
VANATA - CULTIVAREA VINETELOR, ISTORIA VINETEI, VINETE UMPLUTE, MANCARE CU VINETE, retete vinete in bucatarie. Unde a aparut vanata, de cand gatesc romanii vinete?
Alături de roşii sau ardei, vinetele sunt nelipsite de pe masa românilor, sub formă de salată, vara, sau gătite în mâncăruri cu iz oriental, mai spre toamnă. Cum ar fi o zi toridă de august fără o salată de vinete amestecată din belşug cu maioneză, scoasă proaspătă şi rece din frigider?
Şi parcă nici toamna la noi nu ar mai fi atât de caldă în lipsa borcănelelor cu zacuscă în care, la loc de cinste, vinetele aşteaptă cuminţi la un loc cu roşiile, gogoşarii şi ceapa.
Istoria vinetei începe în Orient, de unde arabii au adus-o cu mare fast până la ţărmurile Mediteranei. De aici au luat-o, pofticioşi, otomanii, care au purtat-o împreună cu oştirile de ieniceri şi spahii. Aşa se face că vânăta a ajuns cu timpul la mare preţ în toate ţările care au simţit de-a lungul istoriei influenţa turcească, dar mai cu seama în Grecia, Bulgaria, Albania şi România.
În Europa occidentală vânăta s-a răspândit prin Gibraltar, în regiunile cucerite de arabi. Printre reţetele celebre rămase de atunci în istoria culinară a Spaniei se află „Firigolla”, o salată de legume coapte - vinete, roşii şi ardei, sau „Ensalada Murciana”.
Revenind la noi, o mâncare celebră a rămas la dobrogeni Imam Baialdî (vinete umplute), în traducere directă „a leşinat imamul”. Nu se ştie de ce anume a leşinat, unii spun că de gustoasă ce era mâncarea, alţii, mai cârcotaşi, zic că din pricina banilor - gândindu-se la cât de mult ulei de măsline din cel mai scump s-a consumat.
Într-adevăr, vânăta înghite mult ulei, oricum ai da-o. Iar la Imam Baialdî se pune de măsline, nu de floarea-soarelui. Totul începe cu două-trei vinete mai groase, care se spală şi se crestează pe lungime, în patru. Aşa se sărează şi se clocotesc, apoi se lasă să se scurgă. După ce a ieşit toată zeama amară din ele, se umplu cu un amestec de legume călite într-o ceaşcă de ulei.
În principiu, în umplutură este vorba de roşii şi ardei, asezonate cu usturoi şi frunze de ţelină sau pătrunjel. Ca variaţiuni pe aceeaşi temă, se mai poate pune ceapă, rădăcină de ţelină, morcov sau varză, cu toate tăiate cât mai mărunt şi trase la tigaie.
După ce s-au umplut vinetele cu amestecul de legume, se pun în tavă, se stropesc cu ulei, se mai adaugă ceva felii subţiri de roşii şi se dau la cuptor jumătate de oră.

Şi parcă nici toamna la noi nu ar mai fi atât de caldă în lipsa borcănelelor cu zacuscă în care, la loc de cinste, vinetele aşteaptă cuminţi la un loc cu roşiile, gogoşarii şi ceapa.
Răspândită de arabi
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Istoria vinetei începe în Orient, de unde arabii au adus-o cu mare fast până la ţărmurile Mediteranei. De aici au luat-o, pofticioşi, otomanii, care au purtat-o împreună cu oştirile de ieniceri şi spahii. Aşa se face că vânăta a ajuns cu timpul la mare preţ în toate ţările care au simţit de-a lungul istoriei influenţa turcească, dar mai cu seama în Grecia, Bulgaria, Albania şi România.
În Europa occidentală vânăta s-a răspândit prin Gibraltar, în regiunile cucerite de arabi. Printre reţetele celebre rămase de atunci în istoria culinară a Spaniei se află „Firigolla”, o salată de legume coapte - vinete, roşii şi ardei, sau „Ensalada Murciana”.
Vinete umplute – leşină imamul după ele
Revenind la noi, o mâncare celebră a rămas la dobrogeni Imam Baialdî (vinete umplute), în traducere directă „a leşinat imamul”. Nu se ştie de ce anume a leşinat, unii spun că de gustoasă ce era mâncarea, alţii, mai cârcotaşi, zic că din pricina banilor - gândindu-se la cât de mult ulei de măsline din cel mai scump s-a consumat.
Într-adevăr, vânăta înghite mult ulei, oricum ai da-o. Iar la Imam Baialdî se pune de măsline, nu de floarea-soarelui. Totul începe cu două-trei vinete mai groase, care se spală şi se crestează pe lungime, în patru. Aşa se sărează şi se clocotesc, apoi se lasă să se scurgă. După ce a ieşit toată zeama amară din ele, se umplu cu un amestec de legume călite într-o ceaşcă de ulei.
În principiu, în umplutură este vorba de roşii şi ardei, asezonate cu usturoi şi frunze de ţelină sau pătrunjel. Ca variaţiuni pe aceeaşi temă, se mai poate pune ceapă, rădăcină de ţelină, morcov sau varză, cu toate tăiate cât mai mărunt şi trase la tigaie.
După ce s-au umplut vinetele cu amestecul de legume, se pun în tavă, se stropesc cu ulei, se mai adaugă ceva felii subţiri de roşii şi se dau la cuptor jumătate de oră.

Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News