Gradina de legume - Sfaturi pentru cultivarea legumelor pagina 5
Raphanus sativus, ridichea alba, excelenta in retete asiatice
Mergand in centrul comercial Dragonul Rosu, pe zecile de hectare intesate cu imbracaminte, veti intalni cativa cultivatori de legume rare. Ies usor in evidenta, sunt imbracati modest si imping carucioare imense, cat o taraba din piata, doldora de verdeturi si legume tipice Chinei si extremului orient.
Dintre acestea, ies in evidenta ridichile albe sau ridichile chinezesti. Desi se numesc ridichi, ...
Cultivarea telinei, o alegere potrivita pentru exploatatiile agricole de mici dimensiuni
Cultivarea telinei (Apium graveolens) si a radacinoaselor este, in general, recomandata pentru fermele mici sau pentru gospodariile din mediul rural. Productia de radacini de telina de 15-20 de tone la hectar asigura profitabilitatea cultivarii telinei, in vreme ce cheltuielile tin de efectuarea lucrarilor de ingrijire, a fertilizarii suplimentare si a irigatiilor.
Soiuri de telina recomandate de ...
Nautul, un ingredient specific Orientului
Nautul - Cicer arietinum - este o planta leguminoasa anuala, asemanatoare cu mazarea. In Europa a inceput sa fie cultivat in Evul Mediu, iar in Romania a fost adus de turci in secolul 17. Pentru ca in Dobrogea uscata si secetoasa nautul a gasit conditii propice de cultivare, acesta a fost numit mazarea berbecilor, de catre oierii romani din regiune. Exista in jur de 21 de varietati de naut, diferite ca ...
Istoria legumelor: Vânăta - toamne dulci şi aromate
Alături de roşii sau ardei, vinetele sunt nelipsite de pe masa românilor, sub formă de salată, vara, sau gătite în mâncăruri cu iz oriental, mai spre toamnă. Cum ar fi o zi toridă de august fără o salată de vinete amestecată din belşug cu maioneză, scoasă proaspătă şi rece din frigider?
Şi parcă nici toamna la noi nu ar mai fi atât de caldă în lipsa borcănelelor cu zacuscă ...
Buruiano-leguma. Tehnologia de cultivare a papadiei
Este atat de raspandita la noi in tara incat ai crede ca nimeni nu si-a pus problema sa o cultive. Cu toate acestea, este una dintre cele mai gustoase plante intrate, pe nedrept, in categoria buruienilor. Si totusi...
Papadia poate fi cultivata
In 1982, profesorul Gh. Valceanu afirma ca "luata in cultura, papadia devine o planta cu frunze mari si carnoase mult mai gustoase, iar daca se inalbesc din ...
Înfiinţarea culturii de vinete în solarii şi în câmp
Generalităţi botanice
Denumire ştiinţifică: Lycopersicon esculentum
Vinetele sunt plante originare din India. În condiţiile din ţara noastră sunt plane anuale, cu perioada de vegetaţie cuprinsă între 120 şi 140 de zile, în funcţie de soi.
Rădăcinile sunt bine dezvoltate la 20-40 cm adâncime, putând să ajungă până la 1,5 m, în unele cazuri
Planta atinge dimensiunea de maxim ...
Calendarul legumicultorului în luna mai
În luna mai, legumicultorii înfiinţează culturile de vară şi toamnă, continuă lucrările de îngrijire la culturile deja înfiinţate (prăşit, combaterea bolilor şi dăunătorilor, plivit, fertilizare, completarea golurilor acolo unde este cazul). Calendarul legumicultorului oferă indicaţii succinte asupra activităţilor în câmp, sere şi solarii, în funcţie de luna calendaristică şi de ...
Compostul, îngrăşământul organic din grădina
Compostul este un produs organic obtinut prin descompunerea naturala a resturilor vegetale. Simplu, nu? Nu chiar!
Nu este indeajuns sa construiesti un morman de frunze si sa astepti ca peste noapte ele sa se transforme in ingrasamant. Responsabile de obtinerea compostului sunt bacteriile, care au nevoie de anumite conditii pentru a se dezvolta rapid si a incepe "lucrul" la gramada de compost. Nu in ...
Ce poţi face cu resturile din bucătărie. Uite aşa îţi poate înfrunzi gunoiul!
Te-ai gândit câte gunoaie se adună la bucătărie? Nu mă refer la sticle de plastic, borcane, capace de bere şi alte lucruri care se pot recicla. Este vorba de resturile ce rămân atunci când faci mâncare: cotoare de morcovi, păstârnac, ţelină şi alte rădăcinoase.
Dacă legumele au fost proaspete, sunt şanse mari ca din fiecare cotor să poţi obţine o plantă nouă, care va creşte ...
Lintea, fasolea dacilor
Fasole întâlneşti la români prin toate cârciumile, de la cele cu blazon până la birtul din margine de drum naţional. Lintea, în schimb, se mănâncă astăzi mai ales prin Ardeal. Deşi sunt verişoare bune, care din ele a fost prima pe la noi?
Dacă te aşteptai ca fasolea să câştige titlul de legumă veche şi românească pe deasupra, ai pierdut. Însă nici lintea nu este chiar de pe ...
NU sunt modificate genetic! Conopida violet şi conopida galbenă, varietăţi naturale şi sănătoase de conopidă
Conopida este o plantă anuală din familia verzei, de la care se consumă mugurii florali, deobicei de culoare albă. Deşi în România se găsesc foarte rar, există şi varietăţi colorate ale clasicei conopide.
Ele nu sunt rodul ingineriei genetice (ca în cazul trandafirului albastru obţinut în Japonia), ci sunt forme perfect naturale şi inofensive care îşi datorează culoarea ...
Cititorii site-ului au evaluat articolele din sectiunea "Gradina de legume" cu
3.97 / 5
din 46340 evaluari
Pagina: «123456»
Diverse
Intelegem cu totii ca atunci cand bovinele noastre sunt fericite si sanatoase, ele ne rasplatesc cu ...
Cu toate acestea, din cand in cand, fermierii le mai atrag atentia reprezentantilor APIA ...
Automatizarea colectarii si productiei de lapte
Automatizarea trebuie privita ca o ...
1.Extinderea infrastructurii
Extinderea infrastructurii in acvacultura necesita planuri ...
Haide sa vorbim despre casa bovinelor. Confortul locului unde isi petrec ele mare parte din timp ...
Acum, matcile depun aproximativ 1.500-2.000 de oua in fiecare zi si astfel albinele batrane care ...
Descopera in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre stropirea pomilor la inceputul ...
Eficientizarea operatiunilor agricole nu doar genereaza beneficii imediate fermierilor, ci ...
Inovatii si tehnologii de pionierat
Fermele viitorului nu vor mai fi deloc asemanatoare cu ...
In functie de scopul cultivarii porumbului, pentru siloz(furaj) sau porumb boabe cantitatile de ...