Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se planteaza pomii fructiferi?

cum-se-planteaza-pomii-fructiferi

Plantarea POMILOR FRUCTIFERI, tehnologii agricole livezi pomi fructiferi, mocirlirea radacinilor pomilor fructiferi. Specii de pomi fructiferi pentru zona de sud a Romaniei.


Daca aveti o gradina suficient de mare si insorita, pomii fructiferi sunt o solutie practica pentru amenajarea unui colt linistit, unde vara puteti lua masa tihnit alaturi de familie. Nu este cazul sa va ganditi la infiintarea unei livezi de mari dimensiuni, de regula 3-4 pomi sunt suficienti pentru a va oferi umbra si adapost.

Alegeti pomi din mai multe specii, care fructifica in luni diferite, astfel incat sa va bucurati de fructele lor o perioada cat mai lunga din an. Inainte de a va hotari ce pomi veti planta in gradina, trebuie sa tineti cont de conditiile de clima ale regiunii respective. Temperatura joaca un rol important in dezvoltarea pomilor. Exista specii care cresc in zonele din sud, in Dobrogea si Baragan, asa cum sunt caisul, piersicul, smochinul. La deal, acolo unde temperaturile sunt mai scazute, cel mai bine cresc prunul, marul si parul.
 
Sfat: tineti cont si de specificul zonei. Pentru asta, cel mai bine este sa observati ce pomi au vecinii dumneavoastra, eventual sa ii intrebati daca au avut probleme cu ingheturile, cu seceta sau cu aparitia unor boli sau daunatori.

Cand se planteaza pomii? 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Daca v-ati hotarat, e timpul sa cautati un furnizor de puiet. Mergeti la o pepiniera autorizata! Astfel aveti certitudinea ca pomii pe care ii cumparati sunt sanatosi si dintr-un soi valoros.

Cea mai buna perioada pentru plantarea pomilor este toamna tarziu, dupa ce au cazut toate frunzele. Pomii intra in aceasta perioada in repaus vegetativ, ceea ce inseamna ca procesele fiziologice din organismul lor aproape au incetat. Este o perioada in care sunt mai rezistenti la stres. Un alt motiv pentru care se recomanda plantarea toamna este ca primavara vor pleca devreme in vegetatie si se vor dezvolta mai bine.

Tehnica plantarii 
Radacinile pomisorului se fasoneaza, asta inseamna ca veti scurta radacinile din lateral si veti lasa mai lunga radacina principala, din mijloc. Daca intalniti si segmente de radacina ranita sau rupta, se scurteaza si acestea. Groapa se sapa la o adancime de 60 cm, si trebuie sa aiba un diametru de 50 cm.

Radacinile pomului se mocirlesc, se scufunda intr-un amestec de apa, pamant si balegar de vaca. Acesta are rolul de a asigura radacinilor hrana necesara cresterii si ramificarii. Pe fundul gropii se aseaza o parte din pamantul scos, obtinand un strat afanat peste care se aseaza radacinile pomului.
 
Treptat, se acopera cu pamant, tasand usor. Alaturi de tulpina se ingroapa si un tutore (un arac mai gros) de care se va lega pomisorul, pentru a fi protejat de vant si pentru a creste drept. La final, in jurul tulpinii se formeaza un musuroi, pana la o inaltime de 20-30 cm, pentru a o proteja de inghet.

Daca in zona s-au mai produs ingheturi timpurii sau iernile sunt lungi, reci si uscate (fara zapada), este bine ca in jurul tulpinii sa fixati un strat de paie, frunze uscate, tulpini de floarea soarelui, nuiele, trestie sau coceni de porumb. Acest strat are un dublu rol, apara pomul de inghet dar si de rozatoarele care ii pot roade tulpina.
 
Nu va ramane decat ca in primavara sa il udati bine, daca este un an secetos, si sa faceti taierile de formare a coroanei.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.02 din 161 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016