Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Discutii pe tema Legii privind diminuarea risipei alimentare

discutii-pe-tema-legii-privind-diminuarea-risipei-alimentare

Comerciantii spun ca aceasta contine multe inadvertente si exista riscul sa provoace unele toxiinfectii alimentare.


In cursul saptamanii trecute a fost promulgata de catre presedinte Legea privind diminuarea risipei alimentare, care prevede masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei limita de consum.
 
Totodata, legea defineste si termenul de „risipa alimentara”, prin care se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare.
 
Tot prin aceasta lege, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Marii comercianti sustin insa ca legea contine mai multe inadvertente, incluziv in zona privind siguranta alimentara, si astfel se creaza riscul aparitiei unor toxiinfectii alimentare.
 
Florin Capatana, vicepretedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a declarat in cadrul unei dezbateri pe aceasta tema ca „suntem partenerii celor care au initiat legea, dar legea are multe inadvertente. Ar trebui gandite solutii pentru zona de securitate alimentara. Pe de alta parte, ceea ce scrie in lege vizavi de vanzarea produselor contravine un pic cu ceea ce stim noi din Codul fiscal pentru ca odata ce vinzi produsele, nu le mai poti si dona. Actul de donatie catre diferite ONG-uri care se ocupa cu zona aceasta de binefacere are in spate nitte credite fiscale pe care le poti obtine, dar daca le vinzi nu mai beneficiezi de aceste facilitati”.
 
Acesta a subliniat ca trebuie discutat cu reprezentantii Autoritatii Sanitare Veterinare si cu cei ai Ministerului Agriculturii pentru a fi gasite solutii ca aceste produse, care sunt aproape de expirare, sa fie consumate cat mai repede.
 
„Vrem sa stim ca vor fi entitati care se vor autoriza pentru distributia produselor catre camine de copii si batrani. Vor avea depozite, vor avea matini dotate cu frig, vor avea niste lanturi foarte bine gandite pentru produsele care urmeaza sa fie donate catre diferite orfelinate, case de copii, aziluri de batrani. Trebuie sa ne atezam la masa, sa gasim solutia cea mai buna si sa discutam in principal cu autoritatea veterinara, care este garantul a ce se pune pe piata si a ceea ce noi mancam. Apoi, cu Ministerul Agriculturii, trebuie sa vedem cum facem ca aceste produse care se afla in pragul zonei de expirare sa fie consumate cat mai repede”, a precizat Florin Capatana.
 
Pe de alta parte, vicepretedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania a spus ca este regretabil ca oficialii Ministerului Agriculturii nu stiu exact ce cantitati de alimente se arunca in Romania. In plus, el a adaugat ca reprezentantii din retail stiu ce cantitati se arunca, cele mai multe fiind legume si fructe, si mai putin mancare gatita.
 
„Legea privind diminuarea risipei alimentare trebuia gandita si din punct de vedere al impactului asupra tuturor actorilor implicati, de la autoritati, la retaileri ti cetateni. La grupul de lucru, am cerut sa facem nitte campanii de promovare, membrii AMRCR oferindu-se sa sprijine autoritatile in realizarea acestora, atat in mass-media cat si in scoli. Este mai utor sa intre in memoria colectiva ca este necesar sa consumi doi litri de apa pe zi pentru binele tau, iar la fel puteam sa explicam cetatenilor ca le este mai bine sa scada cantitatea de alimente cumparata pentru a nu avea prea multe alimente de aruncat la sfarsit de saptamana”, a mai precizat Florin Capatana.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Cresterea si exploatarea vitei de vie ...

Proces fiziologic care consta in patrunderea apei din sol imrpeuna cu sarurile minerale si gazele di ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016