Publicat in: Legislatie
Aeronavele ajuta la activitatea de stimulare a precipitatiilor
In zonele cu risc de seceta se va demara o noua etapa a activitatii experimentale de crestere a precipitatiilor. De asemenea, aceasta actiune o sa fie efectuata cu ajutorul aviatiei de pe Aeroporturile din Craiova si Iasi, anunta Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Programul pentru cresterea/uniformizarea precipitatiilor in regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul si nord-nord-estul Romaniei" se va desfasura in perioada 26 aprilie - 15 mai 2022. 
 
Schimabarile climatice se resimt in Romania, avand in vedere ca in unele zone cantitatile de grindina pun in pericol munca fermierilor, iar in altele cantitatile de precipitatii sunt scazute, lasand instalarea secetei. "Efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai evidente in Romania. Avem zone in care cantitatile de precipitatii sunt insuficiente si cauzeaza instalarea secetei, in timp ce in alte regiuni caderile de grindina pun in pericol munca fermierilor. Prin continuarea si extinderea programelor de combatere a fenomenelor meteo extreme ne propunem sa crestem suprafata agricola protejata. Aceste masuri, alaturi de programul de reabilitare si extindere a sistemului de irigatii si cel privind modernizarea sistemului de desecare, sunt menite sa ofere fermierilor conditii cat mai bune pentru a continua sa obtina productii la un nivel ridicat", a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
In functie de conditiile meteo, activitatile de crestere a precipitatiilor se vor desfasura pe Aeroportul International Craiova si pe Aeroportul International Iasi. Actiunea programului are in vedere zonele cu potential agricol din judetele Iasi, Botosani, Suceava, Neamt, Bacau, Vaslui, Vrancea si Galati. Regiunea Moldovei are alocata o suprafata de aproximativ 2 milioane ha. In zilele urmatoare se vizeaza regiunile Munteniei si Olteniei, unde zonele cu potential agricol sunt in judetele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj si Mehedinti. Suprafata alocata in aceste zone este de aproximativ 1,8 milioane ha. 
 
Activitatile programului se realizeaza utilizand metoda aviatiei, unde interventiile active in atmosfera pentru stimularea precipitatiilor se vor efectua cu ajutorul tortelor pirotehnice si cartuselor ejectabile, ambele glaciogene si higroscopice.
 
Aeronavele folosite in acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, ce sunt echipate si omologate pentru astfel de activitati, de interventii active in atmosfera. Acestea sunt dotate cu doua casete cu 96 de cartuse ejectabile pe caseta de tip - Loza 30 (cu iodura de argint -AgI sau clorura de calciu- CaCl2) impreuna cu alte doua sisteme acrosate pe aripi de torte pirotehnice neejectabile cu 36 de cartuse pe fiecare sistem, de tip Loza 150 (cu iodura de argint -AgI sau clorura de calciu- CaCl2). Aceste cartuse sunt utilizate in stimularea precipitatiilor din norii calzi si reci; acest lucru fiind in functie de conditiile meteorologice, conform MADR.
 
Datele despre evolutia vremeii sunt furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie, prin radarele de la Barnova si Craiova. Totodata, acestea deservesc cele doua areale de interes pentru experimentul prezent.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR desfiinteaza institutii
MADR desfiinteaza institutii
Actul normativ reglementeaza o serie de "masuri care sa vina in sprijinul fermierilor, prin...
MADR: Noi obligatii in sectorul agroalimentar
MADR: Noi obligatii in sectorul agroalimentar
MADR aduce in discutie proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice...
Ordin MADR: Se schimba conditiile pentru ANTZ
Ordin MADR: Se schimba conditiile pentru ANTZ
Avand in vedere conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca fermierul pentru ANTZ in cazul...
MADR: Se instituie prohibitia pentru pescuit
MADR: Se instituie prohibitia pentru pescuit
Pescuitul recreativ sau sportiv in habitatele piscicole naturale, prin orice metode si mijloace...

Ultima ora

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton