Lege: Produsele romanesti, cumparate cu prioritate de stat
O noua lege vine sa stabileasca ca produsele agricole romaneste vor fi cumparate cu prioritate de stat si distribuite fix acolo unde este nevoie de ele.
Proiectul de lege initiat de deputatul Gratiela Leocadia Gavrilescu stabileste ca statul se va asigura ca in toate unitatile sale unde exista programe de alimentatie se vor folosi produse exclusiv romanesti.
In expunerea de motive atasata initiativei se arata ca este necesara sustinerea sectorului agricol, "sector de baza, traditional al economiei romanesti, ca resursa controlabila, din punct de vedere cantitativ si calitativ, de materii prime pentru asigurarea alimentelor de baza pentru populatie".
Gavrilescu arata ca produsele romanesti au fost defavorizate de concurenta acerba facuta de importurile in acest sector din tari care de-a lungul timpului au investit masiv in agricultura si au dezvoltat retele si afaceri care acum realizeaza profit in Romania.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Deputatul mai subliniaza si faptul ca organismele europene au impus restrictii Romaniei in a obliga companiile sa introduca la raft produse agricole 100% romanesti. Totodata, taxele la raft ale marilor comerciant sunt deseori imposibil de achitat de catre cei care sunt implicati in domeniul agricol.
Proiectul de lege prin care produsele romanesti vor fi cumparate cu prioritate de stat are ca scop sustinerea fermierilor si producatorilor din Romania prin asigurarea desfacerii produselor agricole autohtone prin toate structurile de stat care asigura consum colectiv. Aici sunt incluse unitatile militare, scolile, cantinele sociale, spitalele, penitenciarele si altele asimilate acestor categorii enumerate.
Conform actului normativ propus spre adoptare, aceste institutii sau autoritati vor cumpara in mod obligatoriu numai bunuri alimentare de productie interna, realizate exclusiv din materii prime romanesti. Vor fi acceptate exceptii doar atunci cand conditiile nu pot fi indeplinite din motive obiective.
"Apreciem ca, in contextul secetei pedologice cu care ne confruntam in acest an si incalzirii globale, care ridica mari probleme si pentru anii viitori, dar si consecinta a pandemiei COVID-19, prin care inca trecem, aceasta initiativa este pe deplin justificata si se afla in trendul masurilor de siguranta alimentara, pe care toate statele membre si le iau. Asigurarea hranei sanatoase pentru populatie este o obligatie primordiala a statului, constitutionala, si nu trebuie sa fie negociata!", mai explica Gavrilescu.
Legea privind achizitionarea produselor alimentare din productie autohtona cuprinde 11 articole si poate fi consultata in forma propusa pentru vot parlamentarilor dand
click AICI!
Actul a fost introdus pentru dezbatere in Senat, asadar deputatii vor avea votul final.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata, asadar actul isi va urma mai greu parcursul parlamentar.
A fost solicitat punctul de vedere al Guvernului.
Pentru a se aplica este nevoie ca atat senatorii, cat si deputatii sa il voteze. Pe urma, acesta va trebui promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.
Ramane de vazut daca aceasta propunere va deveni realitate.
Noi vom urmari
proiectul de lege si vom reveni cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>