SOR: deputatii, aviz pentru impuscarea cormoranilor
Societatea Ornitologica Romana (SOR) anunta ca deputatii au dat aviz pozitiv pentru impuscarea cormoranilor.
Comisiile reunite pentru mediu si echilibru ecologic si cea pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor au adoptat, pe 5 mai 2020, modificarile proiectului de lege care prevede eliminarea cormoranului mare din categoria pasarilor interzise vanatorii si includerea acestuia pe lista celor care pot fi vanate in anumite perioade ale anului. Societatea Ornitologica Romana atrage atentia asupra efectelor distructive pe care le poate produce aceasta modificare legislativa.
Raportul comun asupra proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 si pentru completarea anexei nr. 5C la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, a fost adoptat cu majoritate de voturi in cele doua comisii ale Camerei Deputatilor.
Legea a trecut initial de Senat in decembrie 2019. Plenul Camerei Superioare a Parlamentului a adoptat atunci modificarile legislative cu 60 de voturi "pentru" si 21 de voturi "impotriva".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Initiatorii sunt mai multi parlamentari din PSD si doi deputati din ALDE, respectiv PMP: Florin Calota si Petru Movila. Acestia sustin ca pagubele provocate de cormorani in sectorul piscicol se ridica la aproximativ 20.000 de tone de peste/an.
Modificarile aduse legii, fara dezbatere publica cu specialistii
Societatea Ornitologica Romana atrage atentia ca propunerile din raportul de modificare a Legii vanatorii nu au avut la baza studii si documente stiintifice care sa ateste asa-zisele pagube produse de cormoranii mari.
"Consideram ca motivatiile unor propuneri legislative trebuie justificate cu date si documente stiintifice si asteptam ca aceste documente care au stat la baza realizarii motivatiei sa fie facute publice pentru a putea fi dezbatute. O serie de zone umede exploatate piscicol se afla in ariile protejate de interes national sau comunitar, vanatoarea la cormoran manifestandu-se printr-un deranj nejustificat asupra speciilor protejate pentru care s-au instituit respectivele arii", a declarat Directorul Executiv al Societatii Ornitologice Romane, Dan Hulea.
In plus, la lucrarile comisiilor de specialitate din Parlament nu au fost invitati specialisti in domeniu care sa isi expuna punctul de vedere si, mai mult decat atat, lipseste pozitia Ministerului Mediului cu privire la aceasta propunere legislativa.
"Aceasta problema nu a fost dezbatuta intr-un mod transparent si nici nu s-a urmarit rezolvarea pe termen mediu si lung a acestui conflict, ci s-a dorit doar transmiterea unui semnal de sustinere a sectorului piscicol", a mai precizat Director Executiv al SOR, Dan Hulea.
Situatia cormoranilor mari in Romania
Potrivit studiilor efectuate de Societatea Ornitologica Romana, populatia estimata de cormorani mari, la nivelul anului 2013, a fost de 12.000 - 20.000 de perechi in perioada de cuibarit. Alte studii efectuate in Romania pentru aceeasi perioada de catre Kiss B.J., in 2013, indica chiar o estimare mai mica, de 13.000 - 15.000 de perechi cuibaritoare pentru aceasta specie, si o tendinta de scadere fata de anul 2007 cand populatia estimata depasea 17.500 perechi cuibaritoare.
Specia nu este distribuita uniform la nivel national nici in timpul sezonului de cuibarit, nici in perioada de pasaj sau iarna. Coloniile de cuibarit cele mai importante din tara se gasesc in Delta Dunarii si pe cursul inferior al Dunarii. Sunt relativ rar cuibaritoare in Moldova si exceptional cuibaritoare si in sudul Transilvaniei. Distributia cea mai larga o are in perioadele de pasaj cand poate fi intalnita in special in bazinele hidrografice ale raurilor mari.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>