Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR: Comisia Europeana a transmis modificari referitoare la PNS

madr-comisia-europeana-a-transmis-modificari-referitoare-la-pns

Planul National Strategic are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pana la sfarsitul anului 2022, in caz contrar Romania nu va putea utiliza fondurile destinate platilor directe si interventiilor sectoriale in anul urmator.


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lansat un proiect de Hotarare de Guvern pentru derogarea de la prevederile art. 31 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe.
 
In acest sens, MADR a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru proiecte si programe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 707 din 5 august 2004, cu modificarile ulterioare. 
 
Titularul Planului National Strategic 2023 - 2027 are obligatia de a anunta organizarea unei sedinte de dezbatere publica a proiectului de plan propus, inclusiv a raportului de mediu, cu cel putin 10 zile calendaristice inainte de data realizarii acestei dezbateri.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, derogarea este esentiala pentru urgentarea aprobarii Planului National Strategic. Acest document va aduce subventii fermierilor incepand cu anul urmator.
 
"Prin adoptarea Planului National Strategic 2023-2027 (PNS 2023-2027) al Romaniei se vor asigura fondurile europene necesare pentru sustinerea fermierilor romani prin acordarea platilor directe si dezvoltarea sectoarelor destinate agriculturii si industriei alimentare, precum si a infrastructurii si a zonelor rurale din Romania. 
 
Conform prevederilor art. 31 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe, titularul planului sau programului are obligatia de a anunta in mass-media de doua ori, la interval de 3 zile calendaristice, si pe propria pagina de Internet organizarea unei sedinte de dezbatere publica a proiectului de plan sau de program propus, inclusiv a raportului de mediu, cu cel putin 45 de zile calendaristice inainte de data realizarii acestei dezbateri, respectiv 60 de zile calendaristice, in cazul in care implementarea planului sau programului poate avea efecte semnificative transfrontiera", a precizat MADR.
 
Potrivit MADR, in urma finalizarii din luna octombrie 2022 a negocierilor dintre MADR si serviciile Comisiei Europene, au fost aduse modificari in ceea ce priveste PNS:
 
– Introducerea unor pachete noi in cadrul DR 01 – Agro-mediu si clima pe pajisti permanente dedicate conservarii pajistilor importante pentru: pasarile de pe terenurile agricole (Crex crex, Lanius minor si Falco vespertinus), fluturi (Maculinea sp.) si zonelor de hranire pentru Aquila pomarine si DR 02 – Agromediu si clima pe terenuri arabile dedicate adaptarii la efectele schimbarilor climatice, terenurilor arabile importante ca zone de hranire pentru Branta ruficollis si Aquila pomarine si refugiilor ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de pasari comune asociate terenurilor Agricole
 
– Introducerea unor interventii noi, respectiv DR 21 – Investitii pentru prevenirea raspandirii pestei porcine africane, DR 13 – Achizitii de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, DR 14 – Investitii in fermele de mici dimensiuni, DR 17 – Investitii in sectoarele hamei si/sau struguri de masa, DR 18 – Investitii in floricultura, plante medicinale si aromatice, DR 19 – Investitii neproductive la nivel de ferma si DR 35 – Dezvoltarea cooperarii in cadrul lantului valoric
 
– Restructurarea interventiilor sectoriale aferente sectoarelor legume-fructe si apicol. Toate aceste modificari au condus la prelungirea procesului aferent atat Evaluarii Strategice de Mediu, cat si Evaluarii Adecvate, avand in vedere faptul ca rapoartele aferente acestor evaluari necesita elaborare/actualizare in raport cu versiunea revizuita a Planului National Strategic. Mai mult decat atat, Evaluarea Adecvata a vizat tocmai aceste pachete noi, aferente interventiilor DR 01 si DR 02
 
In prezent, pocedura privind Evaluarea Strategica de Mediu si Evaluarea Adecvata se afla in etapa de definitivare a raportului de mediu si a studiului privind evaluarea adecvata. In acest sens, urmeaza ca aceste doua documente sa se alature PNS pentru a fi dezbatute public. Ulterior dezbaterii publice, la sfarsitul procedurii se va emite avizul de mediu.
 
Potrivit prevederilor art. 86 din Regulamentul UE nr. 2115/2021 de stabilire a normelor asupra sprijinului pentru planurile nationale strategice care urmeaza sa fie elaborat de statele membre in cadrul politicii agricole comune si finantate de Fondul European de garantare agricola si de Fondul European pentru Dezvoltarea Rurala si de abrogarea Regulamentelor nr. 1305/2013 si nr. 1307/2013, cheltuielile din PNS sunt eligibile pentru contributia din FEGAS incepand cu 1 ianuarie a anului urmator aprobarii de catre CE a planului strategic PAC.
 
In acest sens, este necesara aprobarea PNS de catre Comisia Europeana pana la sfarsitul anului 2022. In caz contrar, Romania nu va putea utiliza fondurile destinate platilor directe si interventiilor sectoriale in anul 2023.
 
Potrivit calendarului specificat de CE, finalizarea PNS trebuie sa se realizeze cel tarziu pana la mijlocul lunii noiembrie 2022 pentru a permite retransmiterea oficiala a PNS si parcurgerea procesului formal de adoptare a acestuia la nivelul Comisiei Europene pana la sfarsitul anului curent.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016