Publicat in: Legislatie
Ce prevede proiectul viitoarei Legi a laptelui
Documentul a fost lansat in dezbatere publica de MADR, pentru a reglementa modul in care consumatorii sunt informati corect in privinta conformitatii produselor alimentare ce au in compozitie produse lactate.
Ministerul Agriculturii a lansat pe 18 decembrie in dezbatere publica proiectul Legii laptelui si a produselor lactate, prin care vrea sa reglementeze mai multe aspecte de pe aceasta piata.
 
In acest context, proiectul prevede zone distincte de prezentare in unitatile unde se comercializeaza produse lactate separate de cele unde sunt expuse produse obtinute din grasimi vegetale, astfel incat consumatorul sa nu fie expus riscului de a confunda aceste produse, interzicerea utilizarii de grasimi vegetale in procesul de fabricatie a tuturor produselor lactate sau procesate din lapte, stabilirea regulilor privind trasabilitatea acestor produse, respectiv linii de productie separate, etichetare distincta, raioane de comercializare delimitate distinct si marcate corespunzator in scopul informarii corecte a consumatorilor; unitatile de alimentatie publica (patiserii, cofetarii pizzerii, HoReCa, vor afisa vizibil si lizibil produsele ce au in componenta specialitati pe baza de grasimi hidrogenate), sanctiuni pecuniare descurajatoare pentru agentii economici care incalca aceste prevederi inclusiv masuri de suspendare a autorizatiilor de functionare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, potrivit acestui proiect de lege, se va infiinta Registrul Laptelui, iar operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul procesarii laptelui crud si productiei laptelui de consum si a produselor lactate, destinate comercializarii, pot desfasura aceste activitati numai in baza inregistrarii in Registrul Laptelui, intocmit de directia tehnica de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
Prevederile prezentei legii se aplica producatorilor agricoli, persoane fizice ce obtin produse agricole in propria ferma/gospodarie si care depasesc necesarul de consum propriu si le valorifica pe piata in baza atestatului de producator si carnetului de comercializare.
 
Inscrierea in Registrul Laptelui se face cu 60 zile lucratoare inaintea inceperii comercializarii laptelui de consum sau a produselor lactate.
 
Proiectul de lege prevede si amenzi mai consistente daca nu sunt respectate normele mentionate. Astfel, se sanctioneaza cu amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fabricarea produselor lactate cu adaos de grasimi hidrogenate in unitati unde se proceseaza lapte si sunt fabricate produse lactate; de la 500 lei la 2.500 lei - comercializarea produselor lactate cu adaos de grasimi hidrogenate, fara atentionarea explicita a cumparatorului, legat de continut, si intr-un spatiu care nu e bine delimitat; cu amenda de la 500 lei la 2.500 lei comercializarea produselor lactate cu adaos de grasimi hidrogenate in acelasi loc cu laptele si produsele lactate care nu contin grasimi hidrogenate; cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei neetichetarea explicita a produselor finite care au in compozitie grasimi hidrogenate.
 
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre personalul imputernicit din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...
Legea laptelui si a produselor lactate: Actiune mixta ANSVSA-ANPC-ANAF
Legea laptelui si a produselor lactate: Actiune mixta ANSVSA-ANPC-ANAF
Acestia vor merge, incepand de luni, in echipe mixte in hypermarketuri, supermarketuri si...
MADR: Proiect de hotarare pentru infiintarea Observatorului laptelui si al produselor lactate
MADR: Proiect de hotarare pentru infiintarea Observatorului laptelui si al produselor lactate
Observatorul laptelui si al produselor lactate se va infiinta la nivelul MADR. In acest sens,...
Romania va avea Legea laptelui si a produselor lactate
Romania va avea Legea laptelui si a produselor lactate
"Sectorul de lapte este un sector strategic in asigurarea securitatii alimentare a tarii,...

Ultima ora

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Aceste precizari vin in urma unor informatii eronate lansate in spatiul public prin care se...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton