Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masurile stabilite de MADR pentru mediu si clima in 2019

masurile-stabilite-de-madr-pentru-mediu-si-clima-in-2019

Prin Politica Agricola Comuna (PAC) a UE au fost introduse cateva masuri esentiale la nivel european cu privire la clima si mediu. Mai jos regasim masurile propuse de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) specifice tarii noastre.


Incepand cu anul 2007, Romania a beneficiat de sprijin in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) a UE pentru dezvoltarea rurala, cu scopul cresterii competitivitatii sectorului agro-alimentar si forestier, diversificarea activitatilor in spatiul rural si scaderea dependentei populatiei de activitatile agricole, precum si pentru imbunatatirea mediului si a spatiului rural.
 
Astfel, in Romania a fost implementata incepand cu anul 2007 Masura 211 – zona montana defavorizata, iar incepand cu anul 2008 au fost implementate Masura 212 – zone defavorizate (altele decat zona montana) si Masura 214 – agro-mediu. Prin aceste masuri s-a asigurat atat compensarea utilizatorilor de terenuri agricole situate in zone unde activitatile agricole sunt afectate de conditii naturale nefavorabile, dar si compensarea pierderilor de venituri si a cheltuielilor suplimentare inregistrate de fermierii care adopta in mod voluntar practici agricole extensive, cu impact redus asupra mediului, in scopul mentinerii valorii de mediu ridicate a terenurilor agricole (protectia biodiversitatii, protectia apei, protectia solului, reducerea emisiilor poluante si adaptarea la efectele schimbarilor climatice). Aceste masuri au atras interesul fermierilor romani, in perioada 2008-2015 fiind efectuate plati in volum de cca. 3,47 mld. euro in cadrul angajamentelor incheiate in cadrul celor 3 masuri, ceea ce reprezinta cca. 42% din intreaga alocare a PNDR 2007-2013 si 98% din alocarea masurilor Axei 2 care au fost adresate sectorului vegetal.
 
Din datele extrase din bazele de date administrate de Agentia de Plati, tinand cont de precizarile metodologice aduse de Cadrul Comun de Monitorizare si Evaluare (CMEF) conform carora angajamentele aplicate pe aceeasi suprafata agricola pot contriui la unul sau mai multe obiective stabilite pentru PNDR 2007-2013, rezulta ca pe perioada anterioara de programare, platile acordate in cadrul masurilor Axei 2 adresate terenurilor agricole au contribuit la:
 • mentinerea biodiversitatii – 6,073 mil. ha;
 • calitatea solului – 864 mii ha;
 • calitatea apei – 2,186 mil. ha;
 • evitarea izolarii si abandonarii terenurilor – 6,014 mil. ha;
 • diminuarea schimbarilor climatice – 1,431 mil. ha.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru perioada de programare 2014-2020, a fost pus un accent deosebit pe promovarea utilizarii eficiente a resurselor, precum si pe cresterea inteligenta, durabila si favorabila incluziunii in agricultura si zonele rurale, in concordanta cu obiectivele stabilite prin Strategia Europa 2020. Unul din instrumentele puse la dispozitia Statelor Membre pentru atingerea acestor obiective este noul pachet de masuri de mediu si clima ale PNDR 2014-2020, adresate practicilor de agro-mediu si clima (Masura 10), agriculturii ecologice (Masura 11) si zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale (Masura 13), aceastea fiind implementate in Romania incepand cu anul 2015. Alocarile acestor masuri sunt unele consistente, fermierii putand accesa angajamentele in cadrul carora sunt diponibile sume de cca. 2,623 mld. euro (Masura 10 – 1,069 mld. euro, Masura 11 – 235,72 mil. euro, Masura 13 – 1,318 mld. euro).
 
In contextul definitivarii cadrului legislativ aplicabil masurilor de mediu si clima, precum si in urma lansarii campaniei de depunere a cererilor unice de plata pentru anul 2019, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmareste o intensificare a actiunilor de informare a tuturor utilizatorilor de terenuri agricole situate in zonele eligibile pentru masurile de mediu si clima ale PNDR, cu privire la posibilitatea deschiderii unor angajamente, la conditiile de eligibilitate si la cerintele specifice aplicabile in cadrul acestor angajamente, la standardele aplicabile (eco-conditionalitate – GAEC si SMR, cerinte minime privind utilizarea ingrasamintelor si substantelor de protectie a plantelor, activitatea minima si incadrarea in categoria fermierilor activi), dar si la nivelul platilor acordate in cadrul fiecarui tip de angajament.
 
Cu scopul asigurarii tuturor informatiilor necesare pentru continuarea angajamentelor deschise pe parcursul anilor precedenti care se afla in derulare in acest an, dar si pentru asigurarea sprijinului necesar pentru deschiderea unor noi angajamente in anul 2019, la nivelul institutiilor implicate in elaborarea, implementarea si promovarea masurilor de mediu si clima au fost elaborate o serie de documente informative si de ghidare, utile in accesarea si implementarea cu succes a angajamentelor:
 • pliant privind depunerea cererii unice de plata in perioada 1 martie – 15 mai 2019;
 • pliant privind completarea electronica a cererii unice de plata IPA ONLINE;
 • pliant privind normele de ecoconditionalitate 2019;
 • afis platile compensatorii acordate in cadrul masurilor de mediu si clima din PNDR 2014 – 2020 (Masura 10 – Agro-mediu si clima, Masura 11 – Agricultura ecologica si Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice);
 • brosura privind masurile compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenurile agricole in anul 2019;
 • brosura privind pachetul 8 – rase in pericol de abandon din cadrul Masurii 10 – Agro-mediu si clima 2019;
 • ghid informativ pentru beneficiarii Masurii 10 – Agro-mediu si clima din PNDR 2014 – 2020;
 • ghid informativ pentru beneficiarii Masurii 11 – Agricultura ecologica din PNDR 2014 – 2020;
 • ghid informativ pentru beneficiarii Masurii 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice din PNDR 2014 – 2020;
 • ghidul de utilizare a aplicatiei IPA ONLINE – 2019;
 • lista zonelor eligibile in cadrul masurilor de mediu si clima din PNDR 2014 – 2020 in anul 2019;
 • lista soiurilor/ hibrizilor, grupa de maturitate si cantitatile minime de seminte la hectar necesare pentru infiintarea culturilor eligibile pachetului – Masura 10 – Agro-mediu si clima;
 • lista organismelor de control aprobate de MADR pentru efectuarea inspectiei si certificarii produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul Romaniei;
 • brosura cu speciile de plante indicatoare pentru pajistile cu valoare naturala ridicata;
 • brosura cu speciile de plante utilizate ca indicatori de management al pajistilor.
 
Informatiile relevante privind conditiile aplicabile masurilor de mediu si clima in anul 2019 se pot consulta la toate Centrele Locale si Centrele Judetene APIA, Oficiile Judetene si Centrele Regionale ale AFIR, la Compartimentele de Dezvoltare Rurala Judetene si la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Newsletter gratuit
TOP 4 afaceri agricole in 2023 + Planul de afacere

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 afaceri agricole in 2023 + Planul de afacere".Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agriculturaRentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 afaceri agricole in 2023 + Planul de afacere

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 afaceri agricole in 2023 + Planul de afacere".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

TOP 4 afaceri agricole in 2023 + Planul de afacere


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 afaceri agricole in 2023 + Planul de afacere" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016