Publicat in: Legislatie
Atentie, vin rachetele antigrindina! Lansari in 6 judete anuntate de Ministerul Agriculturii
Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor are in acest moment capacitati de interventie doar in zonele protejate de infrastructura antigrindina din cadrul unitatilor operationale. SNACP nu poate efectua, in acest moment din cauza capacitatii, interventii la nivelul intregii tari.
Serviciile de protectie antigrindina si capacitatile de crestere a precipitatiilor sunt in curs de dezvoltare la nivelul intregii tari. De asemenea, la nivelul transfrontalier se urmareste realizarea sistemelor de conectare. 
 
Incepand din anul 2000, Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor a devenit functional. Acest lucru a fost hotarat in urma necesitatii adoptarii unor masuri de preventie a reducerii riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologce extreme, precum grindina, ploi torentiale, seceta. Scopul este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica si al comunitatilor rurale din zonele de interventie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
Combaterea grindinei include activitati ce genereaza modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local. Activitatile de interventii active in atmosfera au fost reglementate conform Legii nr. 173/2008 si prin hotararea Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, structurii si a Programului de dezvoltare a SNACP 2010 - 2024. 
 
Sase Unitati operationale din cadrul SNACP sunt pregatite pentru realizarea interventiilor active in atmosfera, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Sezonul de combatere a caderilor de grindina a inceput pe data de 15 aprilie, in acest an, si se va desfasura pana pe data de 15 octombrie. Scopul Unitatilor este de a reduce riscurile de fenomene meteorologice periculoase. 
 
Unitatile de Combatere de Grindina (UCCG) vor proteja o suprafata de aproximativ 2,2 milioane ha prin functionarea unui numar de 94 de puncte de lansarea (PL), pentru inceput, amplasate astfel: 
 
- UPCCG Prahova care asigura, cu 22 de PL, protectia culturilor agricole in judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt;
 
- UCCG Iasi care asigura, cu 16 PL, protectia culturilor agricole din judetele Iasi si Vaslui;
 
- UCCG Vrancea care asigura, cu 20 PL, protectia culturilor agricole in judetele Vrancea si Galati;
 
- UCCG Oltenia care asigura, cu 19 PL, protectia culturilor agricole din judetele Olt, Dolj, Valcea si Mehedinti;
 
- UCCG Timis care asigura, cu 7 PL, protectia culturilor agricole din judetul Timis;
 
- UCCG Mures care asigura, cu 10 PL, protectia culturilor agricole din judetul Mures.
 
Alte 12 PL din cadrul UCCG Timis si Mures urmeaza sa intre in operare pe parcursul sezonului. In acest moment sunt in diferite stadii de realizare, precum constructie, finalizare sau dotare.
 
Suprafata protejata a crescut constant in ultimii ani, de la 116.000 ha protejate, in 2015, s-a ajuns la 1,5 milioane ha, in 2021. In acest sezon se preconizeaza depasirea a 2,3 milioane ha impotriva fenomenelor meteorologice periculoase. 
 
"Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor a devenit functional incepând cu anul 2000, ca urmare a necesitatii adoptarii unor masuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindina, ploi torentiale, seceta, ?.a. Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice. Activitatile de combatere a grindinei genereaz? modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local, cu raza limitata de actiune, in spatiu si timp. Reglementarea activitatii de interventii active in atmosfera a fost realizata prin Legea nr.173/2008 privind interventiile active in atmosfera si prin hotarari ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii si a Programului de dezvoltare a SNACP 2010 - 2024. Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autoritatii pentru Administrarea SNACP structura de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale", a transmis MADR.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR desfiinteaza institutii
MADR desfiinteaza institutii
Actul normativ reglementeaza o serie de "masuri care sa vina in sprijinul fermierilor, prin...
MADR: Noi obligatii in sectorul agroalimentar
MADR: Noi obligatii in sectorul agroalimentar
MADR aduce in discutie proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice...
Ordin MADR: Se schimba conditiile pentru ANTZ
Ordin MADR: Se schimba conditiile pentru ANTZ
Avand in vedere conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca fermierul pentru ANTZ in cazul...
MADR: Se instituie prohibitia pentru pescuit
MADR: Se instituie prohibitia pentru pescuit
Pescuitul recreativ sau sportiv in habitatele piscicole naturale, prin orice metode si mijloace...

Ultima ora

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...

Idei de afaceri in agricultura

Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult
Prelungirea duratei de viata a echipamentelor presupune o investitie inteligenta, care poate reduce semnificativ costurile operationale pe termen lung. Un aspect important este reprezentat si de piesele de schimb, care pot face diferenta dintre un echipament eficient si unul predispus la defectiuni ... citeste mai mult
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016