Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce prevede proiectul viitoarei Legi a laptelui

ce-prevede-proiectul-viitoarei-legi-a-laptelui

Documentul a fost lansat in dezbatere publica de MADR, pentru a reglementa modul in care consumatorii sunt informati corect in privinta conformitatii produselor alimentare ce au in compozitie produse lactate.


Ministerul Agriculturii a lansat pe 18 decembrie in dezbatere publica proiectul Legii laptelui si a produselor lactate, prin care vrea sa reglementeze mai multe aspecte de pe aceasta piata.
 
In acest context, proiectul prevede zone distincte de prezentare in unitatile unde se comercializeaza produse lactate separate de cele unde sunt expuse produse obtinute din grasimi vegetale, astfel incat consumatorul sa nu fie expus riscului de a confunda aceste produse, interzicerea utilizarii de grasimi vegetale in procesul de fabricatie a tuturor produselor lactate sau procesate din lapte, stabilirea regulilor privind trasabilitatea acestor produse, respectiv linii de productie separate, etichetare distincta, raioane de comercializare delimitate distinct si marcate corespunzator in scopul informarii corecte a consumatorilor; unitatile de alimentatie publica (patiserii, cofetarii pizzerii, HoReCa, vor afisa vizibil si lizibil produsele ce au in componenta specialitati pe baza de grasimi hidrogenate), sanctiuni pecuniare descurajatoare pentru agentii economici care incalca aceste prevederi inclusiv masuri de suspendare a autorizatiilor de functionare.
 
De asemenea, potrivit acestui proiect de lege, se va infiinta Registrul Laptelui, iar operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul procesarii laptelui crud si productiei laptelui de consum si a produselor lactate, destinate comercializarii, pot desfasura aceste activitati numai in baza inregistrarii in Registrul Laptelui, intocmit de directia tehnica de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Prevederile prezentei legii se aplica producatorilor agricoli, persoane fizice ce obtin produse agricole in propria ferma/gospodarie si care depasesc necesarul de consum propriu si le valorifica pe piata in baza atestatului de producator si carnetului de comercializare.
 
Inscrierea in Registrul Laptelui se face cu 60 zile lucratoare inaintea inceperii comercializarii laptelui de consum sau a produselor lactate.
 
Proiectul de lege prevede si amenzi mai consistente daca nu sunt respectate normele mentionate. Astfel, se sanctioneaza cu amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fabricarea produselor lactate cu adaos de grasimi hidrogenate in unitati unde se proceseaza lapte si sunt fabricate produse lactate; de la 500 lei la 2.500 lei - comercializarea produselor lactate cu adaos de grasimi hidrogenate, fara atentionarea explicita a cumparatorului, legat de continut, si intr-un spatiu care nu e bine delimitat; cu amenda de la 500 lei la 2.500 lei comercializarea produselor lactate cu adaos de grasimi hidrogenate in acelasi loc cu laptele si produsele lactate care nu contin grasimi hidrogenate; cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei neetichetarea explicita a produselor finite care au in compozitie grasimi hidrogenate.
 
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre personalul imputernicit din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016