Publicat in: Legislatie
Ce prevede proiectul programului de vaccinare impotriva bolii limbii albastre
Proiectul de hotartare a fost publicat pe site-ul agentiei si prevede obligativitatea crescatorilor de animale de a permite accesul medicilor veterinari in ferme
Recent, ANSVSA a lansat in dezbatere publica proiectul de hotarare privind programul de vaccinare impotriva bolii limbii albastre, program ce are toate sansele sa fie demarat in cursul acesatui an.
 
Acesta ar urma sa se desfasoare pana in anul 2017, fiindu-i alocate peste 500 de milioane de lei, atat de la bugetul de stat cat si din fonduri europene. conform documentului supus dezbaterii publice, anul acesta ar urma sa fie vaccinate 2,5 milioane de bovine si 14,6 milioane de ovine si caprine.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

In cele ce urmeaza redam integral textul proiectului de hotarare, urmand ca maine sa publicam si reactiile starnite in randul crescatorilor de animale de aceasta lege.
 
ART. 1 (1) Se aproba Programul de vaccinare impotriva virusului bluetongue in Romania, denumit in continuare Program, in scopul controlului si eradicarii bolii limbii albastre, prevazut in anexa nr. 1.
(2) Programul se aplica pe teritoriul Romaniei, cu respectarea legislatiei comunitare si nationale in vigoare, se implementeaza de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti si se deruleaza pe o perioada de 3 ani, incepand cu data Deciziei de finanţare SANTE/VP/2015/RO/SI2.700828 a Comisiei din 30 ianuarie 2015 pentru aprobarea programelor naţionale şi fondurilor asociate.
 
ART. 2 Actiunile cuprinse in Program se efectueaza la rumegatoare, se suporta din bugetul de stat prin bugetul Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, de la titlul VIII - Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare şi constau in:
(1) achiziţia vaccinului impotriva virusului bluetongue;
(2) administrarea vaccinului impotriva virusului bluetongue;
(3) informarea publicului prin afişe de informare.
 
ART. 3 (1) Valoarea totala a Programului este formata din totalul fondurilor aferente cheltuielilor reprezentand contravaloarea contribuţiei din fonduri europene nerambursabile, valoarea cofinanţarii publice, precum şi din valoarea cheltuielilor neeligibile, altele decat cele eligibile.
(2) Cheltuielile eligibile aferente Programului sunt cheltuielile de la art. 2 alin. (1) şi (3) şi se finanţeaza atat din fonduri externe nerambursabile postaderare cat şi din cele reprezentand cofinanţarea publica naţionala, conform reglementarilor legale comunitare in vigoare privind eligibilitatea cheltuielilor.
(3) Cheltuielile neeligibile, altele decat cele eligibile sunt cheltuielile de la art. 2 alin. (2), taxele, comisioanele, diferenţele de curs valutar, precum şi alte costuri aferente cheltuielilor prevazute la art. 2, dupa caz, care se suporta din bugetul de stat prin bugetul Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, de la titlul VIII - Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare. 2
 
ART. 4 (1) Autoritatea Naţionala Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor este autoritatea sanitar-veterinara competenta pentru supravegherea, implementarea şi controlul Programului.
(2) Atribuţiile autoritaţilor responsabile pentru aplicarea Programului sunt prevazute in anexa nr. 2.
 
ART. 5 (1) Vaccinurile folosite pentru imunizarea activa a animalelor susceptibile la bluetongue trebuie sa fie autorizate pentru comercializare in conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 187/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind Codul produselor medicinale veterinare, cu modificarile şi completarile ulterioare, sau in conformitate cu prevederile Regulamentului CE nr. 726/2004 de stabilire a procedurilor comunitare privind autorizarea şi supravegherea medicamentelor de uz uman şi veterinar şi de infiinţare a unei Agenţii Europene pentru Medicamente.
(2) Vaccinurile impotriva virusului bluetongue, serotipul/serotipurile izolat/izolate pe teritoriul Romaniei, trebuie sa fie inactivate, imunogene şi inofensive pentru speciile de animale susceptibile la bluetongue.
(3) In situaţia in care, in momentul declanşarii procedurii de achiziţie publica, vaccinul nu indeplineşte cerinţele prevazute la alin. (1), Autoritatea Naţionala Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor aplica prevederile art. 8 alin.(1) din Ordinul preşedintelui Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 187/2007, cu modificarile şi completarile ulterioare.
 
ART. 6 Vaccinarea impotriva virusului bluetongue se efectueaza prin inocularea parenterala a dozei vaccinale la rumegatoare, cu respectarea instrucţiunilor prevazute in prospectul aprobat al vaccinului, cu excepţia animalelor utilizate in supravegherea serologica activa. Zonele in care se aplica vaccinarea se stabilesc in cadrul programului cofinanţat, aprobat anual de Comisia Europeana.
 
ART. 7 (1) Se investeşte Autoritatea Naţionala Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, unitate de achiziţii centralizata, in sensul prevederilor art. 22 alin. (2) lit. b) din Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile şi completarile ulterioare, pentru achiziţionarea produselor necesare implementarii Programului de vaccinare impotriva virusului bluetongue in Romania, in vederea desfaşurarii acţiunilor prevazute la art. 2 alin. (1) şi (3).
(2) Autoritatea Naţionala Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, in calitate de unitate de achiziţii centralizata, are dreptul de a atribui, in condiţiile legii, contracte de achiziţie publica necesare pentru implementarea programului de vaccinare prevazut la alin. (1), in numele şi pentru direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(3) Acţiunea prevazuta la art. 2 alin. (2) se deruleaza prin direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, care incheie acte adiţionale la contractele aflate in derulare cu medicii veterinari de libera practica imputerniciţi, in condiţiile legii. 3
 
ART. 8 Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti monitorizeaza şi gestioneaza circulaţia vaccinului impotriva virusului bluetongue pe teritoriul de competenţa şi asigura instruirea personalului responsabil cu vaccinarea in legatura cu respectarea condiţiilor de transport, depozitare şi administrare a vaccinului, utilizat conform recomandarilor producatorului.
 
ART. 9 Autoritatea Naţionala Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate elabora şi transmite, in vederea implementarii, instrucţiuni tehnice suplimentare privind Programul de vaccinare impotriva virusului bluetongue.
 
ART. 10 (1) Medicii veterinari de libera practica imputerniciti, in conditiile legii, executa acţiunile prevazute la art. 2 alin. (2), conform legii.
(2) Tariful aferent administrarii vaccinului impotriva virusului bluetongue, de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciţi, in condiţiile legii, este de 5 lei fara TVA/cap de animal vaccinat, pentru rumegatoarele mari si de 3 lei fara TVA/cap de animal vaccinat, pentru rumegatoarele mici.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
ANSVSA: Normele de aplicare a Legii porcului vor fi emise pana la finalul acestei luni
ANSVSA: Normele de aplicare a Legii porcului vor fi emise pana la finalul acestei luni
"Inca se lucreaza la norme, dar speram sa le avem pana la finalul acestei luni. Legea...
Legea laptelui si a produselor lactate: Actiune mixta ANSVSA-ANPC-ANAF
Legea laptelui si a produselor lactate: Actiune mixta ANSVSA-ANPC-ANAF
Acestia vor merge, incepand de luni, in echipe mixte in hypermarketuri, supermarketuri si...
ANSVSA: Noi reguli si interdictii pentru cresterea porcinelor
ANSVSA: Noi reguli si interdictii pentru cresterea porcinelor
In acest sens, cele trei tipuri de exploatatii de porcine de pe teritoriul Romaniei pe care le...

Ultima ora

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...
Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Aceste precizari vin in urma unor informatii eronate lansate in spatiul public prin care se...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton