Atentie, vin rachetele antigrindina! Lansari in 6 judete anuntate de Ministerul Agriculturii
Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor are in acest moment capacitati de interventie doar in zonele protejate de infrastructura antigrindina din cadrul unitatilor operationale. SNACP nu poate efectua, in acest moment din cauza capacitatii, interventii la nivelul intregii tari.
Serviciile de protectie antigrindina si capacitatile de crestere a precipitatiilor sunt in curs de dezvoltare la nivelul intregii tari. De asemenea, la nivelul transfrontalier se urmareste realizarea sistemelor de conectare.
Incepand din anul 2000, Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor a devenit functional. Acest lucru a fost hotarat in urma necesitatii adoptarii unor masuri de preventie a reducerii riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologce extreme, precum grindina, ploi torentiale, seceta. Scopul este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica si al comunitatilor rurale din zonele de interventie.
Combaterea grindinei include activitati ce genereaza modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local. Activitatile de interventii active in atmosfera au fost reglementate conform Legii nr. 173/2008 si prin hotararea Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, structurii si a Programului de dezvoltare a SNACP 2010 - 2024.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sase Unitati operationale din cadrul SNACP sunt pregatite pentru realizarea interventiilor active in atmosfera, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Sezonul de combatere a caderilor de grindina a inceput pe data de 15 aprilie, in acest an, si se va desfasura pana pe data de 15 octombrie. Scopul Unitatilor este de a reduce riscurile de fenomene meteorologice periculoase.
Unitatile de Combatere de Grindina (UCCG) vor proteja o suprafata de aproximativ 2,2 milioane ha prin functionarea unui numar de 94 de puncte de lansarea (PL), pentru inceput, amplasate astfel:
- UPCCG Prahova care asigura, cu 22 de PL, protectia culturilor agricole in judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt;
- UCCG Iasi care asigura, cu 16 PL, protectia culturilor agricole din judetele Iasi si Vaslui;
- UCCG Vrancea care asigura, cu 20 PL, protectia culturilor agricole in judetele Vrancea si Galati;
- UCCG Oltenia care asigura, cu 19 PL, protectia culturilor agricole din judetele Olt, Dolj, Valcea si Mehedinti;
- UCCG Timis care asigura, cu 7 PL, protectia culturilor agricole din judetul Timis;
- UCCG Mures care asigura, cu 10 PL, protectia culturilor agricole din judetul Mures.
Alte 12 PL din cadrul UCCG Timis si Mures urmeaza sa intre in operare pe parcursul sezonului. In acest moment sunt in diferite stadii de realizare, precum constructie, finalizare sau dotare.
Suprafata protejata a crescut constant in ultimii ani, de la 116.000 ha protejate, in 2015, s-a ajuns la 1,5 milioane ha, in 2021. In acest sezon se preconizeaza depasirea a 2,3 milioane ha impotriva fenomenelor meteorologice periculoase.
"Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor a devenit functional incepând cu anul 2000, ca urmare a necesitatii adoptarii unor masuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindina, ploi torentiale, seceta, ?.a. Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice. Activitatile de combatere a grindinei genereaz? modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local, cu raza limitata de actiune, in spatiu si timp. Reglementarea activitatii de interventii active in atmosfera a fost realizata prin Legea nr.173/2008 privind interventiile active in atmosfera si prin hotarari ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii si a Programului de dezvoltare a SNACP 2010 - 2024. Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autoritatii pentru Administrarea SNACP structura de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale", a transmis MADR.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>