Ordinul privind interventiile aferente sectorului apicol se afla in transparenta decizionala
Ordinul privind interventiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic Politica Agricola Comuna 2023 - 2027 a fost postat in transparenta decizionala, a anuntat, intr-un comunicat de presa, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Sprijinul financiar acordat sectorului apicol prin intermediul interventiilor apicole pentru perioada 2023 - 2027 se asigura din bugetul alocat din Fondul European de Garantare Agricola si are o valoare de aproximativ 60,82 milioane de euro, respectiv 12,16 milioane de euro, alocare anuala. Din aceasta suma, 50% este contributia Uniunii Europene si 50% din partea Romaniei.
Termenul limita de depunere a cererii de plata si a documentelor care insotesc este data de 4 august, a ficarui an.
"Ca regula generala, cheltuielile aferente interventiilor apicole cuprinse in Planul strategic PAC 2023-2027 se realizeaza de catre solicitanti in perioada 1 ianuarie - 4 august, inclusiv, a fiecarui an de cerere. Prin exceptie, pentru anul 2023, cheltuielile aferente interventiilor apicole cuprinse in Planul Strategic PAC 2023-2027 se realizeaza de catre solicitanti in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentului ordin si 4 august 2023, inclusiv", se arata in comunicatul citat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, MADR mentioneaza ca beneficiarii interventiilor apicole pot fi:
- apicultori
- persoane fizice si juridice
- persoane fizice autorizate
- intreprinderi individuale
- intreprinderi familiale
Aceste categorii trebuie constituite potrivit OUG nr. 44/2008. In plus, se mai adauga si:
- asociatii
- federatii
- cooperative agricole
- uniuni
Acestea trerbuie constituite din apicultori, conform legislatiei in vigoare, denumite in continuare forme asociative apicole legal constituite.
Formele asociative apicole legal constituite care acceseaza aceste interventii trebuie sa functioneze in conformitate cu legislatia nationala in vigoare la data depunerii cererii de plata.
Conditii de eligibilitate
In ceea ce priveste conditiile de eligiblitate generale, acestea sunt:
- detinerea de competente in domeniul apiculturii;
- detinerea stupilor identificati de Agentia Nationala pentru Zootehnie (ANZ), conform Ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor;
- detinerea si completarea carnetului de stupina cu toate activitatile desfasurate in cadrul stupinei (miscarea efectivului, efectuarea tratamentelor, deplasarile in pastoral) la data efectuarii acestora;
- achizitia de medicamente pentru tratarea varoozei si/sau nosemozei necesare intregului efectiv de familii de albine, atat cel detinut, cat si cel achizitionat, indiferent de interventia accesata
"Beneficiarii interventiilor apicole solicita direct sprijinul financiar, prin intermediul persoanei imputernicite notarial sau prin reprezentantul legal si depun cererea de plata la sediul centrelor judetene ale APIA, respectiv al municipiului Bucuresti", noteaza sursa citata.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.