MADR anunta noi masuri pentru combaterea ambroziei
MADR anunta ca Guvernul a adoptat noi masuri pentru combaterea ambroziei printr-o noua Hotarare.
Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii, actul normativ vizeaza simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, controalele fiind realizate de autoritatile administratiei publice locale, prin personal imputernicit de primar, de politia locala sau de comisari ai Garzii Nationale de Mediu si eficientizarea procesului de informare si constientizare prin mass-media, online si in format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive si eradicarea acesteia.
De asemenea, Hotararea mai prevede prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, in intervalul 6 iulie - 31 octombrie al fiecarui an, verificarea autoritatilor administratiei publice locale care nu aplica masurile de control prevazute de lege, de catre o comisie stabilita prin Ordin al Prefectului, care are competenta de a sanctiona nerespectarea dispozitiilor legale si cresterea nivelului de sanctionare cu amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice si de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respecta prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.
"Masurile reglementate prin prezenta HG vor conduce la diminuarea suprafetelor de teren infestate cu buruiana ambrozia, a cantitatii de polen eliberata in atmosfera si implicit la mentinerea unui mediu sanatos pentru populatie", explica MADR.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit
Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei 1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...
Oferta Speciala
valabila 48h
Din punct de vedere morfologic si al plasticitatii ecologice, Ambrosia artemisiifolia este o planta anuala, raspandita in toata Europa, cu areale invazive concentrate, in special, in partea centrala a acesteia.
Ambrosia artemisiifolia este o planta cu talia semiinalta de 50 -100 cm inaltime, uneori chiar mai inalta la maturitate, cu radacina pivotanta foarte dezvoltata, de 1,2 – 1,5 metri. Toata planta este paroasa cu tulpina puternic ramificata, avand aspect de tufa si diametru mare la baza.
Florile, purtatoare de polen, formeaza inflorescente situate in varful ramurilor, avand forma alungita si compacta asemanatoare unui spic. In figurile 4 -7 este prezentata buruiana in faza de maturitate, cand se formeaza inflorescentele care produc polen.
Polenizarea este realizata cu ajutorul vantului prin raspandirea graunciorilor de polen. O singura planta matura poate elibera in atmosfera cateva miliarde de graunciori de polen si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative pana la 40 de ani. Planta atinge perioada de maxima polenizare in lunile august - septembrie, si se intinde pana sfarsitul lui octombrie.
Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul tarii noastre, fiind extrem de adaptabila la conditiile pedoclimatice.
In Romania, ambrozia este raspandita in aproape toate zonele (cu exceptia zonei dealurilor inalte si a zonei montane), preferand solurile nisipoase, mai putin fertile, usor alcaline. Creste spontan pe terenurile lasate parloaga, in principal de-a lungul cailor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgatoare, a lacurilor, pe marginea padurilor, in apropierea daramaturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetatie si prost intretinute, dar si in gradini si parcuri neingrijite pe santierele de constructii, in zone unde s-a depozitat pamant excavat, in culturile de cereale si de floarea-soarelui, producand pagube semnificative de recolta.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri profitabile la tara: cum sa infiintezi o plantatie de trandafiri?
Trandafirii sunt cultivati inca din cele mai vechi timpuri si sunt foarte indragiti pentru frumusetea lor. Contin substante active importante precum: ulei volatil, tanin, derivati flavonici, aldehide terpenice, nerol, citroneol, zaharuri, ceara, acid galic, vitamine (A, B2, C, K). Tocmai de aceea ei... citeste mai mult>>
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Afaceri de viitor in agricultura
Afacerile in agricultura s-au dovedit a fi profitabile pe termen lung indiferent de suprafata de teren disponibila. Cu doar cateva sute de euro poti incepe o afacere care sa te ajute sa iti suplimentezi veniturile si sa te dezvolti catre un business stralucit.... citeste mai mult>>