Publicat in: Legislatie
Cum se acorda autorizatia speciala de pescuit in scop stiintific?
Agentia Nationala pentru Pescuit si Agricultura a cerut la inceputul lunii august actualizarea conditiilor de acordare a autorizatiei speciale de pescuit in scop stiintific. Ministrul Daea a emis, in cele din urma, Ordinul.
Ordinul nr. 461/2019 al MADR actualizeaza conditiile de acordare a autorizatiei speciale de pescuit in scop stiintific. Acesta este in vigoare, avand in vedere faptul ca a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 699/2019.
 
In primul rand, pescuitul in scop stiintific poate fi practicat de institutiile de cercetare in vederea atingerii obiectivelor de cercetare prevazute la art. 51 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 317/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Important! Cantitatile de peste si alte vietuitoare acvatice obtinute in urma practicarii pescuitului in scop stiintific nu fac obiectul comercializarii.
 
Pentru a obtine autorizatia speciala de pescuit in scop stiintific, institutiile de cercetare depun la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, denumita in continuare Agentie, o cerere insotita de urmatoarele documente:
  • datele de identificare ale institutiei de cercetare: actul normativ in baza caruia functioneaza din care sa reiasa ca are in obiectul de activitate cercetarea stiintifica in domeniile resurselor acvatice vii, pescuitului si acvaculturii, o copie a certificatului de inregistrare fiscala, adresa, numerele de telefon si fax, adresa de e-mail;
  • extrasul din planul de cercetare, care sa prevada temele de cercetare aprobate, cu domenii definite si termene stabilite care corespund obiectivelor cercetarii stiintifice in domeniul evaluarii resurselor acvatice vii, pescuitului si acvaculturii;
  • regulamentul de desfasurare a pescuitului in scop stiintific, elaborat de fiecare institutie de cercetare;
  • declaratie pe propria raspundere a reprezentantului legal al institutiei privind obligatia de a transmite Agentiei, in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la expirarea valabilitatii autorizatiei de pescuit in scop stiintific, o sinteza care sa cuprinda activitatile desfasurate, stadiul resurselor acvatice vii si rezultatele obtinute ca urmare a practicarii pescuitului in scop stiintific care certifica realizarea temei de cercetare;
  • lista cu cercetatorii responsabili ai tematicii/temei de cercetare, personalul reprezentat de cercetatori si pescari care participa la pescuit, navele/ambarcatiunile, uneltele si metodele folosite la pescuit;
  • pentru speciile protejate si strict protejate o copie a ordinului ministrului mediului de derogare de la masurile de protectie a speciilor strict protejate si/sau privind utilizarea metodelor de capturare interzise a speciilor de pesti si alte vietuitoare acvatice, conform prevederilor art. 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • o copie a licentei de pescuit in scop stiintific valabila pentru nava/ambarcatiunea folosita in activitatea de pescuit in scop stiintific.
 
Conform noului act normativ, navele/ambarcatiunile folosite la pescuitul in scop stiintific in baza unui document de proprietate/comodat/inchiriere se inscriu in Fisierul navelor si ambarcatiunilor de pescuit si primesc licenta de pescuit in scop stiintific.
 
In al doilea rand, titularul autorizatiei speciale de pescuit in scop stiintific elibereaza ordine de serviciu individuale personalului inscris in autorizatie, conform planului de cercetare aprobat de conducerea institutiei de cercetare.
 
Pescuitul in scop stiintific se practica strict in prezenta personalului de cercetare inscris in autorizatie, desemnat de catre titularul autorizatiei speciale de pescuit in scop stiintific.
 
Personalul cu atributii de inspectie si control din cadrul Agentiei controleaza prin sondaj modul in care se desfasoara activitatile de pescuit in scop stiintific si supravegheaza in mod obligatoriu operatiunile de marcare/cipare, inclusiv eliberarea in mediul natural a exemplarelor de pesti din speciile strict protejate.
 
Atentie! Notificarea personalului Agentiei, Directiei inspectie ape interioare/Directiei politici si inspectii maritime, in functie de zona in care se desfasoara activitatea de pescuit in scop stiintific, in vederea participarii la operatiunea de marcare/cipare, respectiv eliberare in mediul natural a exemplarelor de pesti din speciile protejate si strict protejate se face de catre cercetatorul stiintific responsabil pentru tema de cercetare, stabilindu-se un termen rezonabil pentru intalnirea cu echipa de marcare/cipare.
 
In al treilea rand, autorizatia speciala de pescuit in scop stiintific se elibereaza pentru o perioada de cel mult un an calendaristic, in concordanta cu termenele fazelor prevazute in tematica/tema de cercetare pentru fiecare zona de pescuit, in timp ce licenta de pescuit in scop stiintific are valabilitate 4 ani si se vizeaza anual.
 
Finalmente, Anexele nr. 1 si nr. 2 sunt disponibile AICI!
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR desfiinteaza institutii
MADR desfiinteaza institutii
Actul normativ reglementeaza o serie de "masuri care sa vina in sprijinul fermierilor, prin...
MADR: Noi obligatii in sectorul agroalimentar
MADR: Noi obligatii in sectorul agroalimentar
MADR aduce in discutie proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice...
Ordin MADR: Se schimba conditiile pentru ANTZ
Ordin MADR: Se schimba conditiile pentru ANTZ
Avand in vedere conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca fermierul pentru ANTZ in cazul...
MADR: Se instituie prohibitia pentru pescuit
MADR: Se instituie prohibitia pentru pescuit
Pescuitul recreativ sau sportiv in habitatele piscicole naturale, prin orice metode si mijloace...

Ultima ora

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton