Nucul
Nucul este un arbore viguros, cu crengi puternice si coroana foarte bogata, care poate atinge o inaltime de pana la 30m. Fructul are o singura samanta, cu doua cotiledoane mari.
In anul 1961 Romania producea 7,2% din productia mondiala de nuci, ocupand locul 4 in lume, iar in 1989 tara noastra ocupa locul trei in lume din punct de vedere al exportului de nuci.
Cele mai recomandate soiuri de nuc, la momentul actual, sunt urmatoarele: Sibisel Precoce, Geoagiu 65, Sibisel 44, Germisara, Orastie, Novaci, Susita, Pestisani, Victoria, Jupanesti, Bratia, Sarmis, Mihaela, Roxana, Velnita, Miroslava si Targu Jiu.
Judetele cu cea mai mare productie de nuci, unde se gasesc si cele mai valoroase soiuri si populatii, sunt urmatoarele: Alba, Gorj, Vrancea, Iasi, Prahova, Arges, Bacau, Valcea, Arad si Maramures.
Cateva dintre cele mai cunoscute soiuri recomandate pentru productie sunt:
Sarmis este un soi cu pomul de o vigoare mijlocie si foarte productiv. Fructul este mijlociu, ovoidal cu 49,8 % miez. Miezul contine 68% substante grase si 15,6% substante proteice si se recolteaza in perioada 10-20 octombrie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Soiul Mihaela are pomul de o vigoare mijlocie, poate fi homogam sau protogin, cu inflorire semitardiva si este rezistent la ger si ingheturi tarzii, fructul este mijlociu, ovoidal cu 49,5 % miez. Miezul contine 63,3% substante grase si 19,3% substante proteice si se recolteaza in perioada 15-20 septembrie.
Soiul Roxana are pomul semiviguros, infloreste tarziu, este protogin si rezistent la boli. Fructul este mijlociu, cu endocarpul neted si valve bine sudate. Miezul reprezinta 52,4% din greutatea fructului si contine 63,5 % substante grase si 19,4 % substante proteice. Se recolteaza in a doua jumatate a lunii septembrie.
Fructul se foloseste in alimentatie, dar are si utilizari terapeutice. Frunzele au actiune bactericida, bacteriostatica, astringenta, usor hipotensiva, cicatrizanta, emolienta, antitoxica. Frunzele de nuc contin si emana o mare cantitate de iod.
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>