Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Discutii pe tema Legii privind diminuarea risipei alimentare

discutii-pe-tema-legii-privind-diminuarea-risipei-alimentare

Comerciantii spun ca aceasta contine multe inadvertente si exista riscul sa provoace unele toxiinfectii alimentare.


In cursul saptamanii trecute a fost promulgata de catre presedinte Legea privind diminuarea risipei alimentare, care prevede masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei limita de consum.
 
Totodata, legea defineste si termenul de „risipa alimentara”, prin care se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare.
 
Tot prin aceasta lege, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Marii comercianti sustin insa ca legea contine mai multe inadvertente, incluziv in zona privind siguranta alimentara, si astfel se creaza riscul aparitiei unor toxiinfectii alimentare.
 
Florin Capatana, vicepretedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a declarat in cadrul unei dezbateri pe aceasta tema ca „suntem partenerii celor care au initiat legea, dar legea are multe inadvertente. Ar trebui gandite solutii pentru zona de securitate alimentara. Pe de alta parte, ceea ce scrie in lege vizavi de vanzarea produselor contravine un pic cu ceea ce stim noi din Codul fiscal pentru ca odata ce vinzi produsele, nu le mai poti si dona. Actul de donatie catre diferite ONG-uri care se ocupa cu zona aceasta de binefacere are in spate nitte credite fiscale pe care le poti obtine, dar daca le vinzi nu mai beneficiezi de aceste facilitati”.
 
Acesta a subliniat ca trebuie discutat cu reprezentantii Autoritatii Sanitare Veterinare si cu cei ai Ministerului Agriculturii pentru a fi gasite solutii ca aceste produse, care sunt aproape de expirare, sa fie consumate cat mai repede.
 
„Vrem sa stim ca vor fi entitati care se vor autoriza pentru distributia produselor catre camine de copii si batrani. Vor avea depozite, vor avea matini dotate cu frig, vor avea niste lanturi foarte bine gandite pentru produsele care urmeaza sa fie donate catre diferite orfelinate, case de copii, aziluri de batrani. Trebuie sa ne atezam la masa, sa gasim solutia cea mai buna si sa discutam in principal cu autoritatea veterinara, care este garantul a ce se pune pe piata si a ceea ce noi mancam. Apoi, cu Ministerul Agriculturii, trebuie sa vedem cum facem ca aceste produse care se afla in pragul zonei de expirare sa fie consumate cat mai repede”, a precizat Florin Capatana.
 
Pe de alta parte, vicepretedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania a spus ca este regretabil ca oficialii Ministerului Agriculturii nu stiu exact ce cantitati de alimente se arunca in Romania. In plus, el a adaugat ca reprezentantii din retail stiu ce cantitati se arunca, cele mai multe fiind legume si fructe, si mai putin mancare gatita.
 
„Legea privind diminuarea risipei alimentare trebuia gandita si din punct de vedere al impactului asupra tuturor actorilor implicati, de la autoritati, la retaileri ti cetateni. La grupul de lucru, am cerut sa facem nitte campanii de promovare, membrii AMRCR oferindu-se sa sprijine autoritatile in realizarea acestora, atat in mass-media cat si in scoli. Este mai utor sa intre in memoria colectiva ca este necesar sa consumi doi litri de apa pe zi pentru binele tau, iar la fel puteam sa explicam cetatenilor ca le este mai bine sa scada cantitatea de alimente cumparata pentru a nu avea prea multe alimente de aruncat la sfarsit de saptamana”, a mai precizat Florin Capatana.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016