MADR: Noi prevederi in sectorul cresterii animalelor
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta noi prevederi ce vizeaza sectorul cresterii animalelor. Proiectul de Ordin face referire la o serie de aspecte legate de traiul animalelor, precum spatiile auxiliare necesare functionarii investitiilor pentru categoriile de ferme vizate.
MADR a pus pe masa dezbaterii publice proiectul de Ordin privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 420/2019.
In actul normativ sunt incluse aspecte precum:
- spatiile auxiliare necesare functionarii investitiilor pentru categoriile de ferme vizate
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
- calcularea dimensiunii fermei de reproductie, respectiv a numarului de scroafe, modul de calcul al locurilor de cazare si dimensionarea spatiilor necesare activitatii de reproductie
- categoriile de ferme care se pot infiinta in baza Programului
- valorile costurilor pentru un locurile de cazare noi sau cele din ferme aflate in conservare
- termenele de depunere a cererilor si documentele necesare
Proiectul poate fi consultat pe site-ul oficial al MADR,
aici. Mai jos puteti citi cateva articole din Ordinul privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 420/2019.
ORDIN - privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr.420/2019
Art. I. Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr.420/2019, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.634 din 31 iulie 2019, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 2. Spatiile auxiliare prevazute la art. 7 alin.(1) lit.a) si alin.(2) din Legea nr. 195/2018, necesare functionarii investitiilor pentru categoriile de ferme prevazute la art. 5 din Legea nr. 195/2018, sunt urmatoarele:
a) bazine colectare dejectii si/sau platforme pentru gunoiul de grajd si/sau statie de epurare;
b) bazin apa;
c) cladiri racordare utilitati (gaze, current, dupa caz);
d) punct recoltare si prelucrare material seminal si/sau laborator;
e) spatii depozitare (magazii, silozuri);
f) spatii pentru carantina animalelor;
g) spatii zona administrativa (birouri, sala de mese, bucatarie);
h) cai de acces din interiorul fermei.
Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 5.(1) Calcularea dimensiunii fermei de reproductie, respectiv numarul de scroafe, in functie de numarul de locuri de cazare pentru porc gras, asa cum este prevazut la art. 5 din Legea nr. 195/2018, se face astfel:
a) capacitatea de productie anuala aferenta locurilor de cazare de porc gras este reprezentata de numarul de locuri de cazare pentru porc la ingrasat, categoria 50-85 kg/ciclu de productie, inmultit cu 3,2 cicluri de productie dintr-un an;
b) numarul de purcei intarcati obtinuti pe cap de scroafa/an reprezinta 25 de purcei;
c) dimensiunea fermei de reproductie se calculeaza prin raportul dintre capacitatea de productie anuala aferenta locurilor de cazare de porc gras si numarul de purcei intarcati obtinuti pe cap de scroafa /an, obtinandu-se numarul necesar de scroafe.
(2) Modul de calcul al locurilor de cazare existente eligibile in fermele de reproductie pentru care se face extinderea capacitatii fermei este urmatorul, din care se alege valoarea minima:
a) nr. locuri de cazare reproductie in functie de nr. boxe de fatare = nr. boxe de fatare existente/0,24;
b) nr. locuri de cazare reproductie in functie de nr. boxe de monta = nr. boxe de monta existente/0,285;
c) nr. locuri de cazare reproductie in functie de nr. locuri in boxe comune gestatie = nr. locuri in boxe comune in sectorul de gestatie/0,588;
d) nr. locuri de cazare reproductie in functie de nr. locuri comune tineret = nr. locuri in boxe comune in sectorul de tineret/4,042.
(3) Dimensionarea spatiilor necesare activitatii de reproductie este urmatoarea:
a) modul de calcul pentru locuri de cazare de reproductie:
(i) nr. boxe de fatare = 0,24 x nr. locuri de cazare reproductie;
(ii) nr. boxe de monta = 0,285 x nr. locuri de cazare reproductie;
(iii) nr. locuri in boxe comune in sectorul de gestatie = 0,588 x nr. locuri de cazare reproductie;
(iv) nr. locuri in boxe comune in sectorul de tineret = 4,042 x nr. locuri de cazare reproductie;
b) suprafata minima a unei boxe de fatare este de 4,60 mp;
c) suprafata minima a unei boxe de monta este de 1,4 mp;
d) suprafata minima pentru o scroafa/scrofita in boxe comune in sectorul de gestatie este de 2,25 mp;
e) suprafata minima pentru un loc de cazare in boxe comune in sectorul de tineret este de 0,35 mp/cap;
f) costurile pentru spatiile si dotarile necesare pentru cazarea vierilor si a scrofitelor de inlocuire nu sunt luate in considerare la calculul pentru dimensionarea spatiilor necesare activitatii de reproductie, dar cheltuielile cu acestea sunt eligibile la plata.
(4) Categoriile de ferme care se pot infiinta in baza Programului sunt urmatoarele:
a) ferme de reproductie existente, cu capacitate de minimum 400 de locuri de cazare, care isi pot mari capacitatea de reproductie pana la 1.500 de locuri de cazare;
b) ferme de reproductie noi, cu capacitate de cazare de la minimum 1.200 de locuri reproductie, potrivit metodei de calcul prevazute la alin. (1), pana la maximum 3.000 de locuri reproductie, potrivit metodei de calcul prevazute la alin. (1).
(5) Investitia in locuri noi de cazare pentru reproductie in categoriile de ferme prevazute la alin.(4) se realizeaza intr-o singura locatie.
(6) In cazul fermelor aflate in conservare, ajutorul de stat se acorda pentru:
a) repunerea in functiune a locurilor de cazare reproductie aflate in conservare pe care le detin la momentul solicitarii, respectiv a minimum 400 de locuri, dar nu mai mult de 1.500 de locuri, in cazul desfasurarii activitatii de reproductie. In cazul in care ferma aflata in conservare are un numar de locuri de cazare reproductie de peste 1.500, ajutorul se acorda in limita numarului de 1.500 de locuri de reproductie;
b) repunerea in functiune a locurilor de cazare reproductie aflate in conservare pe care le detin la momentul solicitarii, respectiv intre 1.200 si 3.000 de locuri reproductie care sa corespunda numarului locurilor de cazare porc gras detinute, potrivit metodei de calcul prevazute la alin. (1), in cazul activitatilor de reproductie, crestere si ingrasare.”
Art. II. (1) Prin raportare la modificarea valorii costului unui loc de cazare pentru reproductie potrivit art.I pct.6, beneficiarii care s-au inscris in Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr.420/2019, inainte de intrarea in vigoare a prezentului ordin, depun o alta cerere de inscriere in termenul prevazut la art.9 alin.(11) din Ordinul nr.420/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezentul ordin, sau se retrag din Program prin declaratie pe proprie raspundere.
(2) In aplicarea prevederilor alin.(1), directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, notifica beneficiarii care s-au inscris in Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie inainte de intrarea in vigoare a prezentului ordin, asupra optiunii prevazute la alin.(1).
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>