Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plantarea si ingrijirea parului din gradina

plantarea-si-ingrijirea-parului-din-gradina

Parul este un pom fructifer usor de cultivat in gradina, usor de curatat, productiv, si nici nu ocupa foarte mult spatiu. Se pot cultiva usor in gradina trei patru peri de soiuri diferite cu fructificare esalonata, care pot asigura necesarul unei familii pentru un an intreg, un par producand de la 10 la 60 de kilograme de pere.


Parul se adapteaza cultivarii pe toate tipurile de teren chiar si pe cele argiloase, este rezistent la frig dar sensibil la ingheturile tarzii de primavara. Se poate planta toamna sau primavara, de regula se altoieste pe un portaltoi de gutui cu avantajul ca limiteaza intr-o anumita masura cresterea si grabeste fructificarea.
 
Parul altoit pe gutui ajunge la o inaltime de 3-4 metri la maturitate, deci la plantare se va respecta o distanta intre pomi de circa patru metri. Parul se planteaza lasand nodul de altoire la nivelul solului.
 
Coroana poate fi lasata sa se dezvolte natural, in forma de piramida, fusiforma sau rotunda. Taierile la par se pot imparti in taieri de formare a coroanei si taieri de fructificare.

Forma naturala a coroanei se obtine atunci cand in momentul plantarii se taie tulpina la o inaltime de 70-80 de centimetri de la nivelul solului. Taierile de formare a coroanei se fac in primii ani cand ramurile au o lungime de circa 20 de centimetri lasand trei patru ramuri care vor forma primul etaj de rod, iar lastarii si celelalte ramuri se elimina.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Ramurile care vor forma coroana se taie lasand un mugure de crestere pe exterior. Taierile de formare a coroanei la par sunt in primii ani taieri verzi pentru eliminarea lastarilor si eventual pentru a rari ramurile.
 
Pentru forma rotunda sau piramidala sunt necesare taieri si interventii care pot intarzia fructificarea chiar daca au ca rezultat obtinerea de forme geometrice perfecte.
 
Taierile productive la par incep dupa al patrulea an, se fac in functie de exigentele fiecarui soi in parte, de exemplu la soiurile „William” ramurile se lasa lungi si bogate la soiurile „Abate” ramurile se scurteaza circa o treime sau cel putin jumatate.
 
Pentru toate soiurile de par taierile se fac in fiecare an la sfarsitul iernii, respectand in mare parte regulile generale de curatare a pomilor fructiferi; in luna iulie sunt necesare taierile verzi pentru eliminarea lastarilor. Fertilizarea parului se face tomna incorporand in sol gunoi de grajd bine maturat cel putin odata la doi trei ani.
 
Pentru fertilizarea cu ingrasaminte chimice sunt suficiente 50-60 de grame de azotat pe metru patrat. La cultivarea parului in gradina sunt necesare mici lucrari de intretinere dar recoltele bogate rasplatesc eforturile depuse.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.87 din 60 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016