Ce putem planta in gradina in luna iulie?
Stim ca luna iulie este extraordinar de calduroasa, asadar ce putem planta in luna iulie? Avem cateva idei pentru agricultorii care sunt in permanenta explorare.
Luna iulie este caracterizata de necesitatea irigarii tuturor plantatiilor pe care le avem si de care, bineinteles, avem nevoie sau le vrem dezvoltate la maximum de potential. Daca nu se iriga corespunzator, atunci e posibil ca gustul fructelor si semintelor sa nu fie cel corespunzator.
Chiar si asa, daca simti ca mai poti sa iti pregatesti inca o cultura, trebuie sa stii ca in luna iulie poti sa pregatesti noi roade pentru toamna.
In luna iulie putem planta sfecla, morcovi, mazare, salata, spanac, busuioc, arpagic si/sau praz.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sfecla de zahar este o mare consumatoare de elemente nutritive. Pentru productii de 60 t/ha consuma aproape 1000 kg elemente minerale. Azotul este important pentru cresterea plantelor. Fosforul favorizeaza cresterea radacinilor, a aparatului foliar si sporeste continutul de zahar. Potasiul favorizeaza absorbtia azotului si fosforului, sinteza si migrarea zaharului in radacini. Pentru obtinerea de productii ridicate in zonele cu deficit de precipitatii se recomanda irigarea. Primele udari se realizeaza la mijlocul lunii iunie folosind o norma de udare de 500-600 metri cubi/ ha. Solul trebuie sa fie umezit pana la adancimea de 80 cm. Se recomanda aplicarea de 5-7 udari pe toata perioada de vegetatie.
Morcovul este cu adevarat o leguma pentru toate anotimpurile pentru ca acesta reuseste sa-si pastreze calitatile nutritive indiferent de anotimp. De asemenea, este placut sa stim ca o leguma atat de obisnuita isi primeste acum si recunoasterea pe care o merita ca „supervedeta” in prevenirea bolilor! Plantele de morcov nu sunt pretentioase la caldura. Semintele germineaza la temperaturi incepand cu 5 grade Celsius. La 10 grade Celsius, de exemplu, semintele de morcov germineaza in 17 zile. Temperatura optima pentru germinare in 6-7 zile este cuprinsa intre 20 si 25 de grade Celsius. Cultura de morcov are nevoie de cantitati ridicate de apa in anumite stadii de crestere, precum germinare, dupa rasarire, in timpul dezvoltarii radacinii. Este recomandata irigarea prin aspersie pentru o cultura calitativa si bogata. Mare atentie la umiditatea in exces, deoarece poate favoriza aparitia bolilor. Tine cont de faptul ca, in perioadele de seceta, radacinile devin lemnoase, proces care se numeste lignificare. Totodata, perioadele de seceta care alterneaza cu umiditate excesiva duc la craparea radacinilor de morcovi.
Pentru mazare bune premergatoare sunt culturile de castraveti, tomate, ardei, cartof sau cele care lasa terenul liber de buruieni si-l parasesc devreme. Pentru cultura de toamna semanatul se face cel mai tarziu in 20 – 25 iulie si se recolteaza dupa 15 septembrie. Rezultate bune dau soiurile timpurii si semitimpurii (Alaska, Isalnita 60). Lucrarile de intretinere sunt destul de reduse ca volum la aceasta cultura. Se fac 2 -3 udari cu norma de 250 m³ / ha ( 0,25 m³ / 10 m² ) in fazele critice, adica imediat dupa rasarire, inainte de inflorit si in faza de legare a boabelor.
Spanacul este considerat un adevarat super-aliment si este consumat in aproape toate colturile lumii. La noi in tara se cultiva in general soiurile Smarald (soi semitardiv), Matador (soi semitimpuriu), Nores si Matares (ambele soiuri tardive). Pentru productii ridicate de spanac este nevoie de umiditate crescuta. Nivelul optim de umiditate din sol este de 75% la adancimea de 20-25 de cm. Spanacul se cultiva in culturi succesive. In ceea ce priveste rotatia culturilor in vederea obtinerii unor productii de spanac de calitate superioara, se recomanda ca el sa fie plantat inainte sau dupa plante legumicole precum cartofi, castraveti, mazare, fasole, rosii. Pentru cultivarea de vara perioada propice este intre 15 iulie si 10 august, plantele ajungand bune pentru consum toamna tarziu.
Salata prefera solurile mijlocii bogate in humus si cu valoarea pH-ului de 6-7,2.Ingrasamintele organice si cele azotoase influenteaza pozitiv vegetatia, ducand la obtinerea unor productii ridicate.Fosforul contribuie la grabirea formarii capatanii iar potasiul contribuie la obtinerea de capatani bine indesate.
Busuiocul il plantam langa rosii deoarece dau gust bun acestora si le protejeaza de daunatori. Busuiocul clasic se planteaza la 25 de cm distanta de alte plante pentru a avea spatiu suficient pentru dezvoltare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.