Distributia de produse traditionale si sectorul vinului, eligibele pentru fonduri europene noi
Ordonanta nr. 130 din 2020 a fost adoptata de Parlament, asadar distributia de produse traditionale si sectorul vinului devin eligibele pentru fonduri europene noi.
"Prin modificarile aduse Ordonantei se completeaza coduri CAEN ale sectoarelor economice afectate de actuala criza si se schimba grila de punctaj din Anexa 4 - Criteriile de selectie la finantare a proiectelor de investitii. Excluse initial de Guvern in textul Ordonantei din 6 august, domeniile producerii vinurilor si cel al distributiei traditionale de bunuri de larg consum, impreuna cu alte domenii economice, au devenit eligibile la finantare prin lege. Cele doua sectoare economice au o cifra de afaceri estimata la 5 miliarde de euro", sustin reprezentantii asociatiei intr-un comunicat.
Intr-un raspuns primit in 15 septembrie de la Comisia Europeana de Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania se subliniaza: "Reglementarile UE stabilesc reguli generale de eligibilitate pentru fonduri, in timp ce statele membre stabilesc alte reguli de eligibilitate in conformitate cu obiectivele strategice ale finantarii si normele nationale. Totusi, deoarece ajutorul acordat de stat pune beneficiarii sai intr-o pozitie favorabila fata de competitorii acestora (spre exemplu, oferirea de lichiditati financiare), statele membre trebuie sa se asigure ca, in baza puterii lor discretionare, selectia beneficiarilor ajutoarelor sa fie bazata pe criterii stabilite obiectiv, pentru a limita denaturarea competitiei din piata".
In acest context, Asociatia semnaleaza ca sectoarele vitivinicol si distributia traditionala de bunuri sunt furnizori ai HoReCa, fiind drastic afectate de caderea acestei piete, atat prin diminuarea vanzarilor, cat si prin retururile primite. In functie de profilul de business al distribuitorului si al producatorului de vinuri, scaderea cifrelor de afaceri a variat la nivelul lunilor martie - aprilie a.c. intre 30% si 120%, comparativ cu lunile similare ale anului precedent.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Fara sprijin financiar de la Guvern pentru mentinerea viabilitatii companiilor vom genera diminuarea profitabilitatii si somaj, cu impact major asupra incasarilor la bugetul de stat, povara financiara fiind atat asupra antreprenorilor, cat si asupra statului. Ordonanta de urgenta a fost publicata in 6 august, aprobarea schemei de sprijin financiar a fost primita de la Comisie ulterior, in 27 august. Aceasta cronologie ne determina sa credem ca, daca presedintele republicii va promulga rapid legea, Guvernul isi poate insusi imediat modificarile si sa lanseze masurile 'Capital de lucru' si 'Investitii' in cursul saptamanii viitoare, notificand in paralel Comisia Europeana", mai spun reprezentantii ACBR.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>