Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
MADR modifica regulile pentru cartofii de samanta
In acest sens a fost lansat in dezbatere publica un proiect de lege care prevede noi conditii minime pe care trebuie sa le indeplineasca producatorii.
Potrivit proiectului de act normativ, publicat de MADR şi aflat in consultare publica timp de 10 zile incepand din 27 mai 2015, cartoful pentru samanta categoria Baza trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minime:
(a) la inspectia oficiala a culturii in camp, procentul in numar de plante afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor a cartofului nu trebuie sa depaseasca 1,0%;
(b) procentul in numar de plante neautentice soiului si procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca , in total, 0,1%, iar cel in descendenta directa nu trebuie sa depaseasca , in total, 0,25%;
c) in descendenta directa procentul in numar de plante care prezinta simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 4,0%
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
(d) la inspectia oficiala a culturii in camp, numarul de plante prezentand simptome de mozaic si procentul in numar de plante prezentand simptomele provocate de virusul ce provoaca rasucirea frunzelor nu depasesc in total, 0,8%;
Cartoful pentru samanta categoria Certificata trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) la inspectia oficiala a culturii in camp, procentul in numar de plante afectate de raia neagra a cartofului nu trebuie sa depaseasca 4,0%;
b) procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,5%, iar cel in descendenta directa nu trebuie sa depaseasca , in total, 0,5%;
c) in descendenta directa procentul in numar de plante care prezinta simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 10,0%;
d) la inspectia oficiala a culturii in camp, procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic si procentul in numar de plante prezentand simptomele provocate de virusul ce provoaca rasucirea frunzelor nu depasesc , in total, 6,0%;”
Tolerantele premise la punctul 1 literele c) si (d) si la punctul 2 literele c) si (d) se aplica numai virozelor provocate de virusuri raspandite in Europa, prevede documentul citat.
Numarul maxim de generatii de cartof categoria Baza este de patru, iar cel al generatiilor combinate de cartof categoria Prebaza in camp si de cartof categoria Baza este de sapte.
Numarul maxim de generatii de cartof categoria Certificata este de doua. Daca generatia nu este scrisa pe eticheta oficiala, cartofii in cauza se considera ca apartinand generatiei maxime permise in categoria respectiva, mai stabileşte proiectul de act normativ.
Tolerante permise la urmatoarele impuritati, defecte sau boli ale cartofilor de samanta:
1. Prezenta pamantului si a corpurilor straine:1,0% din greutate pentru samanta de cartof pentru samanta categoria Baza si 2,0% din greutate pentru cartof pentru samanta categoria Certificata;
2. putregai uscat si putregai umed, cu conditia sa nu fie cauzate de Synchytrium endobioticum, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus sau Ralstonia solanacearum: 0,5% din greutate, din care putregaiul umed reprezinta 0,2% din greutate;
3. defecte externe (de exemplu, tuberculi deformati sau vatamati): 3,0% in greutate.
4. raia comuna, care afecteaza tuberculii pe mai mult de o treime din suprafata lor: 5,0% din greutate.
5. rizoctonioza, care afecteaza tuberculii pe mai mult de 10,0% din suprafata lor: 5,0% din greutate.
6. raia fainoasa, care afecteaza tuberculii pe mai mult de 10,0% din suprafata lor: 3,0% din greutate.
7. Tuberculi zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a deshidratarii cauzate de raia argintie:1,0% din greutate.
Toleranta totala pentru punctele 2-7: 6,0% din greutate pentru cartofii de samanta din categoria Baza si 8,0% din greutate pentru cartofii de samanta din categori Certificata.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura