Publicat in: Legislatie
Discutii pe tema Legii privind diminuarea risipei alimentare
Comerciantii spun ca aceasta contine multe inadvertente si exista riscul sa provoace unele toxiinfectii alimentare.
In cursul saptamanii trecute a fost promulgata de catre presedinte Legea privind diminuarea risipei alimentare, care prevede masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei limita de consum.
 
Totodata, legea defineste si termenul de „risipa alimentara”, prin care se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tot prin aceasta lege, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare.
 
Marii comercianti sustin insa ca legea contine mai multe inadvertente, incluziv in zona privind siguranta alimentara, si astfel se creaza riscul aparitiei unor toxiinfectii alimentare.
 
Florin Capatana, vicepretedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a declarat in cadrul unei dezbateri pe aceasta tema ca „suntem partenerii celor care au initiat legea, dar legea are multe inadvertente. Ar trebui gandite solutii pentru zona de securitate alimentara. Pe de alta parte, ceea ce scrie in lege vizavi de vanzarea produselor contravine un pic cu ceea ce stim noi din Codul fiscal pentru ca odata ce vinzi produsele, nu le mai poti si dona. Actul de donatie catre diferite ONG-uri care se ocupa cu zona aceasta de binefacere are in spate nitte credite fiscale pe care le poti obtine, dar daca le vinzi nu mai beneficiezi de aceste facilitati”.
 
Acesta a subliniat ca trebuie discutat cu reprezentantii Autoritatii Sanitare Veterinare si cu cei ai Ministerului Agriculturii pentru a fi gasite solutii ca aceste produse, care sunt aproape de expirare, sa fie consumate cat mai repede.
 
„Vrem sa stim ca vor fi entitati care se vor autoriza pentru distributia produselor catre camine de copii si batrani. Vor avea depozite, vor avea matini dotate cu frig, vor avea niste lanturi foarte bine gandite pentru produsele care urmeaza sa fie donate catre diferite orfelinate, case de copii, aziluri de batrani. Trebuie sa ne atezam la masa, sa gasim solutia cea mai buna si sa discutam in principal cu autoritatea veterinara, care este garantul a ce se pune pe piata si a ceea ce noi mancam. Apoi, cu Ministerul Agriculturii, trebuie sa vedem cum facem ca aceste produse care se afla in pragul zonei de expirare sa fie consumate cat mai repede”, a precizat Florin Capatana.
 
Pe de alta parte, vicepretedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania a spus ca este regretabil ca oficialii Ministerului Agriculturii nu stiu exact ce cantitati de alimente se arunca in Romania. In plus, el a adaugat ca reprezentantii din retail stiu ce cantitati se arunca, cele mai multe fiind legume si fructe, si mai putin mancare gatita.
 
„Legea privind diminuarea risipei alimentare trebuia gandita si din punct de vedere al impactului asupra tuturor actorilor implicati, de la autoritati, la retaileri ti cetateni. La grupul de lucru, am cerut sa facem nitte campanii de promovare, membrii AMRCR oferindu-se sa sprijine autoritatile in realizarea acestora, atat in mass-media cat si in scoli. Este mai utor sa intre in memoria colectiva ca este necesar sa consumi doi litri de apa pe zi pentru binele tau, iar la fel puteam sa explicam cetatenilor ca le este mai bine sa scada cantitatea de alimente cumparata pentru a nu avea prea multe alimente de aruncat la sfarsit de saptamana”, a mai precizat Florin Capatana.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
Legea arendei a fost depusa din nou in Parlament. Doua initiative au fost respinse
Legea arendei a fost depusa din nou in Parlament. Doua initiative au fost respinse
Noul proiect legislativ pentru modificarea Legi nr. 287/2009 privind Codul civil a fost depus pe...
Lege noua. Operatorii tractoarelor agricole trebuie sa fie pregatiti pentru incidente
Lege noua. Operatorii tractoarelor agricole trebuie sa fie pregatiti pentru incidente
Obligatia specificata exista si pana la acest moment. Totusi, noua legislatie introduce exceptii...

Ultima ora

Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...
Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Aceste precizari vin in urma unor informatii eronate lansate in spatiul public prin care se...
MADR desfiinteaza institutii
MADR desfiinteaza institutii
Actul normativ reglementeaza o serie de "masuri care sa vina in sprijinul fermierilor, prin...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton