai multi parlamentari din PSD si doi deputati din ALDE, respectiv PMP: Florin Calota si Petru Movila. Acestia sustin ca pagubele provocate de cormorani in sectorul piscicol se ridica la aproximativ 20.000 de tone de peste/an.
 

Modificarile aduse legii, fara dezbatere publica cu specialistii

 
Societatea Ornitologica Romana atrage atentia ca propunerile din raportul de modificare a Legii vanatorii nu au avut la baza studii si documente stiintifice care sa ateste asa-zisele pagube produse de cormoranii mari.
 
"Consideram ca motivatiile unor propuneri legislative trebuie justificate cu date si documente stiintifice si asteptam ca aceste documente care au stat la baza realizarii motivatiei sa fie facute publice pentru a putea fi dezbatute. O serie de zone umede exploatate piscicol se afla in ariile protejate de interes national sau comunitar, vanatoarea la cormoran manifestandu-se printr-un deranj nejustificat asupra speciilor protejate pentru care s-au instituit respectivele arii", a declarat Directorul Executiv al Societatii Ornitologice Romane, Dan Hulea.
 
In plus, la lucrarile comisiilor de specialitate din Parlament nu au fost invitati specialisti in domeniu care sa isi expuna punctul de vedere si, mai mult decat atat, lipseste pozitia Ministerului Mediului cu privire la aceasta propunere legislativa.
 
"Aceasta problema nu a fost dezbatuta intr-un mod transparent si nici nu s-a urmarit rezolvarea pe termen mediu si lung a acestui conflict, ci s-a dorit doar transmiterea unui semnal de sustinere a sectorului piscicol", a mai precizat Director Executiv al SOR, Dan Hulea.
 

Situatia cormoranilor mari in Romania

 
Potrivit studiilor efectuate de Societatea Ornitologica Romana, populatia estimata de cormorani mari, la nivelul anului 2013, a fost de 12.000 - 20.000 de perechi in perioada de cuibarit. Alte studii efectuate in Romania pentru aceeasi perioada de catre Kiss B.J., in 2013, indica chiar o estimare mai mica, de 13.000 - 15.000 de perechi cuibaritoare pentru aceasta specie, si o tendinta de scadere fata de anul 2007 cand populatia estimata depasea 17.500 perechi cuibaritoare.
 
Specia nu este distribuita uniform la nivel national nici in timpul sezonului de cuibarit, nici in perioada de pasaj sau iarna. Coloniile de cuibarit cele mai importante din tara se gasesc in Delta Dunarii si pe cursul inferior al Dunarii. Sunt relativ rar cuibaritoare in Moldova si exceptional cuibaritoare si in sudul Transilvaniei. Distributia cea mai larga o are in perioadele de pasaj cand poate fi intalnita in special in bazinele hidrografice ale raurilor mari.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

DNA-ul padurilor, votata de Camera Deputatilor
DNA-ul padurilor, votata de Camera Deputatilor
Proiectul de lege a trecut cu 200 de voturi "pentru", 107 "abtineri" si 4...
Deputatii au adoptat noi contraventii la Regimul silvic
Deputatii au adoptat noi contraventii la Regimul silvic
Deputatii au adoptat, mai multe modificari la legea privind contraventiile silvice, urmand ca...
Legea supermarket-urilor asteapta sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor
Legea supermarket-urilor asteapta sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor
Legea supermarket-urilor ar putea ajunge in plenul Camerei Deputatilor in doua saptamani,...
Deputatii au chiulit masiv la sedinta in care trebuia adoptat proiectul legii privind investitiile in irigatii
Deputatii au chiulit masiv la sedinta in care trebuia adoptat proiectul legii privind investitiile in irigatii
Plenul Camerei Deputatilor nu a reusit sa adopte la jumatatea acestei saptamani  legea care...

Ultima ora

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016