Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR: Cadru legal pentru absorbtia fondurilor europene

madr-cadru-legal-pentru-absorbtia-fondurilor-europene

Executivul a aprobat o Ordonanta de Urgenta prin care a fost actualizat cadrul legal pentru absorbtia fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, potrivit Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


"In Sedinta de Guvern din data 9 martie 2023 a fost aprobata o Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 49/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit si politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum si a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul garantarii, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2014 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, prin reorganizarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit", se arata intr-un comunicat al MADR.
 
Cu ajutorul actului normativ se creeaza cadrul prin care MADR, adopta toate dispozitiile legale, de reglementare si administrare in conformitate cu legislatia in vigoare (art.58 alineatul (1) din Regulamentul UE nr. 1306/2013). 
 
In prezent, cheltuielile aferente pentru perioada de tranzitie din FEADR si EURI ale carei operatiuni financiare se vor finaliza la data de 31.12.2025, li se aplica principiul n+3, din punct de vedere al incheierii angajamentelor legale, dar si din punct de vedere a efectuarii platilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste resursele financiare suplimentare puse la dispozitie de CE, pentru componenta de dezvoltare rurala acestea sunt de 2.148.056.744 euro FEADR si de 692.093.810 euro EURI. Acestea reprezinta o finantare externa nerambursabila, procentul de cofinantare de la bugetul de stat a sumelor puse la dispozitie de CE din FEADR fiind de 16,5%, plafonul finanaciar EURI pus la dispozitie de CE, potrivit Regulamentului CE 2094/2020. De asemenea, acesta poate fi accesat fara o contributie prorie a statului membru.
 
Actul normativ vizeaza utilizarea sumelor declarate eligibile in urma incheierii conturilor de catre Comisia Europeana, pentru finantarea instrumentelor financiare de creditare si garantare gestionate de MADR prin Fondul constituit in baza Legii nr. 218/2005, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Resursele financiare vor putea fi utilizate prin punerea la dispozitia Fondurilor de Garantare a sumelor necesare constituirii plafoanelor de garantare, in baza Conventiilor incheiate cu MADR. Prin actul normativ aprobat se stabileste ca Agentia pentru Finanatarea Investitiilor Rurale va face parte dintre structurile care asigura buna guvernanta a PS 2023 - 2027, conform Planului strategic PAC 2023 - 2027, aprobat prin Decizia de punere in aplicare a Comisiei Europene nr. C(2022)8783 din 7 decembrie 2022.
 
Pentru largirea sferei de competenta a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale se introduc modificari. In acest sens, agentia va putea indeplini rolul de organism de implementare al altor fonduri in conditiile delegarii de competente de catre alte autoritati de management. La acestea se adauga si finanatarea invatamantului liceal agricol prin PNRR si asigurarea independentei energetice a domeniilor agricultura, industrie alimentara si a organizatiilor de utilizatori de apa pentru irigatii, conform OUG nr. 66/2022, finanatate din Fondul de modernizare.
 
Se vor face si alte modificari ce vizeaza clarificari sau completari ale unor norme in materia efectuarii platilor, avansurilor, garantiilor si debitelor, respectiv completarea fluxurilor financiare cu reglementari specifice situatiilor aparute in derularea fondurilor provenite din FEADR, FEGA si FEPAM.
 
Masurile propuse prin actul normativ nu genereaza impact bugetar suplimentar bugetului general consolidat si al MADR. Sumele sunt cuprinse in prevederile bugetare aprobate. "De prevederile actului aprobat astazi vor beneficia fermieri, operatorii economici- producatori/procesatori de produse agricole si alimentare din lantul de aprovizionare agricol si alimentar, autoritati publice locale, institutii de invatamant agricol, unitati de cercetare agricola etc.", se mai spune in comunicat.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016