Guvernul aproba Strategia nationala de dezvoltare a ecoturismului
Strategia nationala de dezvoltare a ecoturismului are obiective stabilite pentru urmatorii 10 ani, fiind valabila in perioada 2019 - 2029.
In sedinta de joi, Guvernul Romaniei planuieste sa aprobe Strategia nationala de dezvoltare a ecoturismului printr-o Hotarare. Acest lucru se face cu o intarziere de doi ani, intrucat o forma a acestei Strategii era disponibila inca din 2017!
"Aplicarea principiilor actuale de dezvoltare a turismului durabil in ariile naturale protejate si in zonele adiacente acestora a condus la aparitia ecoturismului ca forma distincta de turism, menita sa respecte integritatea peisajelor naturale, a biodiversitatii ecologice, in concordanta cu cerintele anumitor segmente de turisti, care doresc sa isi petreaca vacanta in natura si totodata sa creeze posbilitati de dezvoltare locala a comunitatilor.
Cu cat aceste resurse sunt mai variate si mai complexe, dar mai ales nealterate de activitatile antropice, cu atat interesul turistic pentru ele este mai mare, iar activitatile turistice pe care le genereaza sunt mai valoroase si mai atractive, raspunzand multor motivatii turistice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
In ciuda faptului ca tara noastra detine un patrimoniu ecoturistic deosebit, cu potential mare de valorificare, ecoturismul este un segment confruntat cu numeroase probleme, cum ar fi: slaba cooperare la nivel local, promovarea modesta la nivel national si international, slaba dezvoltare a infrastructurii specifice ecoturismului, migratia fortei de munca, numarul redus al celor cu o buna pregatire in domeniu, un cadru legal ce nu raspunde suficient nevoilor din domeniul serviciilor locale etc.
Strategia si-a propus sa prezinte stadiul actual de dezvoltare al acestei forme de turism la nivel national si sa vina cu un set de directii care sa orienteze eforturile de valorificare prin ecoturism al unor zone in care natura si cultura locala ocupa un loc central, in concordanta cu cerintele impuse de legislatia nationala, precum si de conventiile internationale la care Romania a aderat.
Scopul strategiei este de a promova ecoturismul, ca forma principala de turism in cadrul acestor destinatii si cresterea rolului pe care ecoturismul il joaca in dezvoltarea economica a acestor areale si in prosperitatea populatiei locale", se arata in introducerea actului.
HOTARARE privind aprobarea Strategiei nationale de dezvoltare a ecoturismului - context, viziune si obiective - 2019-2029
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 11 lit. f) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1 - Se aproba Strategia nationala de dezvoltare a ecoturismului in Romania - context, viziune si obiective – 2019-2029, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2 – Ministerul Turismului si Ministerul Mediului coordoneaza, potrivit domeniului de competenta, implementarea Strategiei nationale de dezvoltare a ecoturismului - context, viziune si obiective – 2019-2029, iar autoritatile implicate contribuie la punerea in aplicare a obiectivelor propuse prin aceasta.
Art. 3 - In termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari se aproba, prin hotarare a Guvernului, planul de actiune avut in vedere pentru implementarea obiectivelor propuse prin Strategia nationala de dezvoltare a ecoturismului in Romania - context, viziune si obiective – 2019-2029.
Strategia nationala de dezvoltare a ecoturismului cuprinde urmatoarele:
CAPITOLUL I ECOTURISMUL – FORMA PRINCIPALA DE MANIFESTARE A TURISMULUI DURABIL
1.1. Turismul durabil – definitii si conceptii
1.2. Ecoturismul – model de valorificare durabila a resurselor turistice
1.2.1. Clarificari conceptuale cu privire la ecoturism
1.2.2. Tendinte ale pietei ecoturismului
1.2.3. Profilul ecoturistului
CAPITOLUL II EXPERIENTA INTERNATIONALA IN DOMENIUL ECOTURISMULUI
2.1. Organizatii internationale ce actioneaza in sfera ecoturismului
2.2. Asociatii si organizatii nationale de ecoturism
2.3. Valorificarea resurselor ecoturistice la nivel mondial
CAPITOLUL III ECOTURISMUL IN ROMANIA – SITUATIA ACTUALA
3.1. Resurse ecoturistice in Romania
3.2. Infrastructura turistica si tehnica
3.3. Programe ecoturistice
3.4. Circulatia turistica
3.5. Initiative pentru dezvoltarea ecoturismului in Romania
3.5.1. Initiative la nivel national
3.5.2. Exemple de bune practici implementate la nivel local
3.6. Factori cu potential de implicare in dezvoltarea ecoturismului in Romania
3.7. Posibilitati de finantare
3.8. Analiza SWOT
CAPITOLUL IV VIZIUNE SI OBIECTIVE
CONCLUZII
ANEXE
Accentul este pus pe turismul durabil, care "are in vedere 3 aspecte importante":
calitate - turismul durabil impune o experienta valoroasa pentru vizitatori, imbunatatind in acelasi timp calitatea vietii comunitatii gazda, identitatea sa culturala, reducerea saraciei, si protejarea mediului;
continuitate - turismul durabil asigura exploatarea optima, continuitatea resurselor naturale pe care se bazeaza si pastrarea culturii comunitatii gazda, cu experiente satisfacatoare pentru vizitatori;
echilibru - turismul durabil asigura un echilibru intre nevoile industriei turistice, ale partizanilor mediului si comunitatii locale, cu beneficii economico-sociale, distribuite corect, tuturor actorilor implicati.
Ecoturismul este definit de autoritatile romane ca fiind "acea calatorie responsabila spre o zona naturala care contribuie atat la conservarea patrimoniului natural cat si la bunastarea populatiei locale".
Pe scurt, turismul rural imbinat cu turismul cultural inseamna ecoturism. Fermierii romani si micii agricultori vor putea profita de noutatile introduse pentru aceasta strategie pentru a-si dezvolta propria afacere.
"Pe parcursul ultimelor sase decenii, turismul a cunoscut o expansiune continua, cu ritmuri medii de crestere anuala cuprinse intre 5 si 10%, devenind un sector de importanta majora, furnizand oportunitati economice si de dezvoltare la nivel mondial. Potrivit OMT, sosirile turistice internationale la nivel global au crescut de la 25 de milioane in anul 1950, la 278 milioane in 1980, 527 milioane in 1995 si ajungand in anul 2017 la un total de 1,323 miliarde persoane. De asemenea, incasarile din turismul international au crescut de la 2 miliarde USD in anul 1950, la 104 miliarde USD in 1980, 415 miliarde USD in 1995 si ajungand la 1.340 miliarde USD in 2017", se precizeaza in strategie.
Strategia nationala de dezvoltare a ecoturismului 2019 - 2029 poate fi descarcata in format .PDF dand
click AICI!
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>